Srpski trener uči Amerikanke fudbalu

Naš stručnjak Aleksej Skundrić već šest godina brine o najboljim igračicama u SAD

  • 0
Global Premier Soccer

Foto: Aleksej Skundrić

  • Kako Vas je put odveo u Ameriku, gde radite kao trener?
  •  

 

- Moj put do profesije fudbalskog trenera i rada na tom poslu u Americi je bio malo neobičan. Studirao sam međunarodni menadžment i uopšte nisam planirao profesiju koja bi imala veze sa fudbalom, sve dok nisam diplomirao. Tada sam shvatio da želim da se bavim fudbalom jer me za njega vezuje životna strast. Preselio sam se u Englesku da bih dobio kvalifikacije fudbalskog trenera, a u isto vreme sam počeo da radim za lokalne klubove u Londonu. Kasnije sam počeo da tražim poslove koji nude puno radno vreme. Aplicirao sam za posao u nekoliko klubova i nakon obavljenih razgovara sam dobio ponude od tri kluba. Global Premier Soccer je ostavio najbolji utisak na mene, i tako sam prihvatio posao u Bostonu.

  • Koliko dugo već radite u SAD?
  •  

 

Došao sam u Boston u proleće 2014., a preselio se u Roud Ajland u leto 2018., tako da sam u SAD već punih šest godina.

  • Koga trenerite i koja je Vaša uloga u klubu?
  •  

 

Trenutno sam direktor trenera za svoj klub. To znači da se bavim administrativnom stranom posla, pravim raspored treninga, registracije za ligu, organizujem edukaciju i podršku trenerima, a takođe sam zadužen za odlučivanje u kojim ligama i turnirima igramo.

Fudbal za devojčice je vrlo popularan u SAD, i kvalitet igračica je daleko viši nego u Evropi. Ja radim isključivo sa ženskim timovima. Trenutno treniram pet timova: 2009., 2008., 2007., 2004. i 2003. godište.  U okviru kluba imamo program za najbolje nacionalne igrače, koji se zove Bajern ID program, a ja treniram i naš 2009. ID tim.

Global Premier Soccer

Foto: Aleksej Skundrić

  • Vaš klub sarađuje sa nemačkim gigantom Bajernom iz Minhena, kako izgleda ta saradnja?
  •  

 

Fudbal je u ogromnoj ekspanziji u SAD, a mi smo trenutno jedan od najvećih američkih klubova u pogledu broja igrača.  Bajern razmišlja dugoročno i očekuje da će buduće američke generacije proizvesti igrače sposobne da igraju za njih.  Tokom leta nam dolaze treneri iz Bajerna da rade sa našim igračima u kampovima koje organizujemo širom države. Naši najbolji igrači zatim imaju priliku da nekoliko nedelja igraju sa Bajernovim timovima. Za sada nijedan naš igrač nije potpisao ugovor sa Bajernom, ali ovog leta jedna od naših najboljih igračica iz 2003. godišta je potpisala profesionalni ugovor sa Bajernovim ženskim timom.

Tu je i ogroman marketinški potencijal ze evropske klubove, pošto je SAD najveće tržište za sportsku opremu.

  • Da li ste imali priliku da posetite klub Bajern Minhen?
  •  

 

Jesam, pre par godina sam vodio jedan naš tim u Nemačku. Na proleće ću ići u Minhen na godišnji samit trenera. Takođe sam trenirao igrače u Bajernovim letnjim kampovima uz njihove trenere, između ostalih i Klausa Augentalera, koga navijači Crvene zvezde sigurno pamte iz nezaboravne polufinalne utakmice 91.

  • Koji su Vam planovi za budućnost?
  •  

 

Videćemo, trenutno sam zadovoljan tu gde jesam.

Global Premier Soccer

Foto: Aleksej Skundrić

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA