Analiza Telegrafa: Ovo je najveća snaga Partizana pred nastavak Superlige!

Crno-beli su verovatno jedini tim na Balkanu koji je sačuvao kompletu ekipu i dodatno je pojačao roster, sve u cilju borbe za trofeje i plasman u Evropu narednog leta

  • 14
FK Partizan FK Spartak Moskva Foto: partizan.rs

Narednog vikenda nastavlja se takmičenje u Superligi, a Partizan je verovatno jedini tim, ne samo u Srbiji, već i na Balkanu koji će proleće i prvi duel sa Radnikom dočekati sa istovetnom sastavu u kome je okončao jesen. U Humskoj tvrde da je to ujedno i najveća snaga tima, koji sa klupe predvodi Savo Milošević, a koji je tokom zimske pauze doživeo samo “kozmetičke” promene.

Možda su planovi nastavka rekonstrukcije i bili veći od očekivanog, možda samo i nemušto plasirani u trenucima kada su se tokom jeseni događale oscilacije na terenu, ali ono što su crno-beli spšroveli u praksi bilo je sasvim realno i očekivano.

Miloš Vazura, Uroš Vitas Uroš Vitas potpisuje ugovor sa generalnim direktorom Milošem Vazurom; Foto: Privatna arhiva

Dva pojačanja u odbrani (Uroš Vitas) i napadu (Bojan Matić) zapravo su zatvorila letnju konstrukciju i proširila roster onoliko koliko je potrebno za takmičenje u domaćem šampionatu i Kupu Srbije, te nije bilo nužno insistirati na dovođenju igrača tek da bi se doveli i nagomilavati kadar u timu u kome se već zna i ko kosi i ko vodu nosi.

bojan matić Bojan Matić; Foto: Telegraf.rs

Verovatno bi se drugačije poslovalo da se ekipa plasirala u drugu fazu Lige Evrope, no, kako je taj cilj zamalo izmakao, tako se i u Humskoj u hodu promenio prvopomenuti plan o većem broju pojačanja, koji prosto nije imao utemeljenje.

Jer Partizan ima ispunjenu kvotu stranaca i sva četvorica momaka su standardni prvotimci, te u ovom momentu nije bilo ni prostora ni osnova da se angažuje novi internacionalac, pa da on ili neko od postojećih utakmice gleda sa tribina, a da pritom dobija platu.

Crno-beli su na sto stavili sve činjenice i odlučili da sa kupovinom novog stranca (ili više njih) sačekaju do leta, dok fiktivni “centri moći” srpskog fudbala ne “izguraju” nameru da se broj poveća na šest ili osam igrača sa stranim pasošem.

umar sadik Umar Sadik i Takuma Asano; Foto: MN Press

Da se nekim slučajem dogodilo da je neko od postojećih fudbalera u timu, poput Nemanje Miletića, Saše Zdjelara ili Aleksandra Šćekića napustio ekipu, a neki od pomenutih igrača su imali ponude, Partizan bi odmah reagovao po principu “glava za glavu” i angažovao pojačanje.

Kako se to nije dogodilo, nije ni bilo potrebe za reakcijom, sem na pozicijama gde su igrači bili neophodni, te je novac sačuvan za leto, jer u Partizanovom slučaju on ne dolazi ni od donatora sa strane, ni od velikih sponzora, već isključivo od prodaje igrača iz sopstvenog kadra, te nema prostora razbacivanju.

Identičan tim kao jesenas

FK Partizan Startna postava Partizana na pripremama protiv Rostova; Foto: Partizan.rs/Miroslav Todorović

Kada se sumira sve učinjeno i prikazano u minulim zimskim pripremama, dolazimo do zaključka da Partizan jeste ojačao i proširio roster, ali nije odustao od ideje, niti je promenio tim, koji je izneo minulu jesen.

Na svakoj kontrolnoj utakmici i u Turskoj i u Kataru, gde je želeo da vidi kako mu funkcioniše najboljih 11 fudbalera i kako se “apdejtovani” sistem treninga kondicionog trenera Marka Stojanovića “primio” u odnosu na letnji period među igračima, Milošević je posezao za ekipom koja je jesenas u većini mečeva oduševila atraktivnom i efikasnom igrom. To je tim koji dva puta razbio Astanu u Ligi Evrope, sjajno se nosio sa AZ Alkmarom, slavnim Mančester junajtedom...

Razliku donosi samo činjenica da Partizan deluje još uigranije, brže i agresivnije, jer su ovoga puta svi fudbaleri prošli kompletne pripreme, pa neke automatizme na terenu, na kojima struka insistira, mogu, čini se, da sprovedu u delo i vezanih očiju.

Upravo u tome se i ogleda snaga tima iz Humske pred nastavak takmičenja

Od letos precrtan tim sa rezervama

Početak priprema FK Partizan Savo Milošević; Foto: Marko Jovanović

U susret prolećnom delu sezone svakako ne treba zaboraviti ni činjenicu da je Partizan zaključno sa zimskim prelaznim rokom eliminisao ceo jedan tim sa rezervama iz svojih redova. Letos je struka “precrtala” čak deset fudbalera, od kojih je samo Slobodan Urošević “preživeo” veliki rez, a pred početak zimskim priprema Milošević je sa pomoćnicima precrtao još pet fudbalera, računajući i golmana Filipa Kljajića, koji je realizovao transfer u Japan.

Trener crno-belih je i sam istakao da su takve odluke uvek teške i bolne, jer su svi ti igrači, kako je rekao, dobri ljudi, ali da u profesionalizmu nema mesta emocijama, kao i daje sve to učinjeno da u budućnosti ne bi bilo sličnih neprijatnih situacija.

Kadar je, dakle, u velikoj meri raščišćen (ima tu svakako još poneki “višak”), a ostalo je da crno-beli reše još dve situacije, koje se tiču ugovora Zorana Tošića i Bojana Ostojića. Prvopomenuti Tošić je, bez obzira što je Lazar Marković najavljen kao mogući starter od proleća, još u prednosti na poziciji desnog krila i potvrđivao je dobrim igrama i posvećenošču tokom priprema da vredi rizikovati i produžiti saradnju. Isto važi i sa Ostojića, koji je u tandemu sa Strahinjom Pavlovićem i dalje prvi izbor struke na mestu centralnog defanzivca i, čini se, još uvek najbolje rešenje.

U periodu koji sledi Partizan će i u vezi sa pomenutom dvojicom igrača imati čistu situaciju, ali to je već nešto što može da se rešava i u hodu. Sve one najbitnije stvari su crno-beli ovoga puta odradili na vreme i spremno dočekuju nastavak borbe za trofeje, a kruna svega bi trebalo da budu letnje kvalifikacije za evropska takmičenja.

Video: Savo Milošević sumira pripreme Partizana u Antaliji

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • trener

    12. februar 2020 | 15:05

    Trenutno najbolji tim u Srbiji. Uprava vuce prave poteze, svidelo se to nekom ili ne.

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆⚽⚽⚽

    12. februar 2020 | 14:03

    Највећа снага је трио ВВВ а највероватније ће одбранити 2 место, мада ће имати и помоћ судија, не сумњам...

  • Djura

    12. februar 2020 | 15:23

    Udarna pesnica je naravno jedan I neponovljivi mr. vuletic!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA