≫ 

Mančester Siti izbačen iz Lige šampiona na dve godine!

Građani pride moraju da plate i kaznu od 30 miliona evra

  • 42

Engleski šampion Mančester Siti izbačen je na dve godine iz Lige šampiona!

Komisija za praćenje i sprovođenje odredbi finansijskog fer-pleja utvrdila je da su Građani proteklih sezona prekršili veliki broj propisa i da zbog toga moraju da budu sankcionisani. Pride, klub sa Etihada će morati da plati i novčanu kaznu od čak 30 miliona evra.

A zašto je Mančester Siti pao?

Prema navodima organa UEFA, šampion Engleske je dostavljao lažne podatke u periodu od 2012. do 2016. u kojima je u svoje prihode uključivao i novac od sponzora koji još nije ni došao na naplatu.

Bilo je tu i takozvanog finansijskog dopinga u kojem je bogati gazda iz Emirata preko svojih kompanija "upumapavao" novac u klub kroz razne sponzorske ugovore koji su bili nerealni. Pored toga, Mančester Siti je optužen i da je izbegavao saradnju sa istražnim organima UEFA, što je posebno otežavajuća okolnost.

Šampion Engleske se već oglasio saopštenjem i ne prihvata kaznu.

- Mančester Siti je razočaran, ali nije iznenađen današnjom odlukom. Klub je uvek potencirao potrebu da treba osnovati nezavisno telo koje treba da ispita sve okolnosti bez raznih mešanja sa strane. U decembru 2018. godine glavni istražitelj UEFA javno je nagovestio ishod i sankciju koju je nameravao da isporuči Mančester Sitiju pre nego što je ikakva istraga započela. Promašeni i nedosledno vođeni proces UEFA niko nije nadgledao - navodi se u saopštenju Građana.

Iz plavog dela Mančestera već najavljuju i žalbu Arbitražnom sudu u Švajcarskoj.

- Jednostavno rečeno ovo je slučaj koji je pokrenula UEFA, procesuirala ga je UEFA i presudila je UEFA. Sa ovako predrasudnim procesom klub se neće pomiriti i u najkraćem mogućem roku pokrenuće postupak kod Arbitražnog suda - poruka je sa Etihada.

Dakle, Mančester Siti je kažnjen, ali je ovo samo prva runda. Nastavak će uslediti u mesecima koji dolaze i nema sumnje da će Građani uložiti velika sredstva da obore ovu odluku koja bi ipak mogla da ima istorijske reperkusije jer je UEFA konačno pokazala da ne kažnjava samo "male", već da i za "velike" postoji zakon.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA