Koje su bile "kombinacije" Ramadanija za sumnjive transfere srpskih fudbalera iz Partizana i Zvezde?

Modus operandi je bio jasan - prodaja kod proverenih klubova, ili fiktivna prodaja u klubove u kojima igrači nisu ni igrali, već su momentalno preprodavani

  • 9
Falji Ramadani, Zvezda Partizan Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Wikipedia/youtube/vizionplus

Jedan od najmoćnijih menadžera u Srbiji, ali i u Evropi, Fali Ramadani, našao se na meti španskih vlasti, koje su protiv njega pokrenule istragu zbog navodne utaje poreza i "pranja para".

Ramadani je uz svoje saradnike, među kojima je i bivši golman Partizana i njegova desna ruka Nikola Damjanac, optužen za organizovani kriminal i utaju 100 miliona evra od transfera fudbalera.

Civilna garda Španije zajedno sa Poreskom agencijom te zemlje podnela je zahtev 11 klubova u Španiji kako bi dobili dodatne informacije zbog sumnji za utaju poreza.

Kako su naveli španski mediji, u pitanju je prevara koja je išla preko kiparskog Apolona iz Limasola, a istražuju se i brojni transferi srpskih fudbalera ili igrača iz regiona, kojima je agent upravo Ramadani.

Klub koji služi za "pranje" srpskih fudbalera

Kipar, Andrija Živković, Nikola Maksimović, Nikola Aksentijević,  Luka Jović Apolon je klub kroz koji je fiktivno prošao veliki broj srpskih fudbalera; Foto-montaža: Telegraf, crvenazvezdafk.com, Promo River

Apolon je klub koji je postao poznat srpskoj javnosti, jer su za njega fiktivno "igrali" brojni srpski fudbaleri. Kada god je trebalo da neki

Ovaj klub godinama je služio kao "usputna stanica" srpskim fudbalerima, najčešće onima koji su iz Zvezde i Partizana prelazili u druge klubove.

Najpoznatiji slučajevi bili su vezani za transfere Luke Jovića i Andrije Živkovića, ali i Nikole Maksimovića i Nikole Aksentijevića, koji su bili članovi ovog kluba samo na papiru.

Čak se i sam Luka Jović svojevremeno šalio na račun toga da je nekada "igrao" za Apolon, kada je njegov tadašnji klub Ajntraht igrao protiv Apolona u Ligi Evrope.

Pored Apolona, kao klub koji se pominje kao saučesnik u spornim transferima jeste i belgijski Muskron, kroz koji je takođe prošla gomila srpskih fudbalera poput Marka Šćepovića, Marka Pavlovskog, Nikole Gulana, Nikole Aksentijevića

Kako su funkcionisali sporni transferi i koga je sve Ramadani odveo iz Srbije za milionske transfere?

Fali Ramadani Foto: KF Škendija

Mnogi srpski igrači su klijenti Ramadanijeve agencije LIAN sport. Faktički pola reprezentacije Srbije čine igrači o čijim karijerama brine Ramadani.

Među njima su Luka Jović, Filip Kostić, Nikola Milenković, Luka Milivojević, Marko Grujić, Nikola Maksimović, Matija Nastasić, Adem Ljajić, Mijat Gaćinović, Miloš Veljković, Ljubomir Fejsa, Danijel Aleksić, Saša Zdjelar...  pored njih, klijenti su mu još neki igrači koji su igrali u Srbiji poput Stevana Jovetića, Marka Marina, Miloša Degeneka, Lazara Markovića, Marka Jevtovića, Nikole Gulana, Armina Đerleka...

Luka Jović Ramadani u društvu Luke Jovića na promociji u Real Madridu; Printskrin: Youtube/Diario AS

Pored njih, ima i brojne zvezde iz regiona koje zastupa kao što su Miralem Pjanić, Ante Rebić, Marko Rog, Josip Brekalo, Haris Seferović, Dominik Livaković, Nikola Kalinić, Samir Handanović, Ante Ćorić...

Transferi koji su pod istragom su prelasci Luke Jovića u Real, Nikole Kalinića i Stefana Savića u Atletiko, Harisa Seferovića u Sosijedad, Stevana Jovetića i Jevhena Konopljanke u Sevilju, Musonde u Betis, Nemanje Radoje u Seltu, Ante Ćorića u Almeriju, Stefana Šćepovića u Hihon, Sadikua u Malagu i Levante i Saše Zdjelara u Majorku.

Modus operandi koji se koristio kada su u pitanju srpski fudbaleri godinama bio je direktan odlazak u klubove sa kojima je Ramadani imao dobru saradnju, često dok su oni bili veoma mladi, a neki, poput Nastasića, nisu ni zaigrali za prvi tim pre nego što su prodati. Zatim bi usledila prodaja dalje za višemilionske transfere.

Glavna mušterija bila je Fiorentina u koju je doveo veliki broj najtalentovanijih fudbalera Partizana

Nikola Milenković Nikola Milenković poslednji igrač Rmadanija koji je prešao iz Partizana u Fiorentinu; Foto: Guliver/Gabriele Maltinti

Matija Nastasić, Adem Ljajić, Stevan Jovetić, Nikola Gulan i Nikola Milenković su igrači Falija Ramadanija koji su direktno iz Partizana prešli u Fiorentinu. U Fiorentini je bio još jedan Ramadanijev klijent - Stefan Savić, čiji je transfer iz Fiorentine u Atletiko pod istragom.

Pored Fiorentine, može se reći da su Ramadaniju i Olimpijakos i Benfika služili kao "protočni bojler" za transfere srpskih fudbalera. Tako su preko lisabonskog kluba dalje prodati Lazar Marković u Liverpul za 25 miliona evra, kao i Luka Jović, koga je Ajntraht otkupio za 12 miliona evra pre nego što ga je prodao u Real za 60 miliona evra.

Podsetimo i da je Jović u Benfiku stigao "zaobilaznim putem" preko Apolona. Preko tog kiparskog kluba transfer je izvršio i Nikola Maksimović, još jedan Ramadanijev klijent, koji je tako iz Zvezde prešao u Torino.

U Olimpijakos je iz Partizana prešao Ljubomir Fejsa, koji je kasnije karijeru nastavio u Benfic, takođe i Marko Šćepović, koji je kupljen za 2.5 miliona evra, da bi iz ovog grčkog kluba kasnije završio u Muskronu, još jednom klubu koji je sumnjiv kada su u pitanju transferi.

Važno je napomenuti da u svim sumnjivim transferima nijedan klub niti fudbaler nisu ni za šta optuženi, već se za sve terete Fali Ramadani, njegov saradnik Nikola Damjanac i dva neimenovana lica za koje se navodi da su "iz kruga porodice".

Nema sumnje, ukoliko bi se nešto dokazalo u istrazi protiv Ramadanija, to bi mogao da bude jedan od najvećih skandala u evropskom fudbalu.

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA