≫ 

Istorijska kazna za nameštanje, Lalatov gnev u Nišu, penali: Ovo su top momenti superligaške jeseni

I još situacija koje će se pamtiti: Gol sa centra, tviter revolucija Voždovca i Javora, Partizanovi šokantni porazi u završnici utakmica...

  • 34
Linglong superliga Foto ilustracija: Telegraf/Arena sport

Spuštena je zavesa na prvi deo superligaške "linglong" sezone koju ćemo, pored ostalog, pamtiti i po novim skandalima u režiji fudbalera, trenera, funkcionera i sudija našeg elitnog ranga. Nemamo mnogo razloga da širimo optimizam pred prolećni deo takmičarske 2019/2020. godine, brojne anomlije i dalje su prisutne u organizaciji i vođenju lige bez nagoveštja da se išta može promeniti nabolje, a jedino čega nema u velikom broju je publika koja i dalje u širokom luku zaobilazi utakmice Superlige.

I dalje stagniramo, ne pomeramo se sa "mrtve tačke", infrastrukturno smo samo napravili iskorak sređivanjem svih superligaških terena (ali, šta je to nego elementarni uslov za igranje, dakle nešto što se podrazumeva), ako se to uopšte može nazvati razvojem u trenutku dok ostatak sveta, pa i naš komšiluk, gradi "svemirske brodove" od stadiona.

Mogli bismo "do sutra" o tome koliko smo daleko od ozbiljne lige, organizacije, profesionalizcije takmičenja, odgovornih i nezavisnih sudijskih kadrova, ali za ovaj put tema su samo oni najupečatjivijih superligaški momenati koji su obeležili jesen za nama, situacije vezane striktno za teren i usko "uz teren" od strane glavnih aktera lige: igrača, trenera, ali i - admina!

1. Utakmica Zvezda - Inđija: Pobeda crveno-belih uz dvominutni preokret sa dva kontroverzna penala  

Bilo je mnogo spornih sudijskih odluka, pojedini arbitri jednostavno nisu dorasli zadatku, ali jedna utakmica i jedan sudija biće tema polemika dugi niz godina kada se bude premotavao film na ovu sezonu. Pogađate, u pitanju je meč Zvezde i Inđije završen pobedom crveno-belih 2:1, uz preokret i dva penala u samom finišu u korist tima Vladana Milojevića.

Sudija tog meča bio je Igor Stojilković, a njegova arbitraža ostaće mu kao večna mrlja u biografiji zbog neverovatnog previda na prekršaj nad Vukanovićem koji se desio metar van šesnaesterca. Stojilković je pokazao na penal u 88. minutu, potom još jedan u 90. i "vodio" Zvezdu do pobede.

Na njegove kikseve ukazali su kasnije čak i iz Zvezde, tada je prvi put sa "Marakane" i stigao glas podrške uvođenju VAR tehnologije. Definitvo je to bila utakmica koju će mnogi apostrofirati kao najeklatantniji primer sumnjivih radnji koje su zamaskirale sve dobro što srpski fudbal može da ponudi.

2. TSC Bačka Topola kao hit i osveženje lige

Bačka Topola galopirajućim kasom ide ka vrhu srpskog šampionata. Već u prvoj sezoni u društvu najboljih tim Zoltana Saboa pokazao se kao opasan takmac i najjačim ekipama lige. Trenutno je na petom mestu, ali dugo je TSC bio lider na tabeli, uz najzapaženiju partiju u Humskoj u egalu sa Partizanom (1:1).

Iz Bačke Topole dolazi i najbolji strelac lige Nenad Lukić sa 11 golova, Silađi ga prati sa osam, uz još nekolicinu istaknutih igrača koji u najmodernijem sportskom kampusu imaju najbolje uslove za rad u Srbiji.

Telegraf je ne tako davno bio na licu mesta i uverio se da TSC poseduje sve sastojke da u najskorije vreme možda ugrozi naše najjače klubove.

3. Prva, istorijska kazna za superligaša zbog nameštanja utakmica - 2.5 miliona dinara!

Čini se da nikad više sumnji u regularnost lige nije bilo kao u protekle dve sezone. Mnogi mečevi izazivali su polemike, a zbog jednog smo crveneli pred Evropom i svetom.

Taj "duel" je odigran prethodne sezone u režiji Proletera i Radničkog (1:2), uz glavnu rolu defanzivca Novosađana Zarije Lambulića koji je autogolom i skrivljenim penalom trasirao Nišlijama put do trijumfa. Nedugo posle toga našao se na spisku mlade reprezentacije...

Za taj prestup, FSS je, očito tek na signale iz UEFA, ove sezone kaznio Proleter novčano sa 2.5 miliona evra, što je prva izrečena kazna za nameštanje utakmice u elitnom rangu srpskog fudbala.

Zanimljivo, nikakvu kaznu za saučesništvo nije dobio niški Radnički.

 4. Ispadi Nenada Lalatovića, bes u Nišu i pominjanje nameštenih utakmica

Najkontroverzniji trener Superlige Nenad Lalatović letos je promenio klub, preuzeo je novosadsku Vojvodinu kojoj se vratio, a Niš ostavio iza sebe kao i neke ružne uspomene koje je imao na jugu Srbije. Lalatović je uzburkao javnost upravo na "Čairu" gde je gostovao sa Vojvodinom, pošto je na vređanja sa tribine odgovorio žučnom reakcijom i pretnjama (uz gestikulacije rezanja vrata) da će obelodaniti nameštene utakmice niškog Radničkog.

- Ovoga mi krsta, ovoga mi krsta, svaku nameštenu utakmicu - sve ću reći! - ponavljajući urlao je Lalatović.

Epilog njegovog ispada bila je suspenzija tri utakmice i novčano pola miliona dinara. Lalatović se "ohladio", a prašina se slegla po staroj narodnoj "pojeo vuk magarca".

5. Derbi dominacija Partizana i nova sporna situacija kod gola 

Crvena zvezda će nastavak sezone dočekati sa 11 bodova viška naspram "večitog rivala" koji utehu može pronaći u autoritativnom izdanju u derbiju u kojem je potpuno nadigrao crveno-bele.

Tim Sava Miloševića slavio je golovima Tošića i Sume, krunisao otvoreniju, hrabriju i konkretniju igru od Zvezde, "spustio na zemlju" učesnika Lige šampiona.

I ovaj derbi pratile su kontroverze. Iz Zvezde su galamili na sudiju Srđana Jovanovića zbog poništenog gola zbog prekršaja Žandera nad Stojkovićem na 0:0. I bili su u pravu s obzirom na to da su svi relevantni stručnjaci potvrdili da prekršaja nije bilo.

Čak je i poznati sudijski ekspert iz Hrvatske, Mateo Beusan, u razgovoru za Telegraf istakao da je Zvezda oštećena za čist gol.

 6. Tviter revolucija Javora i Voždovca

Malo koji klub je napravio takav "bum" na društvenoj mreži tviter kao što su FK Voždovac i FK Javor, a oba bi, da se dodeljuje titula za kreativnost na tom polju, sasvim sigurno ponela šampionski lovor.

Utakmice dva kluba sada daleko više privlače pažnju kompletne javnosti samo zbog načina na koji se administratori Voždovca i Ivanjična obraćaju navijačima kojih je, baš zbog njihovih objava, sve više u kategoriji "folovera".

Evo i kako je nedavno admin Voždovca najavio gostovanje svom "tviter rivalu" u Ivanjicu.

Neki klubovi pokušali su da isprate kreativnost pomenutog tviter tandema, ali bez uspeha - FK Voždovac i FK Javor ostaju daleko iznad svih u tviter "šampionatu" Superlige.

7. Gol polusezone, sa centra - Luka Stojanović!

Svedočili smo jesenas nekim zaista spektakularnim momentima, gledali smo golove koji rutinski mogu da konkurišu za najefektnije i van okvira Superlige, ali jedan nas je posebno oduševio.

Luka Stojanović "odgovoran" je za možda i najspektaluraniji pogodak jesenje sezone - gol sa centra! I to u kakvom trenutku i na kakvom mestu: protiv Zvezde na našem najvećem stadionu, za 1:1 u prvom poluvremenu.

Uhvatio je Luka Borjana nespremnog, natarao ga u panično povlačenje, a ovaj je intervencijom i uplitanjem u mrežu uspeo samo da ulepša trenutak koji će se pamtiti.

8. Sukob Nenada Lalatovića i Nikole Lazetića koji potresa Vojvodinu

Drugi put na našoj listi našao se Nenad LaLatović, čiji je sukob sa sportskim direktorom Nikolom Lazetićem bio top tema u završnici sezone.

Tinjao je sukob na relaciji dvojice najvažnijih ljudi sportskog sektora novosadskog kluba, pokušao je predsednik kluba Vojislav Gajić da ugasi vatru, ali ni posle njegovog oglašavanja i smirivanja, situacija se nije popravila.

Štaviše, Lalatović je otvoreno na konferencijama za medije servirao provokacije za Lazetića.

- Moram da kažem i to da već mesec i po dana radimo bez sportskog direktora, jer ga nemamo. Ne znam da li je Nikola Lazetić zvanično dao otkaz, ali od njegovog odlaska, atmosfera u klubu se jako popravila i igrači su ponovo nasmejani, a zaposleni zadovoljni. Dobri rezultati se i stvaraju iz dobre atmosfere, a ona nas je bila poljuljala u jednom momentu - izjavio je Lalatović nakon utakmice sa Radnikom.

Vic njegove izjave je da je Lazetić u tom momentu i dalje sportski direktor Vojvodine.

9. Šokantni kiksevi Partizana u poslednjim minutima

Sve dobro što je uradio u derbiju sa Zvezdom, Partizan je prosuo u takozvanim malim utakmicama, i to na način koji je dizao pritisak njegovim navijačima.

Crno-beli su tri poraza pretrpeli u samoj završnici utakmica sa Voždovcem, Čukaričkim i Napretkom, a onaj sa Mladosti u Lučanima takođe je stigao u poslednjih desetak minuta meča.

Marko Dević je presudio crno-belima u Humskoj za podvig Voždovca od 2:1, Luka Stojanović je golom u 88. minutu matirao Partizan za trijumf Čukaričkog (2:1), a pravi šok sačekao je navijače crno-belih u smiraj polusezone protiv Napretka - dva gola gostiju za preokret i mat u 93. minutu preko Eskića!

"Superligaški sindrom" Partizan je pratio i u Evropi, sasvim malo nedostajalo e da crno-beli prezime u Ligi Evrope, ali je ponovo kobna bila loša završnica što je AZ iskoristio da poravna i 0:2 pretoči u 2:2 za ostanak na evro sceni.

(M.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • John

    17. decembar 2019 | 15:09

    Lik u zvezdinom dresu se sapleo na autokomandi,sudija svira penal za zvezd. HOCEMO PENAL ZA ZVEZDU

  • Car

    17. decembar 2019 | 14:35

    Sve je to u reziji zvezde,svi namestaju da bi se zvezdana odlepila od partizana,to svi znaju..tako da pominjati partizan ovde stvarno nema smisla...

  • Partizan pa Bog

    17. decembar 2019 | 14:44

    A sudijske odluke u korist zvezdane , penal van 16 metara i ostali vise nego sumnjivi penali i nasilne pobede zvezdane broj primnjenih golova u LS . Mani te se vi PARTIZANA imate drzavnu ljubimicu .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA