Najbogatiji Afrikanac najavio kupovinu Arsenala, po treći put

Aliko Dangote već godinama najavljuje kupovinu londonskog kluba, ali sada je sve bliži, a i navijači "Tobdžija" su uz njega

  • 1
FK Arsenal Foto: Tanjug/Ap

Aliko Dangote, nigerijski milijarder, najavio je da će u toku 2021. godine kupiti londonski Arsenal. Navijači "tobdžija" sa nestrpljenjem očekuju promenu vlasnika, pošto su već godinama u otvorenom sukobu sa sadašnjim menadžmentom.

Arsenal već godinama ne postiže rezultate na koje su navijači navikli, a sreća se možda promeni naredne godine, kada bi klub trebalo da preuzme nigerijski biznismen Aliko Dangote.

"Tobdžije" nikako da se vrate u sam vrh engleskog fudbala, a navijači su u katastrofalnim odnosima sa vlasnikom Stenom Krenkeom, kome zameraju da zapostavlja trofejni klub.

Aliko Dangote Aliko Dangote, najbogatiji Afrikanac Foto: Wikimedia/Flickr/World Economic Forum

Nigerijski milijarder najavio je klupovinu kluba 2021. godine, pošto završi sa projektom jedne od najvećih naftnih rafinerija na svetu.

Dangote važi za najbogatijeg Afrikanca, a njegovo bogatstvo procenjuje se na oko 8,5 milijardi funti (oko 10 milijardi evra).

Sadašnji vlasnik Arsenala, ali i Denver Nagetsa (NBA tim) i Los Anđeles Remsa (NFL tim), retko dolazi u London, pa navijači smatraju da ne pridaje dovoljno pažnje jednom od najtrofejnijih klubova na Ostrvu.

FK Arsenal - FK Barnli Foto: Tanjug/AP

Podsetimo, Dangote je i pre četiri godine, 2016. a zatim i pre tri godine  2017. otvoreno pričao o kupovini Arsenala, ali se ništa nije dogodilo. Njemu su tada 2017. predočili da je uprava Arsenala ranije te godine odbila ponudu od milijardu dolara Ališera Usmanova, jednog od akcionara kluba.

- Ako bi dobili pravu ponudu, siguran sam da bi pristali. Neko će im sigurno dati ponudu koja će ih naterati da je ozbiljno uzmu u obzir. Kada završimo izgradnju rafinerije, mislim da ću biti u poziciji za to. To je odličan klub, koji dobro posluje. A mogao bi i bolje, zato ću ja biti tu. Čekaću. Ako se stvari promene, iskoristiću tu šansu - rekao je Nigerijac.

Svetski ekonomski forum u Abudži, Aliko Dangote Foto: AP/Tanjug

Arsenal je poslednju titulu u Premijer ligi osvojio daleke 2004. godine.

Trenutni vlasnik većinskog dela akcija Arsenala je Sten Korenke, koji poseduje 67 odsto Arsenal Holdinga.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA