≫ 

Savo vs. Deki u igračkim derbijima: Kako su igrali, ko je bio uspešniji i šta će najviše pamtiti?

Pred vama je malo zagrevanje za 162. večiti derbi, koji se igra u nedelju u 18 časova

  • 14
Savo Milosevic, Dejan Stankovic Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press/Marko Jovanović

Savo Milošević i Dejan Stanković pisali su istoriju mečeva Partizana i Crvene zvezde kao igrači, sada će to činiti i kao treneri - prva prilika za međusobni duel je 162. večiti derbi!

Treneri Partizana i Crvene zvezde veliki su prijatelji, znaju se od najmlađih dana, a zanimljivo je da nisu imali priliku da se direktno suoče u derbiju u igračkim danima! Savo je igrao derbije zaključno do 100. kog se sigurno sa gorčinom seća, onda je usledio 101. na kom je Partizan bez njega prekinuo post od 18 godina na Marakani bez pobede.

Već u narednom 102. derbiju, u završnici je debitovao i Stanković, koji je imao prelaz od loših derbija do istorijskih pobeda.

Pogled na hronologiju utakmica nam donosi i podatak da je Stanković bio efikasniji od Miloševića u prvenstvenim derbijima, iako je Savo bio "ubica" u šesnaestercu. Upravo zbog toga je i bio na "udaru" štopera crveno-belih, nije se proslavio u derbijima, iako je za dva važna pogotka bio zaslužan kao učesnik akcije.

Savo Milošević

Učinak u derbijima kao fudbaler: 3 pobede, 3 poraza i 4 nerešene

Savo Milošević Savo Milošević na večitom derbiju; Foto: MN PRess

Trener Partizana debitovao je na 91. večitom derbiju 2. oktobra 1992, kada je u 84. minutu ušao u igru umesto Vorkapića, kada je Vladan Lukić izjednačio rezultat. Prethodno, vođstvo Partizanu doneo je Predrag Mijatović u 75. minutu, ali je na kraju došlo do podele plena.

Miloševiću je tada kao 19-godišnjaku ovaj debi bio samo neprocenjivo iskustvo za nastavak karijere, osetio je teren i adrenalin derbija, samo je ceo plen morao da potraži u narednim utakmicama.

Naredni, 92. večiti derbi, dobio je Partizan sa 1:0 golom Predraga Mijatovića u 45. minutu, tada je Milošević ponovo bio džoker, ušavši u igru umesto Vorkapića, baš kao prethodni put.

Iako je u 93. derbiju bio starter, Milošević nije uspeo da zatrese mrežu, to su učinili Ivić i Petković za 2:0 pred 40.000 gledalaca.

Bio je Milošević starter još u 94. derbiju, odigranom po veoma hladnom vremenu ispod nule na Marakani u novembru 1993, tada je bilo 1:1, strelci su bili Branko Brnović i Dejan Rambo Petković, koji je sačuvao domaćinima bod.

Savo Milošević Foto: MN PRess

Radovao se Savo narednom duelu, jer je u februaru 1994. Branko Brnović postigao pogodak u 84. minutu, kada se prišunjao Zvonku Milojeviću i matirao ga za ceo plen u 95. večitom derbiju.

Posebna priča je 96. derbi, jer je bilo 3:2 za Crvenu zvezdu, a svi golovi postignuti su u prvom poluvremenu! Savo Milošević je tada dočekao prvenac u 20. minutu, Dragan Ćirić je ublažio poraz pred odlazak na odmor, u nastavku su svi zatajili.

Gol Miloševića bio je karakterističan za celu njegovu karijeru, udarcem glave je matirao crveno-bele na idealan centaršut Gudelja. U tom trenutku, bio mu je to 19. prvenstveni pogodak.

U 97. derbiju je sve okončano još brže, igrao se ovaj meč u septembru 1994. godine i tada je Darko Kovačević dao gol u 12, a Dragan Ćirić u 18. minutu. Ipak, i kod  tog pogotka, veliki posao obavio je Savo Milošević u akciji po desnom boku.

Naredni, 98. derbi, igrao se na Marakani 1994. i bilo je 3:2 za Crvenu zvezdu, Miloševiću nije uspelo da postigne pogodak, u završnici je propustio jednu sjajnu šansu za 3:3, lopta je prohujala pored gola Zvonka Milojevića.

U 99. derbiju bilo je 2:2 uz spektakularne makazice Krupnikovića, strelac za Zvezdu je bio još Adžić, u Partizanu su mrežu tresli Čakar i Saveljić. Zvezda je ispustila 2:0, a štoperi crveno-belih dobro su čuvali Miloševića.

Stoti derbi ima kultni status među navijačima Crvene zvezde, njihov klub došao je do titule na Đurđevdan, i to golom Mitka Stojkovskog u 89. minutu. Bjeković je zakuvao golom za vođstvo Partizana u 76. minutu, izjednačio je Kovačević iz penala u 84, da bi Stojkoviski izrastao u junaka crveno-belih.

Ipak, i kod gola za vođstvo, radi se o odbitku posle šuta Miloševića, na samoj liniji je Bjeković sproveo u mrežu. Na leto je Savo otišao u Aston Vilu, a potom je tek Partizan prekinuo niz od 18 godina bez pobede u derbiju na Marakani, tada je strelac bio Darko Tešović za 1:0.

Dejan Stanković

Učinak u derbijima kao fudbaler: 3 pobede, 2 remija i 4 poraza

Dejan Stanković, Partizan Foto: MN PRess

Novi trener Crvene zvezde debitovao je u derbijima u novembru 1995. godine, u 102. derbiju je ušao u igru u 88. minutu umesto Perice Ognjenovića, a utakmicu je obeležila žestoka tuča pred kraj prvog poluvremena, kada niko nije dobio ni žuti karton! Na kraju je meč završen rezultatom 1:1, gol za Partizan postigao je Rahim Beširović u 15. minutu, a bod Zvezdi doneo je Dejan Stefanović u 75. minutu.

Nije Stanković bio starter ni na narednom derbiju, 103. po redu, kada je Partizan slavio sa 3:2 u martu 1996, a meč je obeležila provokacija Alberta Nađa, koji je pokazivao srednji prst severnoj tribini.

Uvertiru za večiti derbi u nedelju Zvezda će imati danas (14.00) u Inđiji, protiv domaćina koji se grčevito bori za opstanak. Kvota na pobedu crveno-belih bez primljenog gola (Sigurna pobeda) je 1,68. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Inđija - Crvena zvezda.

Dejan Stanković, Partizan Dejan Stanković na večitom derbiju; Foto: MN PRess

Startersko mesto Stanković je dočekao u 104. susretu, bilo je 0:0, 105. derbi pripao je Partizanu. Georgi Hristov bio je prvi strelac, Niša Saveljić dao je drugi gol, Dragan Mićić smanjio je na 2:1, konačnih 3:1 za Partizan postavio je Svetličić.

Novi okršaj bio je 106. i odigrao se 8. marta 1997, a klub iz Humske bio je bolji sa 3:0, golovima Saveljića, Čakara i Ivana Tomića, Stanković je odigrao ceo meč, a na svoje bolje momente u derbijima morao je još da sačeka.

Posle remija sa TSC-om u uvodnom prolećnom kolu, Partizan danas (18.00) čeka novosadski Proleter i ima imperativ pobede kako bi u dobrom raspoloženju dočekao derbi. Kvota na duplu pobedu (pobeda i u prvom i u drugom poluvremenu. gledajući ih kao odvojene celine) crno-belih je 1,72. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Partizan - Proleter.

U 107. derbiju, Dejan Stanković je došao do pogotka prvenca, zaustavio je Ivicu Kralja na 840 minuta nesavladivosti, što je rekord koji je trajao do 2009. godine.

Crno-beli su poveli u 32. minutu preko Goce Hristova koji je "na prevaru" dao gol Zvezdi. Sudija Savić je svirao slobodan udarac za domaćina, crveno-beli su nameštali živi zid i u tom momentu lopta je proturena do Makendonca koji je pogodio mrežu Jevrića dok su igrači Zvezde nemo posmatrali šta se dešava. Uzaludno su protestovali crveno-beli, a Ćirić je u 79. minutu rešio meč, samo dva minuta posle Stankovićevog pogotka.

U narednom, 108. derbiju, Stanković je za partiju u tadašnjoj Politici dobio osmicu, a bilo je 2:0 golovima Ognjenovića u 43. i 81. minutu.  Bio je to početak lepog niza za crveno-bele i Stankovića, koji je rešio naredni 109. derbi u februaru 1998.

Zvezda je slavila sa igračem manje, Isailović je bio tragičar, promašio je nekoliko dobrih šansi, Stanković je u 83. minutu postigao pogodak vredan tri boda - bila je to najava blistave, velike karijere.

O 110. derbiju izlišno je i pričati, radi se o jednoj od najvećih Zvezdinih pobeda i dominacija, bilo je 4:0 uz dva gola Stankovića, koji je potom otišao u Lacio.

Video: Deki je totalni emotivac: Ljubio igrače, ludački slavio golove i besneo zbog promašenog penala

(B. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bob.f

    26. februar 2020 | 11:03

    Derbi se mora sacuvati!!! Ljudi ja sam dete svog Partizana volim ga kao clana porodice! Ajmo da se urazumimo i nek pobedi uvek bolji na terenu! Samo bolji na terenu..A posle svi na po jedno pivo..Zivi zdravi bili..pozz

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆⚽⚽⚽

    26. februar 2020 | 09:50

    Како поредити играча који је играо и освајао ЛШ, и дрвеног голгетера из неких тривијалних екипица у који је и сада тренер, а вечито форсираног и гураног од савеза...а морал? Саво каже па слаже..тако за Толета, па му био помоћник, тако за намештања, па ни реч о пеналу против ТСЦ...гробарска је то школа, еј, нема поређења...

  • IDEA zagreb ponos severa

    26. februar 2020 | 09:56

    Ma da se na trepavice postavite dzaba vam sve. Savo izlazi kao pobednik u derbiju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA