≫ 

Klubovi koji su se najviše obogatili prodajući fudbalere: Među njima ima i milijardera!

Naravno da su po pravilu najviše zaradili mani klubovi koji rade sa mladim igračima

  • 6
Andrija Živković, Ljubomir Fejsa i Mile Svilar, Benfika Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Guliver/Steve Bardens/Michael Regan/Getty Images/Profimedia

Nijedan klub ne želi da proda svoje najbolje fudbalere, ali transferi su ponekad, neizbežni, a mnogo češće su stvar biznisa. Kupi jeftino da bi prodao skupo.

Ukoliko igrač očajnički želi da promeni sredinu, ili ako zainteresovani klub iznese ponudu koja je previše dobra da bi bila odbijena, prodaja se čini kao jedino razumno rešenje. Novac zarađen tim transferom klub može upotrebiti u nova ulaganja u ekipu.

Koji klubovi su najbolji „prodavci“? Nijedan klub ne može doslovno da bude opisan kao klub koji je odličan prodavac fudbalera, ali koristeći podatke sa sajta „Transfermarket“, „Give me Sport“ je došao do liste od 10 klubova koji su u poslednjih 10 godina zaradili najviše novca od prodaje igrača.

Dakle, počevši od sezone 2009/10, koji klubovi su najviše zaradili?

10. | Liverpul – 820 miliona evra

Pravično je reći da je Liverpul svoj novac mudro ulagao. Filip Kutinjo i Luis Suarez otišli su u Barselonu za veliki novac, a jedan od većih transfera bio je i prelazak Fernanda Toresa u Čelsi za 59 miliona evra.

Liverpul je, takođe, pokazao i sposobnost da zaradi novac na fudbalerima koji su se pokazali kao čist promašaj, a među njima su Mamadu Sako, Kristijan Benteke, Džordan Ajb i Dominik Solanke.

9. | Porto – 850 miliona evra

Čini se da Porto na kraju svake sezone proda jednog od svojih najboljih fudbalera. Ove sezone, Eder Militao je prešao u Real Madrid za 53,3 miliona evra. Među fudbalerima na kojima je Porto zarađivao prethodnih godina nalaze se i Radamel Falkao, Džekson Martinez i Lisandro Lopez.

FK Liverpul Foto: AP/Tanjug

8. | Real Madrid – 867 miliona evra

Real je jedan od klubova koji najviše novca troše na pojačanja, ali se nalazi i na listi klubova koji najviše zarađuju prodajom.

Prodaja Kristijana Ronalda Juventusu svakako je pomogla Realu da se domogne ove liste, jer je Kraljevski klub prihodovao neverovatnih 105 miliona evra.

7. | Roma – 884 miliona evra

Roma može da zahvali Liverpulu što se našla na ovoj listi, jer je engleski klub potrošio više od 115 milona evra na Mohameda Salaha i Alisona.

Osim njih dvojice, Roma je lep novac zaradila i prodajama Kostasa Manolasa, Stefana El Šaravija i Luke Pelegrinija.

FK Real Madrid slavlje Foto: Tanjug/AP

6. |Barselona – 888 miliona evra

Samo na prodaji Nejmara, Barselona je inkasirala vrtoglavih 237 miliona evra. Doprineli su i Sesk Fabregas i Aleksis Sančez sa dodatnih 70 miliona evra, a stadion „Kamp Nou“ napuštali su i Jasper Silesen, Jeri Mina, Paulinjo i Malkom.

5. | Juventus – 957 miliona evra

Juventus je 2012. prodao Pola Pogbu za tada rekordnu cifru od 106 miliona evra. Pristojan novac zarađen je i na transferima Žoaa Kansela, Leonarda Bonućija i Artura Vidala.

4. | Čelsi – 973 miliona evra

Čelsi je izgubio nekoliko ključnih fudbalera tokom poslednjih godina, a najviše novca doneli su im Eden Azar i Dijego Kosta.

Među fudbalerima na kojima je klub zaradio nalaze se i Oskar, Alvaro Morata, David Luiz, Huan Mata, Nemanja Matić, Romelu Lukaku, Tibo Kurtoa i Arjen Roben. Niko od njih nije prodat za manje od 35 miliona evra.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fiorre

    8. februar 2020 | 00:52

    A doktor Terza? Kupi za cetri miliona, proda za 300 iljada. Ili plati arapima da uzmu igraca. Pa ga opet plati, da ga vrati:)

  • Sascha

    8. februar 2020 | 00:43

    Tu hvali Zvezda Oni su uzeli 900 miliona za poslednjih 10 god. Na primer Degenek Boaci ..i to po nekoliko puta Causic Kafu Marin La Para Garsija. Samo sto su u veliki minus opet

  • Miki

    8. februar 2020 | 11:06

    A Ajax

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA