Zašto su navijači Zvezde nezadovoljniji od Partizanovih, iako crno-beli imaju minus 11 na tabeli?

Dve različite polusezone za večite rivale, dva različita rezultata, ali i različita raspoloženja koja nisu u skladu sa trenutnom situacijom u prvenstvu

161 Večiti derbi, FK Partizan, FK Crvena zvezda Foto: Tanjug/Bojan Stekić

Crvena zvezda i Partizan završili su prolećnu polusezonu, pa će se na obe strane Topčiderskog brda "podvlačiti crta" i analizirati rezultati i igra ekipe.

I Zvezda i Partizan su pobedama završili polusezonu. Zvezda je savladala Čukarički sa 3:1, a Partizan Radnik iz Surdulice sa 2:1, pa je na kraju polusezone Zvezda završila kao jesenji prvak sa 55 bodova, dok je Partizan drugi sa 11 bodova manje.

Ono po čemu ćemo pamtiti ovu jesen, jeste činjenica da su i Zvezda i Partizan igrali u Evropi, a po prvi put smo imali situaciju da jedan klub igra grupnu fazu Lige Šampiona, a drugi Lige Evrope.

Kada samo pogledate bodovno stanje na tabeli i činjenicu da je Zvezda igrala elitno takmičenje, rekli biste da navijači crveno-belih sijaju od zadovoljstva, ali situacija u realnosti deluje obrnuto.

Utisci su različiti na crveno i crno-beloj strani Topčiderskog brda posle evropske epizode.

Partizan je ostao bez šansi za evropsko proleće u pretposlednjem kolu u Hagu, kada je propustio neverovatnu šansu, vođstvo od 2:0 uz igrača više protiv AZ Alkmara, koji je u sudijskoj nadoknadi uspeo da dođe do boda vrednog prolaska dalje.

Zvezda je posle debakla od Totenhema i Bajerna ostala bez šansi za nokaut fazu Lige šampiona, ali je u Pireju imala realne šanse da se domogne evropskog proleće i 3. mesta u grupi koje vodi u nokaut fazu Lige Evrope.

Zvezdina prokockana šansa u Pireju da preokrene situaciju

Navijači Crvene zvezde, Delije Navijači Zvezde na utakmici protiv Bajerna; Foto: Marko Jovanović

Bila je to utakmica koja je bila šansa da bude melem na evropske rane, koja bi potpuno promenila raspoloženje pred zimsku pauzu.

Minuti su Zvezdu delili od toga, ali je Žander rukom odneo nadu crveno-belih u 87. minutu, kada je skandaloznim potezom skrivio penal iz kog je Olimpijakos postigao gol za pobedu.

Navijači Zvezde bili su utučeni posle toga i gorak ukus u ustima zbog blamaža u Ligi šampiona dodatno je "začinjen" zbog izgubljene utakmice u Pireju na onakav način.

Video: Sve greške Žandera za 10 minuta protiv Olimpijakosa

Partizan pogodio sa strancima i nosiocima tima

Bibras Natho Bibras Natho i Savo Milošević; Foto: Marko Jovanović

Sa druge strane, navijači Partizana su mnogo zadovoljniji posle Partizanove polusezone, iako imaju čak minus jedanaest na tabeli i na pragu su da treću godinu uzastopno ostanu bez titule.

Tačno, ne mogu se Liga šampiona i Liga Evrope porediti, kao i jačina protivnika, ali celokupan utisak je da je Zvezda ozbiljno podbacila u Evropi, a da je Partiazn bio prijatno iznenađenje i da je samo pukom nesrećom i samoubilačkim sunovratom u Hagu u poslednjih 10 minuta ostao bez zasluženog proleća u Evropi.

Video: Kako je Partizan izgubio proleće u Evropi

Zvezda u Evropi zaradila više novca, Partizan više UEFA bodova

FK Crvena zvezda, FK Partizan, UEFA koeficijent Klupski koeficijent klubova u Evropi; Printskrin: UEFA.com

Partizan je i ozbiljno zaradio bodove za UEFA koeficijent jer popravio učinak za 5.000 u odnosu na početak sezone, koji će sledeće sezone biti 22.000, dok je Zvezda kroz Ligu šampiona zaradila 2.000 bodova iz pobede nad Olimpijakosom u Beogradu i sada ima 22.750.

Zanimljivo, na evropskoj rang listi, Zvezda je na 65. mestu, a Partizan odmah iza deli 66. poziciju sa nekoliko drugih klubova.

Navijači Zvezde su po veoma skupim cenama karata gledali dva istorijski ubedljiva poraza od Totenhema i Bajerna i jedino su draž pobede mogli da osete protiv bratskog kluba Olimpijakosa u 1. kolu.

Za razliku od Zvezde, koja je služila Totenhemu i Bajernu za popravljanje gol razlike, Partizan je u svim mečevima, osim utakmice na Old Trafordu protiv Mančester junajteda, bio bolji ili ravnopravan rival. Videli smo lep napadački fudbal koji forsira trener Savo Milošević, a dobre igre uticale su i na porast cene igračima Partizana.

Najpozitivnija stvar Zvezde kada je u pitanju učešće u Ligi šampiona jeste novac, jer je od grupne faze, računajući prihod od UEFA i cena karata crveno-beli su inkasirali oko 26.000.000 evra. Partizan je za učešće u Ligi Evrope, uz prodate karte za mečeve protiv Mančester junajteda i Astane zaradio ukupno oko 7.500.000 evra.

Partizanov najveći minus - bodovni zaostatak u prvenstvu

savo milošević Savo Milošević je s Partizanom u Evropi bio jedno od najprijatnijih iznenađenja; Foto: MN Press

Ali, evropska polusezona uzela je danak u domaćem prvenstvu, pa Partizan trenutno ima zaostatak od 11 bodova u odnosu na večitog rivala. "Tanka klupa" crno-belih jeste jedan od ključnih razloga mnogo slabijih partija u prvenstvu, što je i Savo Milošević u više navrata apostrofirao, ali ni to ne može da bude opravdanje za toliki broj kikseva u domaćem prvenstvu, kojima su crno-beli faktički ostali bez šanse za titulu.

Ipak, i pored toga, među navijačima Partizana preovladava uglavnom pozitivna energija, dok kod navijača Zvezde nije takva situacija.

Na Marakani je sve manje publike u domaćim prvenstvima, deluje da su i ekipa, ali i navijači nekako bez prepoznatljive energije i to se posebno osećalo na prvenstvenim utakmicama. Zvezda je u prvenstvu bila toliko dominantna, da mnogi nisu nalazili zadovoljstvo u gledanju takvih mečeva gde nema rezultatske neizvesnosti.

I neke kardinalne sudijske greške u korist Zvezde (najekstremniji primer je penal protiv Inđije izvan kaznenog prostora) dodatno su nervirale navijače ovog kluba, a čak su i rukovodioci crveno-belih isticali da se nadaju da takve greške neće da se ponavljaju na njihovim mečevima i apelovali da se što pre uvede VAR u srpskom fudbalu.

FK Crvena zvezda FK Partizan Večiti derbi Zvezda je potpuno neutralisana na večitom derbiju; Foto: MN Press

Nezadovoljstvo Zvezdinih navijača bilo je dodatno pojačano i ishodom večitog derbija, gde je Partizan u potpunosti nadigrao večitog rivala i slavio sa 2:0.

Ni činjenica da mnogi domaći sudijski eksperti, ali oni neutralni iz Hrvatske, smatraju da je Zvezda oštećena na toj utakmici za poništen gol, nije popravila raspoloženje među navijačima zbog kukavički postavljene igre i defanzivne taktike, gde ponovo po zvaničnoj statistici Zvezda nije uputila šut na gol Partizana.

Zvezda je promašila sa stranim pojačanjima, za razliku od Partizana, gde su Natho, Sadik i u poslednje vreme probuđeni Asano postali miljenici Grobara, pa je i povezanost igrača s navijačima različita kod večitih rivala.

asano Asano i Sadik se pozdravljaju posle pogotka Partizana; Foto: MN Press

Partizan je takođe u prelaznom roku imao promašaje, ali su to bili igrači koji su dovedeni kao "bekap" opcije, poput Dominika Dinge, Periše Pešukića, Igora Vujačića, Petra Gigića, Rajka Brežančića... ali su pozitivni utisci koje su ostavili nosioci prevladali tokom jeseni.

Tu treba dodati i Sejdubu Sumu, koji je ove jeseni igrao kao preporođen, nakon čega je s njim produžen ugovor.

Sejduba Suma, FK Partizan Sejduba Suma je iz Bibrasa Natha motor Partizana; Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

U Zvezdi je obrnuto, promašeni su igrači od kojih se najviše očekivalo i koji su najskuplje plaćeni, pa ni pozitivni primeri poput Njegoša Petrovića koji se izdvojio kao biser oko kojeg može da se gradi budućnost tima, ne mogu toliko da se istaknu.

Na Marakani jednostavno nema one energije, kako na tribinama, tako i u svlačionici, koja je vladala u prethodne dve seozone, kada je klan oko "Gardista", predvođen Vujadinom Savićem i Filipom Stojkovićem, komandovao svlačionicom i bio veza sa tribinom, što je izazvalo borbenost do granica fanatizma u mnogim evropskim mečevima, pa je to rezultiralo i neverovatnim trijumfom protiv Liverpula, i remijem protiv Napolija.

FK Crvena zvezda - FK Bajern Često su igrači Zvezde smušeni dolazili do Severa posle utakmica; Foto: Marko Jovanović

Nema sumnje da će i Zvezdi i Partizanu dobro doći zimska pauza, da se regenerišu, da osveže ili pojačaju igrački kadar, da dobro odmore, pripreme se i da sa poboljšanom energijom krenu u prolećne izazove.

U Zvezdi je nejasno i šta će biti sa Vladanom Milojevićem, koji je na kraju utakmice protiv Čukaričkog dao čudnu izjavu koja je pokrenula lavinu i nagovestila njegov oproštaj od Zvezde. Po rečima Zvezdana Terzića, klub očekjuje tokom zimske pauze rekonstrukcija tima i forsiranje mlađih igrača, a nejasno je kakva će onda biti sudbina skupo plaćenih stranaca, koji svakako nisu dovedeni za "grejanje klupe".

Kod Partizana je situacija mnogo jasnija, iako je na tabeli minus 11. Pojačaće se tim, Strahinja Pavlović će biti prodat Monaku za 10 miliona evra, a novac će se iskoristiti i za pojačanja tokom zime. Pauza i nove pripreme će značiti Savu Miloševiću da dodatno uigra ekipu i da na proleće igra još kvalitetniji fudbal, a uz jaču klupu će i fizički manje trošiti nosioce i imaće više opcija na raspolaganju.

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MAX

    16. decembar 2019 | 13:44

    A ko kaze da smo nezadovoljni.

  • nenad

    16. decembar 2019 | 18:53

    kako imaju promasaj pa ko im je dovodio iste, osteceni na jdnoj utakmici za jedan gol, a sudije im omgle u narednenih dvadeset, igrali unapred dobijene utakmice zahvaljujuci sudijma, gde neide tu su sudije, i n kraju skupo placeni igraci, pa rekli su da su ih bez para ili za sitni novac uzeli sto u slavno ime kluba, sto su isti od malena navijali za cz, sramota

  • Milan

    16. decembar 2019 | 14:17

    Samo nek su oni i dalje srecni,zadovoljni i podeljeni na ko zna koliko frakcija...a mi cemo se vec nekako snaci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA