• 17

Binić pravosnažno oslobođen za nelegalnu prodaju fudbalera

Apelacioni sud u Beogradu samo je potvrdio odluku Višeg suda

 • 17
Dragisa Binic

Foto: MNPress

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio nekadašnjeg generalnog direktora fudbalskog kluba "Obilić" Dragišu Binića i bivšeg sportskog direktora tog kluba Jovana Dimitrijevića od optužbi za zloupotrebe prilikom transfera fudbalera.

Ovom odlukom je potvrđena prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu od 31. decembra 2018. godine, kojom je nakon višegodišnjeg suđenja Binić oslobođen od optužbi za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, a Dimitrijević da mu je u tome pomogao, zbog nedostatka dokaza da su izvršili krivična dela.

Binič je sada član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije.

On je bio optužen da je pribavio protivpravnu imovinsku korist Svetlani Ražnatović, koja je ranije osuđena na osnovu sporazuma o priznanju krivice, a u čemu im je pomogao Dimitrijević i to stvaranjem uslova i otklanjanjem prepreka za izvršenje krivičnog dela, pa su za iznos od 2.996.845 američkih dolara naneli štetu FK "Obilić".

Dragiša Binić, Ceca Ražnatović

Foto: Tanjug/Nenad Milošević, Milena Đorđević

Međutim, Apelacioni sud smatra da je pravilan je zaključak prvostepenog suda da se ni iz jednog dokaza izvedenog tokom prvostepenog postupka ne može utvrditi bilo kakva uloga Binića vezana za pregovore u vezi sa transferom fudbalera Obradovića i za samo sastavljanje ugovora o transferu, čiji je sastavni deo instrukcija za plaćanje.

- Napred navedeno potvrđuju i izjave saslušanih svedoka koji su bili upućeni u finansijski deo FK "Obilić" i koji su u svojim iskazima potvrdili da Binić faktički nije ni obavljao funkciju finansijskog direktora u punom smislu te reči - navodi se u obrazložozenju odluke Apelacionog suda u koju je Tanjug imao uvid.

Apelacioni sud, između ostalog, nalazi da stoji činjenica da osnovi isplata nisu bili evidentirani u poslovnoj dokumentaciji FK "Obilić", kao što nije bio evidentiran ni sam ugovor o transferu i instrukcija, ali po pravilnom zaključivanju prvostepenog suda ta činjenica da se FK "Obilić" u kritičnom periodu očigledno nije pridržavao zakonskih odredbi vezanih za poslovanje računovodstva ni na koji način, sama za sebe, ne dovodi u sumnju Binićevu odbranu.

Dragisa Binic, Bari 1991

Foto: Marko Todorović

Ovo stoga, što su se ispitani svedoci izjašnjavali o tome da su se radom finansijske službe bavila druga lica na čelu sa Svetlanom Ražnatović.

Takođe, po oceni Apelacionog suda, pravilno je prvostepeni sud tokom postupka utvrdio da nije bilo dokaza da je radnjama Binića pribavljena protivpravna imovinska korist osuđenoj Svetlani Ražnatović, kako je to optužnim aktom stavljeno na teret.

Takođe smatra da nije dokazano da je Dimitrijević znao da novac potiče od transfera Milana Obradovića, niti da je njegov umišljaj u vezi sa preduzetim radnjama bio usmeren da pomogne da se Svetlani Ražnatović pribavi protivpravna imovinska korist.

U ovom postupku ranije su bile i Svetlana Ražnatović i njena sestra Lidija Ocokoljić, koje su u međuvremenu zaključile sporazum sa tužilaštvom o priznanju krivičnog dela za nezakonitu prodaju 11 fudbalera "Obilića" i odslužile svoje kazne kućnog zatvora.

Uz to su uplatile i milionske novčane kazne.

Video: Binić: Utakmica nije bitna, važno je da smo svi došli

(Telegraf.rs/Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • GROBAR PODGORICA

  Ovo može samo u zemlji Srbiji. Da ima pravde i zakona ovi i slični ljudi, bili bi u zatvoru a ne na slobodi, Ovo je još jedan dokaz da SUD SELEKTIVNO DONOSI OVAKVE ODLUKE.Sramota za jednu državu koja gaji ambicije za ulazak u EVROPSKU UNIJU. Nikad Srbija neće ući u EU. Bljak

  4
  0

  Podelite komentar

 • Alo

  Sta se drugo ocekivalo?hahahaha banana drzava,bruka i sramota.

  8
  0

  Podelite komentar

 • Red Star BL

  I sta dad oslobodjen on oslobodjen terza , dzaja a dug koji je2015-e iznosio45 mil eura napravio se sam od sebe? Zato nam tako i jeste umesa se u sudjenje onaj od gore pa onda pucamo po svim savovima a tako i treba.

  9
  1

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima