≫ 

Ko je „Mesi iz Jordana“ i može li za svoju zemlju učiniti ono što je Mo Salah za Egipat?

Jordan nikada nije imao globalnu superzvezdu i velike nade polažu se u fudbalera APOEL-a koji bi već na leto mogao da pređe u veći klub

  • 2
Musa Al-Tamari Foto: youtube/Christo Tube

Za njega možda još niste čuli, ali Musa Al-Tamari privlači pažnju skauta velikih klubova širom Evrope. Nastupajući za kiparskog šampiona APOEL, 22-godišnji fudbaler nazvan je „Jordanski Mesi“ i projektovan je za buduću zvezdu letnjeg prelaznog roka.

Krajem 2018. godine dovođen je u vezu sa Kaljarijem i Fiorentinom, ali danas ga „na radaru“ imaju još i veći klubovi; Mančester Siti, Liverpul, Borusija Dortmund, Atalanta i Lil pratili su ove sezone mladog fudbalera, prema izvorima „Bleacher Report-a“.

Al-Tamari je dve sezone igrao u Evropi i veoma brzo je postao miljenik navijača na Kipru. Njegov transfer iz maja 2018. je najveći transfer nekog jordanskog fudbalera u istoriji ove zemlje. Bilo je potrebno svega nekoliko nedelja da navijači APOEL-a dobiju novog heroja sa Bliskog Istoka.

Skandiranje njegovog imena, na melodiju pesme „La Bamba", veoma brzo je ušlo u modu.

„Imamo Al-Tamarija. On je mnogo bolji od Harija i Dele Allija. Jordanski Mesi!"

Rekli su o njemu

Tomi Oar je kraće vreme bio saigrač Al-Tamarija u APOEL-u, i za njega ima samo reči hvale.

- Izgleda vrlo bezazleno, ali... Pre nego što sam napustio APOEL, igrali smo zajedno u kvalifikacijama za Ligu šampiona i Ligu Evrope. Tada je „masakrirao“ naše protivnike. Samo je pitanje vremena dok ga se ne dočepa neki veliki klub. Već sada se svake nedelje licitira imenom nekog novog kluba koji je zainteresovan - kaže Tomi Oar.

Al-Tamari je u prvoj sezoni proglašen za MVP-a kiparskog prvenstva, a njegov stil igre privlači pažnju svakog zaljubljenika u fudbal.

Jordanski fudbalski stručnjak Mohamad Elidi pažljivo je pratio njegovu karijeru.

- Velika su očekivanja od njega, naročito posle čudesne prve sezone u APOEL-u. Postao je najbolji jordanski fudbaler pre navršene 21 godine, i to bez igranja za dva najbolja kluba u zemlji. Iako su se oba kluba interesovala za njega, on ih je, za razliku od drugih jordanskih igrača - odbio, njih i njihov novac. Čekao je Evropu. Njegov mentalitet, želja da igra u većim klubovima poput APOEL-a i njegovo samopouzdanje su ono što mu je omogućilo da dostigne sve ovo. Da, označen je kao jordanski Mesi.

Mesi ili Roben?

Postoje neke osobine koje su uporedive sa karakteristikama kapitena Barselone. Odličan je dribler, lopta mu se „lepi“ za nogu i koristi svoju okretnost kako bi prevario čuvare. On takođe ume da postiže sjajne golove. Međutim, mnogi koji su ga gledali govore da bi adekvatnije bilo porediti ga sa legendom Bajerna iz Minhena - Arjenom Robenom.

- Mislim da više liči na Robena. Ima dug korak, ubitačan je s pozicije krila i ume da postiže prelepe golove - kaže Elidi.

Ahmad Malah je jordanski novinar koji pažljivo prati karijeru Al-Tamarija.

- Kada su u pitanju odluke koje donosi na terenu, ostavlja utisak fudbalera sa znatno više iskustva. Ima eksplozivno ubrzanje koje mu pomaže da prođe kroz protivničku odbranu. Navijači ga zovu jordanski Mesi. Možda, ako se gleda njegov dribling i brzo odlučivanje kada je u posedu lopte. Trenutno se smatra najboljim igračem Jordana - govori Malah.

Svetla budućnost

Kada su golovi u pitanju, ove sezone statistika Al-Tamarija nije dostigla nivo iz prethodne, kada je postigao devet golova. Međutim, broj njegovih asistencija dostigao je cifru devet, a njegov stil igre još uvek impresionira navijače i ljubitelje dobrog fudbala.

Za svoju zemlju igrao je 32 puta, sedam puta je bio strelac. Jordan nikada nije imao globalnu fudbalsku superzvezdu, i postoji nada da će on to postati.

- U Jordanu mnogi prate njegovu karijeru i žele da ga vide kako nosi dres nekog većeg evropskog kluba. Ljudi traže da on bude ambasador zemlje, i da uradi za Jordan ono što je Mo Salah uradio za Egipat - kaže Malah.

(G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Luidji

    14. mart 2020 | 15:51

    Uhhhh odlican igrac, odlican...... Za izbegavanje

  • 🔥

    14. mart 2020 | 11:16

    Страшан играч. Штета што игра у АПОЕЛ-у, те нема адекватних саиграча да покаже све своје могућности, алу биће прилике.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA