≫ 

18 klubova, 400 miliona evra i realnost koja se ne ignoriše: Ovo je nova regionalna fudbalska liga!

Belgijanci i Holanđani se dozvali pameti i pokrenuli veliki projekat

  • 5
Ajaks - Anderleht Foto: Printescreen You Tube/AFC Ajax

Izgleda da je kucnuo čas za veliku revoluciju u evropskom fudbalu, a izvešće je zajedničkim snagama prvi Belgijanci i Holanđani.

Kada već na našim prostorima nema iskrene želje za formiranjem nove, kvalitetnije (regionalne) lige, tamošnji prvoligaši su u odmaklim pregovorima oko stvaranja novog jakog takmičenja od 18 klubova.

Nemački magazin Kiker citira izvršnog direktora Briža Barta Ferhagea:

- To je realnost koja ne sme da se ignoriše. Pre ili kasnije postojaće evropska Superliga u kojoj će igrati Bajern iz Minhena i Real i to nedeljom - rekao je Ferhage.

FK Ajaks, Dušan Tadić Foto: Guliver/Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Zato belgijski i holandski klubovi ne žele da čekaju da budu izbačeni iz elite, već prave "plan za dan posle sutra". I to ozbiljan. Konsultantska kuća Delojt, koja je angažovana na projektu već je proračunala da bi nova BeNe liga mogla da ima godišnji prihod od 400 miliona evra samo od TV prava.

To bi bio značajan skok pošto trenutno Holandska i Belgijska liga zarađuju po 80 miliona evra. Spajanje dve lige bi istovremeno učinilo tu novu BeNe ligu šestom najplaćenijom u Evropi, iza Engleske, Španije, Nemačke, Italije i Francuske.

Delojt je kao potencijalne učesnike obuhvatio Gent, Briž, Genk, Anderleht i Standard iz Belgije, odnosno Ajaks, AZ, Utreht, Fejenord, PSV i Vitese iz Holandije. Ti klubovi žele ligu od 18 timova (deset iz Holandije i osam iz Belgije), a dve najgore ekipe iz te lige ispadaće svake sezone i ustupiti mesto pobednicima nacionalnih šampionata.

FK Manhengladbah Bundesliga navijači FK Dizeldorf navijači Foto: Tanjug/AP

Naravno, postoje i određena otvorena pitanja. Recimo problem mnogo dužih gostovanja od dosadašnjih (mada su zemlje jedna do druge pa je lako premostiv) odnosno šta će biti sa mestima koje Belgijanci i Holanđani imaju u UEFA takmičenjima. Da li će se nova liga voditi kao jedno takmičenje ili će se svako boriti iz svoje staze u Evropi?

Na kraju, tu je i Tvente iz Enšedea, četvrti najpopularniji klubu u Holandiji po broju navijača, koji nije ni uključen u pregovore oko nove lige.

UEFA je za sada odbila da bilo šta komentariše.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • grogan

    7. februar 2020 | 14:52

    Pametni ljudi. Čudi me da nisu ranije. Šta mi čekamo. Valjda nismo još ukapirali da je fudbal pre svega biznis pa zabava. Kao što se da primetiti ove je akcenat na 400 miliona od TV prava. Ali nije samo to. Ovakva liga će omogućiti da klubovi prodaju igrače od 50 do 100 miliona evra. A oni manji klubovi i oni će da se opare jer ako je Utraht do sad prodavao igrače maksimalno do 10-ak miliona u ovakvoj ligi prodaće ga za 20 miliona. I nama fali ovako nešto. Do toga će doći kada shvatimo da je fudbal izuzetno profitabilan ali ako se ugledamo na zapad. Ovako Partizan ide na neku livadu da zabavlja lokalnu "raju" a kad dođe Evropa manji od makovog zrna. Tako i Zvezda. Igrač treba da igra kvalitetne utakmice da bi napredovao i da bi došao do izražaja.

  • Stefan Čokić

    7. februar 2020 | 16:02

    Mi pod hitno da odvojimo Beograd kao zasebnu ligu, a Iz Beograda da odcepimo Zemun, da Zemun ima zasebnu ligu, da šumadija odcepi na tri lige, zapadnu istočnu i južnu moravsku. Vojvodina, nju je već zvezda sa trećom zvezdicom isterala iz srbije. A posle ćemo da vidimo još neka odcepljenja, zvezda zvezdanija a rbija u param parčadijua.

  • Cc

    7. februar 2020 | 12:46

    Mogli su neku jacu ligu a ne 2 najslabije lige na svetu da spoje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA