Premijer liga u protekloj deceniji: Potrošeno 10 milijardi funti, Pep iznad svih, niko kao Aguero!

elitna engleska liga u borjkama za protekluh deset godina: Ko je osvojio najviše bodova, ko je najuspešniji, a ko je najviše trošio...

  • 0
Premijer liga, sponzori Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Guliver/Laurence Griffiths/Getty images/Tanjug/AP

Početkom ove decenije, Mančester Junajted je bio prvak Premijer lige, Portsmut na vrhuncu uspona, Frenk Lampard fudbaler Čelsija, a rekordan transfer za nekog igrača iznosio je 32,5 miliona funti.

Od tada, dogodilo se mnogo toga.

Trofej Premijer lige i dalje se nalazi u Mančesteru, ali je njegov vlasnik Siti koji ga je četiri puta osvajao u ovoj dekadi. Portsmut danas igra u Prvoj ligi Engleske (treći rang takmičenja), nakon što je tri puta ispadao iz lige u kojoj se takmičio. Lampard je danas trener kluba u kojem je proveo gotovo celu karijeru. Prelazak Pola Pogbe u Mančester Junajted povisio je transfer rekord za čitavih 50 miliona funti.

Odigrano je ukupno 3.774 utakmice, klubovi su osvojili 10.382 boda, a postignuto je 10.323 gola. Kada je o transferima reč, klubovi su potrošili više od 10 milijardi funti!

Kako se dekada primakla kraju, „BBC“ je analizirao ključna imena i brojeve kroz statistiku u poslednjih 10 godina.

Dekada koju je obeležio Mančester Siti

"Građani" su zakoračili u novu dekadu čekajući titulu od 1968. godine, a bez većeg trofeja još od 1976. Međutim, njihove šanse su rasle nakon što je klub preuzela Junajted grupa iz Abu Dabija 2008. godine.

Prvi trofej podigli su već 2011. godine, i to FA Kup, ali i on je ubrzo pao u senku titule Premijer lige koja je osvojena 2012. godine. Trener je tada bio Roberto Manćini. Drugu titulu Siti je osvojio 2014. pod vođstvom Manuela Pelegrinija, a poslednje dve zaredom osvojene su pod upravom Pepa Gvardiole.

Ipak, iako će Siti ovu dekadu završiti kao aktuelni šampion, neće je završiti i kao prvoplarisani na tabeli. Njegov zaostatak za liderom Liverpulom iznosi čak 14 bodova.

Najveća konkurencija Sitiju bio je Čelsi koji je ukupno tri puta osvajao Premijer ligu, a takođe i tri puta FA Kup.

FK Mancester Siti, slavlje osvajanja titule Foto: Tanjug/AP

Još neki klubovi imali su svoje blistave momente. Mančester Junajted je na čelu sa Aleksom Fergusonom okončao svoju vladavinu 2013. godine kada je poslednji put osvojio titulu prvaka Engleske. Sa druge strane, Lester je šokirao celokupnu javnost osvojivši na opšte iznenađenje titulu 2016. godine.

"Lisice" su jedan od samo četiri kluba, ne računajući Arsenal, Čelsi, Liverpul, i dvojac iz Mančestera, koji su uspeli da se domognu nekog domaćeg trofeja. Pored Lestera, to su još uspeli i Vigan, Birmingem i Svonsi – oni su osvojili Liga Kup, ali su cenu platili ispadanjem u drugu ligu.

Bilo je, takođe, i uspeha u Evropi. Čelsi je 2012. osvojio Ligu šampiona, a taj uspeh ponovio je Liverpul 2019. godine. Čelsi je, međutim, dva puta osvojio i Ligu UEFA (2013. i 2019. godine), a to je jednom pošlo za rukom i Mančester Junajtedu (2017).

Ukoliko bismo napravili tabelu Premijer lige koja bi datirala od 2010. godine pa do danas, Mančester Siti bi se našao na prvom mestu. Sa ukupno 378 utakmica, 249 pobeda i 65 nerešenih rezultata, Siti je jedina ekipa koja je prosečno osvajala više od dva boda po utakmici – tačnije, 2,15. Na drugom mestu je Junajted koji je prosečno osvajao 1,96 bod po utakmici.

Samo sedam klubova je prosečno osvajalo manje od jednog boda po utakmici, a na poslednjem mestu našao se Hadersfild, koji za ovu statistiku može da zahvali svojoj drugoj sezonu u najjačoj ligi u Engleskoj koju je odigrao očajno.

Šest klubova u borbi za četiri mesta

Dekada je počela "velikom četvorkom" koju su činili Arsenal, Čelsi, Liverpul i Mančester Junajted, ali završila se sa "velikom šestorkom", jer su i Siti i Totenhem uspeli da steknu reputaciju najvećih klubova. Ovo potvrđuje i ukupna tabela, jer je razlika između šestoplasiranog Arsenala i sedmoplasiranog Evertona velika u gotovo svakom parametru. S obzirom na to da samo jedna ekipa može biti prvak, a da četiri prvoplasirane mogu igrati Ligu šampiona, tokom prethodne decenije vodile su se vrlo interesantne borbe za prva četiri mesta između ovih šest ekipa.

Interesantno je i da pored velike šestorke, samo još tri kluba imaju pozitivnu gol razliku - Everton, Lester i Šefild, koji, doduše, igra tek prvu sezonu u najjačoj ligi.

Tu je još nekoliko zanimljivih činjenica.

Uspon Sitija koji se može predstaviti i statistikom osvojenih poena po utakmici, u potpunosti je inverzan padu Mančester Junajteda. Pri tome, brojke Sitija i dalje imaju tendenciju rasta, dok za Junajted važi suprotno - ni posle toliko godina nisu uspeli da se oporave od odlaska Aleksa Fergusona.

Arsenal - Totenhem Foto: Tanjug/AP

Slično može da se kaže i za velike rivale iz Londona – Arsenal i Totenhem. Arsenal je u prvih sedam godina uvek završavao ispred Totenhema, ali u poslednje tri sezone došlo je do velikog uzdizanja ovog kluba koji je za te tri sezone uspeo da "nadoknadi" prethodnih sedam i sustigne "Tobdžije" na ukupnoj tabeli sa samo 0,02 većim prosekom osvojenih poena.

Trenutni lider prvenstva Liverpul, na kraju sezone 2011/12 imao je prosek osvojenih poena na skromnih 1,48 po utakmici, sve do smene Kenija Dagliša i dolaska Brendana Rodžersa u klub. Od dolaska Rodžersa, a posebno nakon dolaska Jirgena Klopa, Liverpulov prosek poena skočio je na 1,86. Njihova neverovatna forma u ovoj sezoni donela im je sigurno 4. mesto na ovoj tabeli.

Gvardiola najuspešniji trener u engleskoj u poslednjoj deceniji

Mančester Siti je najuspešniji klub u ovoj dekadi, i zbog toga nije iznenađujuće što se jedan od njihovih trenera našao na prvom mestu liste menadžera.

Pep Gvardiola, osvajač 20 trofeja u karijeri računajući i pet u Engleskoj, može da se pohvali prvim mestom na listi najuspešnijih trenera, sa procentom pobeda 74,62%, odnosno 2,37 osvojenih bodova po utakmici. Donekle blizu mu je jedino Aleks Ferguson sa procentom pobeda 69,70% i 2,27 osvojenih bodova po utakmici. Klop je četvrti na ovoj listi, a očekuje se da vrlo brzo sustigne trećeplasiranog Antonija Kontea.

Trener koji je najviše utakmica proveo na klupi jednog kluba je Arsen Venger (323 utakmica na klupi Arsenala), osvojivši tako i najviše bodova – 608. Ipak, Venger se nalazi tek na osmom mestu iza Manćinija, Anćelotija i Murinja.

Henderson i Milner - najviše utakmica "u nogama"

Džordan Henderson je od 2010. godine odigrao najviše utakmica u Premijer Ligi - 306, što za Sanderlend, što za Liverpul. U stopu ga prati klupski kolega Džejms Milner koji je odigrao 305 utakmica tokom kojih verovatno do sada nije nastupao jedino na poziciji golmana.

FK Liverpul, Totenhem Kapiten Liverpula džordan Henderson Foto: Tanjug/AP

Očekivano, među prvih 10 našla su se četvorica golmana - Ben Foster (303), David De Hea (292), Petr Čeh (274) i Džo Hart (271). Jedini fudbaler koji se može staviti u red ofanzivnih na ovoj listi je David Silva (297 nastupa).

Fosterove 303 utakmice uključuju i 983 odbrane. Petr Čeh je najčešće uspevao da sačuva svoju mrežu na jednoj utakmici - čak 107 puta. David Silva je ubedljivo najbolji asistent, zabeležio je 89 asistencija - 27 više od prvog pratioca Kristijana Eriksena. Najviše prilika za gol svojim saigračima stvorio je takođe David Silva - 768, a na drugom mestu je Eden Azar sa 595.

Vodeći strelac u prethodnoj dekadi je Serhio Aguero (173 gola), kojeg sledi Hari Kejn (134). Na listi se nalaze i Vejn Runi (114), Romelu Lukaku (113), Robin Van Persi (98)…

Koliko sve to košta?

Kako se količina prihoda od TV prava dramatično povećala, tako su se povećale cifre koje klubovi troše. Trogodišnji ugovori o TV pravima 2010. godine bili su procenjeni na 3,2 milijarde funti, a očekuje se da će na kraju 2022. godine probiti barijeru od 9 milijardi. Nije iznenađujuće što ovaj novac klubovi troše upravo na igrače.

Poređenja radi, u periodu od 2009. do 2010. godine, klubovi su u prelaznim rokovima potrošili 480 miliona funti. Deset sezona kasnije, samo u letnjem prelaznom roku potrošeno je 1,4 milijarde funti.

Kao što je već spomenuto, rekordni transfer na početku ove dekade bio je Robinjov prelazak u Siti za 32,5 miliona funti.

Roman Abramović Roman Abramović duže od deceniju gazduje Čelsijem u koji jeuložio više stotina miliona funti Foto: AP/Tanjug

Prvi klub koji je "prebacio" cifru od 50 miliona bio je Čelsi, dovođenjem Fernanda Toresa iz Liverpula 2011. godine. Ova cifra je ponovo nadmašena u avgustu 2014. godine kada je Junajted platio Realu 59,7 miliona za Anhela di Mariu. No, Junajted je zaseo na prvo mesto po visini transfera kada je 2016. godine Pola Pogbu platio 89 miliona funti Juventusu. Junajted je tako odgovoran za tri najveća transfera u Engleskoj. Pored Pogbe, tu su i Hari Megvajer (80 miliona) i Romelo Lukaku (75 miliona).

Prvog dana prelaznog roka koji počinje 1. januara 2020. godine, timovi će ponovo početi sa trošenjem novca u potrazi za novim pojačanjima.

(G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA