≫ 

Najveća legenda turskog fudbala danas je taksista i prodaje knjige: Tužna priča Hakana Šukura

Strelac najbržeg gola u istoriji Svetskih prvenstava je nepoželjan u zemlji za koju je pogodak postigao

  • 3

Bivši napadač turske reprezentacije Hakan Šukur nalazi se, sada već godinama, nalazi na "crnoj listi" predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Šukur je 2013. godine odlučio da se iščlani iz Erdoganove političke stranke, a od 2015. godine živi u Vašingtonu. Pre sedam godina je 48-godišnja legenda turskog fudbala sebi potpisala presudu, iako pred zakonom nije bio kriv.

- Neprijateljstvo je tu počelo. Radnja moje žene je kamenovana, moja deca su zlostavljana, a meni su pretili zbog svake izjave koju sam imao - prenosi nemački Fokus.

- Kada sam otišao uhapsili su mi oca i konfiskovali sve što sam imao - dodao je Šukur.

Dok je nekadašnjem napadaču Intera, Parme, Blekburna i osvajača 14 trofeja sa Galatasarajem imovina u domovini zamrznuta, on za to vreme vozi taksi u SAD.

- Neko vreme sam imao i kafeteriju, ali smo počeli da viđamo neke čudne ljude koji su slušali "dombra" muziku - napominje Šukur, koji podseća da mu je Erdogan sve uzeo.

- Nemam više ništa na svetu. Erdogan mi je uzeo sve, pravo na slobodu, pravo da objasnim svoje namere, čak i pravo da radim - objasnio je Šukur, koji sada radi kao vozač Ubera i da usput prodaje knjige i da od toga živi.

Opisao je da ga ljudi prepoznaju, ali da je bilo i neprijatnih situacija.

- Jednom je jedan putnik ušao u automobil i kazao: 'Ja vas poznajem. I voleo sam vas kao igrača, ali moraću da izađem. Izvinite, ne želim da imam ništa sa vama.' A imam i još jednu zanimljivu priču... Pre pokušaja puča u Turskoj sreo sam jednog svog zemljaka, studenta. Bio je sam na ulici. Tražio je da napravimo selfi. Kada se vratio u Tursku vlasti su otkrile tu fotografiju u njegovom telefonu. Uhapšen je odmah, 14 meseci proveo je iza rešetaka. Tamošnja vlast sve to radi namerno. I vrlo brutalno. Žele da me izbrišu, žele da ne postojim - opisao je Hakan Šukur.

Za njime je raspisana poternica u Turskoj još od 2016. godine, osam godina nakon što se učlanio u Erdoganovu partiju i tri pošto je otišao iz nje.

Šukur je u dresu Turske odigrao 112 utakmica i dao je 51 gol. Jedan od najdražih bio mu je pogodak posle 10.98 sekundi meča za treće mesto protiv Južne Koreje na Svetskom prvenstvu 2002. godine.

Video: Kocka do kocke i nastane pravo čudo: Jedanaestogodišnjak gradi fudbalske stadione kao od šale

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kosmos

    13. januar 2020 | 16:57

    Proci ce i njegovo vreme pa ces se vratiti kuci ako budes bio ziv.

  • Креатура

    13. januar 2020 | 16:27

    Мало си имао па си се увукао у партију да имаш још више. Даш динар да уђеш у коло а два да изађеш ...

  • Mane

    14. januar 2020 | 01:04

    Turski SNS

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA