≫ 

Stevanović odbranio dva penala i postao junak Partizana: Crno-beli pobedili učesnika Lige šampiona!

Ekipa Partizana u većem delu bolji rival na terenu, ali je nedostajalo koncentracije u završnici, gde je propušten veliki broj prilika

  • 61
Foto: FK Partizan

Remijem je Partizan počeo takmičenje na prestižnom turniru u Kataru, gde je tim Sava Miloševića prvoga dana odmerio snage sa Lokomotivom iz Moskve – 1:1.

Vodeći gol za ruski tim je postigao Eder, a izjednačio je vezista crno-belih Zoran Tošić sjajnim udarcem sa distance. Pobednik je na kraju odlučen posle izvođenja jedanaeteraca, u kojima je uspešniji bio izm iz Humske (4:2).

S obzirom na činjenicu da su veći deo jučerašnjeg dana proveli u avionu, na putu ka Kataru, fudbaleri Partizana su veoma dobro parirali Lokomotivi u prvih 45 minuta, štaviše, u fazi napada su bili daleko konkretniji rival od moćnog ruskog tima.

Milošević je, razumljivo, na teren poslao najjači sastav, u formaciji koja se u prethodnim mesecima pokazala kao dobitna i protiv većih timova nego li što je Lokomotiva. Ipak, sam početak meča je bio pomalo spor, trom, kao da je crno-belima trebalo malo vremena da uhvate ritam i da pokažu sva oružja napadačkog arsenala, koji je nesumnjivo veoma raznovrstan i jači deo tima.

Foto: FK Partizan

U uvodnoj fazi Partizan nije previše srljao, čekao je Ruse i držao poziciju, vrebajući grešku koja bi omogućila kontranapad, što se i dogodilo već u prvih desetak minuta.

Umar Sadik, veoma agilan u prvom delu, presekao je pas ruskig+h defanzivaca na sredini terena, a potom se sam stuštio ga golu i, umesto da u situaciji “jedan na jedan” sa golmanom Kočenkovim okonča napad, napravio je potez više, zaobišao čuvara i iz slabije pozicije iskosa šutirao visoko preko gola.

Ta prilika kao da je opustila Miloševićev tim, koji se upustio u nadigravanje sa ruskom ekipom i polako počeo da koristi očigledne pukotine u defanzivnom bloku Lokomotive.

Pomerili su crno-beli linije za 20-tak metara unapred i presingom uspevali da neutrališu Ruse već u ranoj fazi napada, koristeći gotovo svaku oduzetu loptu za brzu transformaciju.

U tim okolnostima Partizan je imao više rešenja u poslednjoj trećini, pokušavao isprva udarcima Natha, Miletića i Asana sa distance, da bi potom i iz akcija stizao do prilike da ugrozi gol.

Foto: FK Partizan

Ipak, u jeku napada crno-belih, Rusi su iskoristili visoko pomerene linije crno-belih i kaznili golom Miloševićev tim iz prve velike prilike. Igrao se 31. minut, Žemeledinov je umakao Uroševiću na boku, centrirao između dva defanzivca ka Ederu, koji je sa pet metara pogodio gol - 1:0.

Nije to obeshrabrilo crno-bele, štaviše, nastavili su da igraju svoju igru pojačavajući ritam iz minuta u minut i samo je nedostajalo koncentracije u završnici, pre svih Umaru Sadiku, da se sitaucija preokrene.

Nigerijac je bio konstantna napast za odbranu, ali je mahom birao loša rešenja, te su neke dobre akcije i kontre otišle u nepovrat.

Rezultatski balans je ipak vratio Zoran Tošić, koji je u 34. minutu prihvatio loptu posle kornera, malo “promešao” odbranu Lokomotive, a zatim udarcem sa 16 metara pogodio dalji ugao – 1:1.

Do kraja prvog dela Partizan je bio bolji tim na terenu, imao i dve izgledne prilike preko Strahinje Pavlovića, ali je rezultata ostao nepromenjen.

Početak priprema FK Partizan Foto: Marko Jovanović

Milošević je u nastavku utakmice malo promešao karte, ali se to nije osetilo u igri ekipe. Naprotiv, Partizan je delovao još agresivnije, pa je ruski tim bio primoran da se brani ispred svog gola. U tom periodu crno-beli su pokušali da ugroze gol preko Sadika i Sume, no, sve se završilo na pokušajima.

Posegao je Milošević potom za novim promenama u timu i to se donekle odrazilo i na odnos snaga na terenu. Rusi su se oslobodili presinga i preuzeli inicijativu, ali se i Partizan dobro, organizovano branio, gubeći, pak, na organizaciji i tranziciji u igri.

Minus faza ipak nije dugo potrajala, ubrzo su se crno-beli stabilizovali i ponovo vratili posed lopte, čak i ugrozili Lokomotivu posle sjajne akcije Miletića i Markovića, na čiji je centaršut, na petercu, zamalo zakasniio Bojan Matić.

filip stevanović Foto: MN Press

Ritam meča je opao u završnici, što je sasvim razumljivo, jer su timovi još u fazi priprema, te se borba uglavnom vodila između dva kaznena prostora, uz malo veći posed na strani crno-belih, ali bez ozbiljnih prilika sa obe strane.

Po okončanju regularnog dela utakmice, shodno pravilima turnira u Dohi, pristupilo se izvođenju jedanaesteraca, u kojima su za crno-bele pogađali Lazar Marković, Saša Zdjelar, Bojan Matić i Filip Stevanović.

Sa druge strane golman Nemanja Stevanović poklekao pred Žoao Mariom i Ederom, ali je "skinuo" dva penala Tugaljevu i Rubusu i omogućio

svom timu pobedu od 4:2!

TOK MEČA:

Partizan - Lokomotiva 1:1 (1:1)

(Tošić 34 -- Eder 30)

Startne postave:

PARTIZAN: Stojković, Miletić, Ostojić, Pavlović, Urošević, Zdjelar, Natho, Tošić, Asano, Suma, Sadik

LOKOMOTIVA: Kočenkov, Ćorluka, Hivedes, Makejev, Ignjatev, Barinov, Krihovjak, Ant. Mirančuk, Žemeletdinov, Alek. Mirančuk, Eder

Penali:

4:2 pobeda Partizana - Stevanović stavlja tačku na meč, pogađa penal i donosi dva boda svom timu.

3:2 Partizan - Eder siguran za Lokomotivu.

3:1 Matić precizan, Partizan u dobroj poziciji.

2:1 Opet brani Stevanovi, ovog puta Ribusu i daje priliku svom timu za povećanje prednosti.

2:1 Partizan - Zdjelar cepa mrežu sigurnim penalom u levu stranu.

1:1 Promašaj Tugaljeva! Pročitao ga je Stevanović, skočio u stranu u koju su išla dva penala i odbranio.

1:1 Partizan - Lazar Marković je "preslikao" penal Žoaa Marija i izjednačio.

1:0 Lokomotiva - Žoao Mario šutira i pogađa prvi penal za Lokomotivu. Stevanović je skočio u levu, lopta je otišla u desnu stranu.

Drugo poluvreme:

FK Partizan, Zoran Tošić Foto: FK Partizan

90+3 KRAJ - Niko nije uspeo da postigne gol do kraja, Partizan je izborio remi protiv ekipe koja igra Ligu šampiona, a neretko je bio konkretniji i imao šanse i da povede.

90+2 minut - Fauliran Lazar Pavlović, a Filip Stevanović je izveo direktan slobodan udarac i dobio samo korner, osmi za ekipu Partizana.

89. minut - Centaršut Lazara Pavlovića po zemlji, Matić nije bio na lopti i propala je još jedna šansa. U prilici se potom našao i Lazar Pavlović ali je "očišćena" lopta pred golom Lokomotive.

84. minut - Korner i šut Pavlovića glavom, probao je i Lazar Pavlović posle toga i šutirao je neprecizno.

Strahinja Pavlović Foto: Marko Jovanović

80. minut - Zdjelar na zemlji, povredio se kada je probao da povede kontru, a na njega je sa leđa startovao igrač Lokomotive. Oporavio se brzo momak koji je u ovom delu meča poneo kapitensku traku.

76. minut - Eder šutira sa osam, devet metara, blokira ga Vujačić i pritom igra rukom. Sudijama je to promaklo, lopta je stigla da Maceja Ribusa koji je pogodio mrežu ali je bio u ofsajdu.

71. minut - Lazar Pavlović menja Sumu na terenu.

Lazar Marković Foto: MN Press

70. minut - Odlična šansa za Partizan, Lazar Marković je u kaznenom prostoru "zavrnuo" loptu za Matića, Bojan je uklizao ali je kasnio i propustio je šansu da sa oko četiri, pet metara donese prednost svom timu.

66. minut - Lokomotiva je preuzela inicijativu u poslednjih nekoliko minuta. Stanislav Makejev je to potvrdio udarcem sa distance, odbranio mu je Stevanović na golu Partizana, a pre toga je Vujačić zaustavljao Žoaa Marija.

63. minut - Pravi izmene Savo Milošević: Natho, Asano i Sadik izlaze iz igre, a menjaju ih Šćekić, Matić i Stevanović.

62. minut - Marković postiže gol u kontri u kojoj je bio sa Sadikom, ali je bio i u ofsajdu.

Početak priprema FK Partizan Foto: Marko Jovanović

59. minut - Prošao je desno Žemeletdinov, imao jedan na jedan sa Zdjelarom i nekako provukao loptu pored njega do sredine, ali  u sredini nije bilo nikoga.

54. minut - Povukao je kotnru Lazar Marković, produžio do Asana koji iz solidne pozicije iskosa šutira veoma neprecizno i preko gola.

51. minut - Šut Sume iskosa posle prodora i utrčavanja sa levog krila. Brani to golman Lokomotive bez mnogo problema.

50. minut - Nešto sporiji početak drugog poluvremena od ritma u kom se igrao prvi deo igre, pa nema mnogo prilika u nastavku. Imao je Sadik priliku, Partizan je i dalje bolji.

Prvo poluvreme:

161 Večiti derbi, FK Partizan, FK Crvena zvezda Foto: Tanjug/Bojan Stekic

45. minut - Suma je probao da se prošeta kroz srce kaznenog prostora Lokomotive i "ušeta" se u gol rivala. Lopta mu je oduzeta, a moskovski tim se odbranio.

40. minut - Još jedna odlična šansa za Pavlovića. Natho centrira iz dubine posle prekida, Pavlović šutira glavom i Kočenkov uz malo problema brani.

Sejduba Suma Foto: Marko Jovanović

36. minut - Strahinja Pavlović je krenuo napred u stilu Lusija i pretrčao veći deo terena, na kraju sa 25 metara šutirao, ali mu je ponestalo snage, pa udarac nije bio dovoljno jak.

34. minut - GOOOOL! Ekspresan odgvor Partizana i Zorana Tošića za 1:1! Smirio je loptu na 17, 18 metara od gola Lokomotive, povukao je ulevo tek tolio da je namesti sebi na levicu i opalio nisko u desni ugao gola Lokomotive.

30. minut - GOL! Vodi Lokomotiva 1:0! Žemeletdinov je u kontri prošao desno, centrirao u padu do peterca gde je bio Eder koji je iz prve šutirao i pogodio mrežu Stojkovićevog gola.

29. minut - Asano šalje "kiflu" sa ivice šesnaesterca i lopta odlazi malo iznad prečke.

Fk Partizan, Mancester Junajted Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

28. minut - Opasna kontra koju su povukla četvorica igrača Partizana. Sadik je iz sredine odložio za Sumu na levom boku, ovaj je probao da vrati u kazneni prostor za Sumu, ali je njegov pas presečen.

23. minut - Tošić pokušava da pronađe Asana u sredini kroz odbranu, ali šalje prejaku loptu.

18. minut -  Miletić u kontri po desnom krilu prolazi i šutira pored gola. Imao je Sadika i Sumu u sredini i nijedan od njih nije bio blokiran.

16. minut - Prvi žuti karton za Partizan, dobija ga Saša Zdjelar. Već u dva navrata su se igrači Lokomotive nalazili na zemlji posle duela sa igračima crno-belih.

14. minut - Odličan šut Natha sa ivice kaznenog prostora, Sadik je bio pred golom posle odbrane Kočenkova, ali je bio u ofsajdu.

Slaviša Jokanović došao na meč, Foto: FK Partizan

7. minut - Sadik je presekao pas na centru i krenuo sam ka golu Lokomotive, obišao je golmana i očajno šutirao preko gola.

5. minut -  Centaršut Ignjateva, udarac iskosa sa desne strane Alekseja Mirančuka pravo u Vladimira Stojkovića.

Video: Pogledajte poništen gol Partizana protiv Vitorula

(M.LJ, Z.I)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ноле

    1. februar 2020 | 14:37

    Чувене победе партизаиа 1 : 1

  • Ovaj

    1. februar 2020 | 14:53

    Partizan je za one komedijase crveno-petokrakase licno LIVERPUL-PSZ-BARSELONA ujedno. Nego, kad se igra zatvoreno prvenstvo onda ni onakva dominacija nad malom zvezdanom u prvenstvu ne moze da dodje do izrazaja.

  • Party Zanovac

    1. februar 2020 | 14:20

    Lokomotiva je za LŠ koliko i naša komšinica!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA