• 6

Čeferin gost na jubileju FSS: Čestitam, Savez radi prvoklasno

Poznato je i da FSS ima uvaženog gosta!

  • 6

Predsednik Evropske fudbalske unije Aleksander Čeferin biće počasni gost u petak uveče na ceremoniji proslave 100. godišnjice Fudbalskog saveza Srbije i lično odati priznanje srpskom fudbalu.

Na proslavi u Narodnom pozorištu FSS će proglasiti najboljeg trenera i igrača za 2019. godinu, ali i podsetiti na fudbalere i trenere koji su dali veliki doprinos srpskom fudbalu kroz istoriju.

Čeferin će ovom prilikom odati priznanje srpskoj fudbalskoj baštini, ali i podsetiti na apsolutnu posvećenost UEFA da pomogne Fudbalskom savezu Srbije u razvoju ovog sporta, koji će mladima dati priliku da nastave koracima fudbalskih heroja svoje zemlje.

- Želeo bih da čestitam Fudbalskom savezu Srbije stogodišnji jubilej i zahvalim se predsedniku FSS Slaviši Kokezi i svima u Savezu na prvoklasnom radu. Takođe, želeo bih da odam priznanje i svim trenerima baznog fudbala, nastavnicima i volonterima koji svakodnevno rade sa decom i brinu o njima na terenima širom Srbije i tako doprinose razvoju fudbala u ovoj zemlji - rekao je predsednik UEFA.

On je dodao da kao Slovenac nosi urođenu vezu sa svim državama Balkana i Srbija nije izuzetak.

- Kao detetu idoli su mi bili igrači iz celog regiona koji su kasnije blistali i na evropskoj, i na svetskoj sceni. Vjerujem da će, uz stalna ulaganja, srpski fudbal i u godinama koje dolaze nastaviti da stvara igrače tog kalibra - istakao je Čeferin.

Tokom prethodnih deset godina, UEFA je dodelila FS Srbije i srpskim klubovima više od 90 miliona evra u formi uplata za solidarnost i novčanih nagrada iz UEFA klupskih takmičenja.

Aleksander Ceferin

Foto: AP/Tanjug

Glavnica finansiranja kroz uplate solidarnosti dolazi iz UEFA Het-trik programa, inicijative koja koristi novac zarađen od organizacije UEFA evropskih prvenstava, a koji se opređeljuje svim evropskim nacionalnim savezima.

- UEFA Het-trik razvojni program je od ključne važnosti, jer pokazuje da naša posvećenost evropskom fudbalu nije usmerena samo ka vodećim klubovima i reprezentativnim takmičenjima. Rast i razvoj smatramo apsolutnim preduslovom za očuvanje održivosti i uspeha ove igre na svim nivoima - objasnio je Čeferin.

U ovoj deceniji Srbija je ostvarila vanserijske uspehe, kako na Evropskim, tako i na svetskim juniorskim takmičenjima. Nakon osvajanja Evropskog prvenstva za igrače do 19 godina starosti, 2013. godine, igrači poput Sergeja Milinković-Savića i Nemanje Maksimovića otišli su korak dalje i dve godine kasnije osvojili FIFA Svetsko prvenstvo za igrače do 20 godina.

Za stvaranje igrača ovog kvaliteta potrebni su optimalni uslovi za rad, a FSS im je to omogućio kada je opredelio sredstva iz UEFA Het-trik programa za izgradnju nacionalnog sportskog centra u Staroj Pazovi, otvorenog 2011. godine.

Ovaj centar je baza za muške i ženske selekcije svih starosnih kategorija, opremljen brojnim terenima, ali i multimedijalnim salama za obuku trenera i sudija.

Pored pomenutog projekta, FSS je minulih godina opredelio deo sredstava iz UEFA Het-trik programa i za izgradnju brojnih terena sa veštačkom i prirodnom podlogom – kako mini-igrališta, tako i trening-terena punih dimenzija - u gradovima i manjim mestima širom Srbije.

Ove sportske objekte danas koriste ekipe i igrači svih nivoa, sve u cilju razvoja bazičnog fudbala.

Da bi osigurao adekvatnu implementaciju programa za razvoj baznog fudbal u Srbiji, FSS će početkom 2020. godine imenovati četiri menadžera za razvoj regionalnog fudbala, koji će blisko sarađivati sa kancelarijom za bazni fudbal srpskog saveza.

Na taj način će biti će biti sprovedena razvojna strategija, koja će omogućiti devojčicama i dečacima optimalan fudbalski ambijent i uslove za trening, sa nadom da će mnogi od njih u budućnosti nositi dres Srbije ili nastaviti da rade na unapređenju fudbalske igre na svim nivoima.

FS Srbije je u novembru lansirao program “Igrajmo fudbal”, kojim je uveo fudbal u osnovne škole uz redovne časove, kao deo nastavnog plana i programa Srbije.

U fokusu je i edukacija trenera, naročito na nivou baznog fudbala. Nedavno je ustanovljen UEFA kurs za “grasruts” lidere, na koji će se od 2020. nadovezati i “C” trenerska licenca, čime će biti trasiran i razvojni put za trenere osposobljene za rad sa najmlađima.

Istovremeno, partnerstvo sa Fudbalskim savezom Norveške, koje predviđa usavršavanje trenerskih veština za devojčice, rezultiraće obukom 120 ženskih trenera tokom naredne dve i po godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NIKOLA

    TROJSTVO : TERZIC ,KOKEZA, CEFERIN. ZNA SE U CIJI INTERES RADE.

  • 6y66

    Haahaa bas nam je savez za pohvalu....

  • Dragan

    Podrska za savez i za nasu reprezentaciju,idemo na evropsko prvenstvo.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima