≫ 

Veliki dan za sve prevarene fudbalere: FIFA odsad plaća svakog igrača koga klub "zavrne" za pare!

Na ovaj način fudbalerima se obezbeđuje dodatna zaštita njihovih prava u slučaju da klubovi objave bankrot ili iz nekog drugog razloga ostanu dužni

  • 2

Svetska fudbalska federacija (FIFA) i Unija profesionalnih fudbalera (FIFpro) postigli su sporazum o osnivanju fonda za igrače koji nisu u mogućnosti da naplate svoja potraživanja od klubova.

Ovo je veliki dan za fudbal, za igrače pre svega, a potreba za ovakvim potezom pojavila se zbog sve učestalijih slučajeva neprofesionalnog postupanja klubova širom Evrope i sveta prema svojim fudbalerima.

Ne treba posebno da naglašavano da je i u Srbiji gotovo postala "poslovna praksa" da klubovi ostaju dužni igračima, postoji  "mali milon" slučajeva da su oštećeni igrači na kraju opraštali velika dugovanja, ali će od sada na drugi način moći da dođu do dogovorenog novca iz ugovora.

FIFA je uz saradnju sa FIFpro, u svrhe podrške oštećenim igračima obezbedila fond od 16 miliona dolara, s tim da će ta suma biti raspodeljena na tri godine: tri miliona za 2020, četiri miliona za 2012, i četiri miliona za 2022. godinu.

Preostalih pet miliona biće upotrebljeno za retroaktivne isplate igrača u period u od 2015. do 2020. godine.

Izveštaji koji su poslednjih godina stizali do FIFA ukazali su na rastući negativan trend koji praktikuju klubovi dužnici. FIFA je 2019. godine inače pooštrila disciplinske mere naročito prema onim klubovima koji, nakon gašenja, ponovo počnu da funkcionišu pod drugim imenom, ali kao novo pravno lice izbegavaju zaostale obaveze prema igračima.

Osnivanje fonda je jedan od načina da se igračima iz takvih klubova obezbedi sigurnost.

- Ovaj sporazum i naša obaveza da pomažemo igračima u teškim situacijama pokazuje kako mi vidimo našu ulogu svetske fudbalske organizacije. Ovde smo takođe da pomognemo svima kojima je pomoć potrebna, posebno u fudbalskoj zajednici, a ona počinje sa igračima koji su ključne figure ove igre - poručio je predsednik FIFA Đani Infantino.

Đani Infantino Predsednik FIFA Đani Inftanino Foto: AP/Tanjug

Detaljniji je, u opisu problema igrača, bio predsednik FIFPro organizacije Filip Plat.

- Više od 50 klubova u 20 zemalja u proteklih pet godina su ostavile na stotine fudbalera u finansijskoj nesigurnosti i neizvenosti. Ovaj fond će omogućiti vrednu pomoć takvim igračima i njihovim porodicama. Mnogi klubovi se gase kako bi izbegli svoje obaveze, a onda se odmah aktiviraju sa nazovi novim imenom. FIFPro vodi dugogodišnju borbu protiv takvih pojava zahvaljujući i podršci FIFA i njenim zakonima.

Novi mehanizam pomoći igračima biće na snazi od 1. jula 2020. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DDF

    12. februar 2020 | 18:09

    Kod nas"nema prevarenih"fudbalera,samo se lepo dogovoris sa upravom"oprastanje duga"i ides u drugi klub...😏🤫

  • Baskijac

    12. februar 2020 | 20:25

    Pametno. Ali ce posle UEFA da ojadi taj isti klub koji nije platio svoje fudbalere.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA