≫ 

Fudbalska filozofija važnija od biografije: Novi trener Barselone primer je da se snovi ostvaruju

Uprava katalonskog kluba iznenadila je fudbalsku javnost kada je objavila odluku da je Kike Setijen novi trener kluba

  • 0
Kike Setjen Foto: Guliver/Alex Caparros/Getty Images

Mesto šefa struke slavnog katalonskog tima povereno je čoveku koji se u svetu fudbala nije istakao velikim uspesima.

Kike Setijen preuzeo je klupu Barselone posle odlaska Ernesta Valverdea. Razlog za dolazak na Kamp Nou jeste njegovo shvatanje fudbalske igre, a ne rezultati koje je postigao sa prethodnim klubovima.

- Tačno je da nemam raskošnu biografiju. Nisam osvajao titule. Pre nego što sam postao profesionalni trener insistirao sam na tome da ekipe igraju kvalitetan fudbal. Ne znam da li je to ubedilo čelnike Barselone da mi povere ovako odgovoran posao - rekao je Setijen na zvaničnom predstavljanju.

Kike Setjen, Ernesto Valverde, FK Barselona Foto: Profimedia

Novi trener Barselone karijeru je započeo tokom sezone 2001/02 u Rasing Santanderu, da bi potom trenirao Poli Ehido, Logrones, Lugo, Las Palmas i Betis. Kao šef stručnog štaba vodio je svoje timove na ukupno 487 mečeva.

Rasing Santander

Prvu priliku dobio je u klubu gde je proveo najlepše igračke godine. Imao je zadatak da uvede tim u Primeru i uspeo je urpkos lošem startu. Sa 18. mesta na početku sezone, ekipa se popela do druge pozicije. Ostvario je učinak od 18 pobeda, 10 remija i osam poraza. Nedugo zatim postao je tehnički direktor kluba.

Poli Ehido

Trenersku karijeru nastavio je u sezoni 2002/03, kada je preuzeo klub iz Andaluzije. Posle 13 mečeva dobio je otkaz, a ekipa se našla u zoni ispadanja.

Kike Setjen Foto: Guliver/Denis Doyle/Getty Images

Logrones

Sa Logronesom je pokušao da se vrati u Segundu, ali bez uspeha. Za 20 mečeva, koliko je proveo na klupi, ostvario je pet pobeda, šest nerešenih ishoda i devet poraza. Razlaz je bio neminovan.

Lugo

Klub ga je angažovao sa ambicijom da iz Treće lige ostvari plasman u viši rang. Posle tri neuspešna pokušaja, željeni rezultat došao je u sezoni 2011/12. Još tri godine vodio je Lugo, a klub  je sa njim na klupi uspeo da sačuva drugoligaški status. Posle sezone 2014./15 napustio je ekipu.

Las Palmas

Prvu šansu u Primeri dobio je kao trener Las Palmasa. Klub je tokom sezone 2015/16 otpustio Paka Herera i uspeo je da sa 14. mesta popravi plasman za tri pozicije, piše "Marka".

Real Betis

U sezoni 2017/18 preuzeo je Real Betis. Ekipu je vodio u 94 zvanične utakmice, a tada je ostvario svoj najbolji trenerski rezultat - šesto mesto i plasman u Ligu Evrope. Misiju je okončano godinu dana kasnije, kada je Betis zauzeo 10. mesto u Primeri.

Video: Ovako su Katalonci sabotirali El Klasiko

N.N.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA