≫ 

Nekada su blistali u Evropi, a danas neki klubovi nisu ni Premijerligaši

Svi se sećaju utakmica najvećih engleskih klubova, ali svojih pet minuta imali su i mnogi manji

  • 4
Fudbal Foto: Pixabay.com

Engleskim timovima uspeh u evropskim takmičenjima nije stran. Bilo da se radi o poslednjem slavnom trijumfu Mančester Junajteda iz 1999, Liverpulovog čuda iz Istanbula, Brajanu Klafu i Notingem Forestu koji je dva puta uzastopno osvojio evropsku krunu, Robertu Di Mateu i Čelsijevoj penal drami ili Lids Junajtedu koji je dvaput osvojio Kup sajamskih gradova.

Mnogi engleski fudbaleri imaju velike dane u Evropi koje će zauvek pamtiti.

Njukastl, Totenhem, Everton, Aston Vila i Arsenal takođe su okusili slast pobede na starom kontinentu, ali nije samo engleska elita ta koja je blistala u evropskim takmičenjima.

Sajt 90min.com objavio je listu klubova koji su imali svoje evropske nalete, a koji se danas slabije pamte.

Birmingem (1960-1961)

Birmingem Siti je dva puta zaredom stigao do finala Kupa sajamskih gradova (pandan današnjoj Ligi Evrope).

Najpre, 1960. godine Birmingem je izgubio od Barselone u finalu koje je igrano u dve utakmice. Kod kuće, Birmingem je uspeo da odigra 0:0 protiv velikana iz Španije, ali je u revanšu poražen 4:1. Naredne godine, takođe u dvomeču, poražen je od Rome. Ponovo je u Engleskoj bilo nerešeno - 2:2, dok je u Italiji Roma slavila 2:0.

Sebastijan Haler, Vest Hem Foto: AP/Tanjug

Na putu do finala 1961. godine, Birmingem je pobedio Inter kod kuće i u gostima. Nijedna engleska ekipa nije uspela da pobedi Italijane na „San Siru“ u narednih 40 godina.

Vest Hem (1965)

Sjajna ekipa Vest Hema iz 1960-ih, za koju su igrali i pobednici Svetskog Kupa Bobi Mur, Džef Herst i Martin Peters, osvojila je Kup pobednika Kupova 1965. godine.

Vest Hem se za ovo takmičenje kvalifikovao nakon osvajanja FA kupa 1964. godine, i na stadionu „Vembli“ Vest Hem je pobedio Minhen 1860 sa 2:0 zahvaljujući dva gola koja je za tri minuta postigao Alan Sili.

Vest Hem je osvojio i Intertoto kup 1999. godine, ali Kup pobednika Kupova iz 1965. ostaje njihov najveći uspeh u Evropi.

Vulverhempton (1971/72)

Ovogodišnji nastup Vukova u Ligi Evrope nisu njihovi prvi koraci u Evropi. Vulfsi su 70-tih i 80-tih godina imali nekoliko zapaženih nastupa u evropskim takmičenjima.

U sezoni 1971/72, Vulfsi su stigli do finala Kupa UEFA, pobedivši Juventus u četvrtfinalu. Međutim, u finalu su naišli na još jednog protivnika iz engleske -  Totenhem, i izgubili su ukupnim rezultatom 3:2.

FK Mančester Junajterd - FK Vulverhempton Foto: Tanjug/AP

Derbi (1972/73)

Derbi Caunti Brajana Klafa stigao je do polufinala Kupa evropskih šampiona u sezoni 1972/73, pobedišvi Benfiku i njenu ikonu Euzebija u drugom kolu ukupnim rezultatom 3:0.

Oni su postali tek druga ekipa u Evropi koja je protiv Benfike uspela da sačuva mrežu u oba susreta.

Njihovo evropsko putovanje na kraju je okončao Juventus, koji je u polufinalu slavio ukupnim rezultatom 3:1,  a Klaf je optužio Italijane za varanje.

Ipsvič (1980/81)

Ipsvić Taun Bobija Robsona prošao je sve ekipe do finala Kupa UEFA 1980/81. U  četvrtfinalu je savladan Sent Etjen Mišela Platinija, a u finalu je uspešniji bio AZ Alkmar ukupnim rezultatom 5:4.

Vezni fudbaler Džon Vark završio je turnir kao najbolji strelac takmičenja sa 14 golova, dok su je holandski dvojac Arnold Maren i Frans Tijsen bili ključni igrači AZ Alkmara.

Ipsvič Foto: twitter.com

Midlzbro (2005/06)

Budući selektor Engleske reprezentacije Stiv Meklaren vodio je Midlzbro do finala Kupa UEFA 2006. godine.

Midlzbro je u četvrtfinalu priredio uzbudljivi preokret protiv Bazela zahvaljujući dvostrukom strelcu Marku Viduki. U polufinalu protiv Steaue, Midlzbro je gubio 3:0 na poluvremenu, a uspeo je da pobedi 4:3. Viduka je ponovo nosio ekipu, a Masimo Makarone odlučio je pobednika u poslednjem minutu.

Nažalost za Midlzbro, magija se tu i završila, jer je u finalu slavila Sevilja 4:0.

Rajan Sesenjon, Fulam Foto: Guliver/Getty Images/Ross Kinnaird

Fulam (2009/10)

Roj Hočson je vodio Fulam do finala UEFA Kupa, što ga je kandidovalo za klupu selektora reprezentacije Engleske.

Najistaknutiji rezultat njihovog puta do finala bila je pobeda nad Juventusom. Fulam je posle poraza od 3:1 u Torinu uspeo da u revanšu slavi 4:1 protiv italijanskog giganta.

Uprkos  hrabroj partiji u finalu, ekipa Roja Hočsona izgubila je od 2:1 od Atletiko Madrida u produžetku. Dva puta mrežu Fulama tresao je Dijego Forlan, a David de Hea i Serhio Aguero takođe su nastupili za Atletiko.

(G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA