≫ 

Najvelikodušniji milijarder na udaru navijača: Ko je čovek zbog koga je stao fudbal u Nemačkoj?

Način na koji se Hofenhajm, obično selo od jedva 3.000 stanovnika, uzdigao do top nivoa fudbala u Bundesligi razlog je za nezadovoljstvo

  • 3
Hofenhajm - Bajern Foto: Tanjug/AP

Navijači Bajerna iz Minhena pokrenuli su pravu revoluciju u subotu popodne uvredljivim parolama na račun vlasnika Hofenhajma Ditmara Hopa. Njihove poruke, između ostalog i da je "ku*in sin", naterale su glavnog sudiju da prekine utakmicu dok sporni transparenti nisu uklonjeni.

Neverovatni snimci  na kojima igrači Bajerna i Hofenhajma 13 minuta dodaju jedni drugima loptu i ćaskaju pri rezultatu od 6:0 za goste obišli su svet. Bio je to jedinstveni vid protesta fudbalera prema navijačima Bajerna koji su izazvali prekid uvredama na račun Hopa.

Od njegovog ulaska u svet fudbala, mržnja sa tiribna je nešto sa čime je Hop naučio da živi. Na kojem god stadionu da se pojavi u Nemačkoj, navijači protivničkog tima ga gađaju metalnim novčićima u glavu. Ili skandiraju pogrdne parole na njegov račun, čak i na utakmicama na kojim ne igra njegov klub.

A zašto je 79-godišnji milijarder toliko omražen među navijačima u Nemačkoj?

Način na koji se Hofenhajm, obično selo od jedva 3.000 stanovnika, uzdigao do top nivoa fudbala u Nemačkoj razlog je za nezadovoljstvo. Zahvaljujući milionima evra koje je zaradio kao suosnivač softverske kompanije SAP, regionalni amaterski klub za koji je i Hop igrao u mladosti, uizrastao je u jedan od najboljih klubova u Nemačkoj.

Hop je u očima kritičara sve ono što nije u skladu sa pravilom 50+1 koje dominira u nemačkom fudbalu, a koje podrazumeva da investitori ne mogu biti i vlasnici klubova istovremeno. Fudbalska asocijacija Nemačke je 2015. godine napravila izuzetak u slučaju Hofenhajma, zbog Hopovog višegodišnjeg ulaganja u ovaj klub, a to pravilo važi i za "radničke" klubove Volfzburg i Bajer iz Leverkuzena iza kojih stoje moćne kompanije.

Hofenhajm - Bajern Ditmar Hop (u sredini) sa Oliverom Kanom Foto: Tanjug/AP

Kao rezultat te odluke Hop sam kontroliše čitav klub koji se od 2008. takmiči u nemačkoj eliti, a prošle sezone je debitovao i u Ligi šampiona. Pod vođstvom trenera Alfreda Šrodera ovaj tim je trenutno osmi u Bundesligi.

Uspon Hofenhajma (kao i RB Lajpciga) poslednjih godina veliki je trn u oku navijača nemačkih tradicionalnih klubova. Fudbalski savez ove zemlje nedavno je zabranio navijačima Borusije iz Dortmunda da tri godine gostuju u Hofenhajmu, zbog pogrdnih pesama i transparenta sa likom Hopa na kome je bila nacrtana meta.

Ta kazna izazvala je veliki jaz u nemačkom fudbalu, a Ditmar Hop je sada postao glavni neprijatelj čak i velikim rivalima kao što su Bajern i Borusija iz Dortmunda koji se ne podnose međusobno. U nedelju je čak bio prekid i u Berlinu na meču Union - Volfzburg jer su domaći navijači podigli transparente protiv Hopa koji je svestan koliko je omražen.

Hofenhajm - Bajern Foto: Tanjug/AP

- Nažalost, mržnja protiv mene je dostigla novu dimenziju - priznao je Hop kojeg je početkom februara Forbs svrstao među najvelikodušnije donatore među milijarderima na svetu.

- Dobro se nosim u datim okolnostima. Dobijam veliku podršku u javnosti i dargo mi je što su fudbalski organi počeli da preduzimaju konkretne korake u suzbijanju mržnje prema meni - zaključio je gazda Hofenhajma.

Ipak, teško da će milijarder moći da se opusti, za vikend ga čeka gostovanje u Gelezenkirhenu još jednom "traditionverein" klubu Šalkeu. Novi transparenti i uvrede mu ne ginu.

Video: Bavarci zapalili tribine: Navijači Bajerna bakljadom iznenadili sve na Marakani

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • AcaFaca

    2. mart 2020 | 12:30

    Kakvi licdmeri navijaci Bayern M. Pa oni decenijama krse sva pravila i zakone. Kupuju najbolje igrace, predsednik im otisao u zatvor zbog krsenja zakona. Da niau toliko mocni odavno bi bili sankcionisani.

  • Dzek

    2. mart 2020 | 13:35

    Slicne uvrede doživljava vlasnik oba fmp a

  • kacerac

    2. mart 2020 | 12:59

    Fazon je sto se ponekim milijarderima dozvoljava nešto sto je zabranjeno, mada se na to već navikava i ustvari bolje da lovu ostavlja ovde pre nego sto je da englezima(to naravno svaki navijač ne razume, nažalost). E sad ova frka je počela posto su navijačima dormunda zabranili dve sezone gostovanje da ga ne bi vredjali, a ostali se solidarišu. Za milijardera se prekidaju utakmice a homofobija, rasizam i sve ostale uvrede su ok....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA