• 1

Gasi se i drugi sicilijanski klub posle Palerma: Dugovi "ubijaju" Kataniju, igrači raspušteni

"Slonovi" pu vrlo problematičnoj situaviji

  • 1

Ne kaže se tek tako - što južnije, to tužnije.

Ova "krilatica" odavno se može primeniti i na italijansko podneblje, gde je sever favorizovan naspram juga, finansijski daleko moćniji, što se odražava i na funkcionisanje tamošnjih fudbalskih klubova.

Sicilija je po tom pitanju trenutno najugroženija.

Naime, ne tako dugo poto je Palermo objavio bankrot, zbog čega je ugašen, slične poteškoće ima i veliki rival Katanija, koja je, u nameri da spasi što se spasiti može, poručila desetorici najplaćenijih igrača da su slobodni u izboru nove sredine, jer klub nema novac da ih isplati.

Katanija se takmiči u Ligi C, ali veliko je pitanje da li će uspeti da završi sezonu posle novih turbulencija.

Što se tiče ostalih igrača, koje klub namerava da zadrži, rečeno im je da će morati da pristanu na smanjenje plata, što je još jedna od preduzetih mera ne bi li se klub koliko-toliko stabilizovao.

Najnoviji nemili događaji dešavaju se samo nekoliko dana pošto je doskorašnji sportski direktor Pjetro Lo Monako, koji je dao otkaz u novembru, napadnut od strane huligana, pretpostavlja se ultrasa kluba.

- Katanija je suočena sa ogromnim dugovima u poslednje tri godine - rekao je Lo Monako.

- Ove sezone, ekipa je na papiru bila konkurentna, ali mi više nismo bili u mogućnosti da servisiramo plate igrača. Na primer, prihodi od prodaje ulaznica pali su sa 50.000 evra na samo 7.000 po utakmici. Uprkos svemu tome, Katanija je uspevala da izmiri sve obaveze prema igračima u ove tri godine, a klub nije imao penale od strane lige zbog finansijskih neregularnosti. Sada je situacija takva, ako igrači koji ma smo dali slobodno, odbijanjem mogu ugroziti postojanje kluba - poručio je Lo Monako.

On je dodao da pismo koje je upućeno desetorici igrača nije obavezujuće, dakle oni mogu izbarati da ostanu, ali klub nema drugog izbora nego da se oslobodi najvećih ugovora.

Dalji problem je i taj što u ekipi trenutno postoji samo jedan igrač od kojeg bi Katanija mogla da prihoduje solidan novac, to je Folieri, dok za ostale nema govora o tome da mogu biti prodati za veće pare.

- Nadam se da negde postoji rešenje, jer nakon tri godine napornog rada, bila bi baš šteta sve da bude uzalud - dodao je eks sportski direktor.

Katanija je od svog osnivanja igrala 17 sezona u elitnom rangu italijanskog fudbala, a četiri puta bila je osma na tabeli (61, 63, 65 i 2013).

Ekipa je u sezoni 2007-2008. igrala finale Kupa Italije.

Trener tima sa Sicilije svojevremeno je bio i srpski trener Siniša Mihajlović.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uzu

    Ređina, Mesina, Sijena, Palermo, Katanija. Klubovi koji su imali pristojnu istoriju. Dokaz koliko se novca uliva u kasu najbogatijih.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima