≫ 

Ko je bolji, današnji Liverpul ili Mančester Junajted krajem devedesetih?

Ekipa Aleksa Fergusona je 1999. godine osvojila tri najveća trofeja

  • 12
Mančester, Liverpul, stadion

Foto: pixabay.com, youtube/visitManUtd

Liverpul je već danas skupio više bodova u Premijer ligi u odnosu na ekipu Mančester Junajted u čitavoj sezoni 1998/99. Iako se ambicija Liverpula da sezonu završe bez poraza ugasila u Votfordu prošle nedelje, ovaj klub na pohodu ka tituli i dalje krči svoj put kroz istoriju i nove rekorde, piše givemesport.com.

S obzirom na to da projekcija bodova koje će Liverpul osvojiti do kraja sezone nadmašuje trenutni rekord Mančester Sitija iz sezone 2017/18, verovatno je da će mnogi legendarni timovi Premijer lige do kraja sezone biti nadmašeni.

Devedeset bodova biće potrebno „Redsima“ da dostignu legendarnu Arsenalovu „nepobedivu“ ekipu; 92 boda će biti potrebna da se izjednače sa najvećom šampionskom ekipom ser Aleksa Fergusona, a 95 da bi nadmašili ekipu Murinjovog Čelsija. Liverpulova ekipa je već na putu da nadmaši sve ostale, a krajem februara prvi su „pali“ Junajtedovi šampioni iz sezone 1996/97.

Liverpul ili Mančester?

 

Liverpul može da počne da se hvali, jer je nadmašio 79 bodova koliko je imala ekipa Junajteda kada je 1999. slavno osvojila Premijer ligu, Ligu šampiona i FA Kup - sve u jednoj sezoni.

Mančester junajted, Liverpul

Foto: Tanjug/AP

To je bio impresivan podvig koji će zauvek ostati upisan u istoriji fudbalske igre, ali činjenica je da im je takmičenje na tri fronta zadalo dosta problema u domaćem prvenstvu. Osvajanje lige je i dalje osvajanje lige - bez obzira na okolnosti, ali 79 bodova predstavlja treći najniži ukupan broj poena koji je ikada doneo titulu jednom klubu.

79 poena naspram 82 poena

Isti tim Junajteda je naredne sezone (1999/00) bio ubedljiviji u ligi, sakupivši 91 bod i upisavši šest pobeda više nego prethodne sezone. A, Liverpul je uspeo da brojku 79 preskoči početkom marta, odigravši čak devet utakmica manje nego Mančester tokom cele sezone.

Mančester junajted, Liverpul

Foto: Tanjug/AP

Mnogi će reći da je Liverpul bolji premijerligaški tim nego što je Mančester bio 1999. godine. Ali, da li ga to čini generalno boljim timom od Mančesterovog iz tog perioda?

Mnogi tvrde odrično

 

Činjenica da niko nije uspeo da ponovi dostignuće Mančestera iz 1999. i trijumfuje u tri takmičenja, dovoljno svedoči o tome koliko je teško takmičiti se na tri fronta, a to se videlo i posle eliminacije Liverpula iz FA Kupa. Ekipa koja želi da pobedi na tri fronta nešto mora da žrtvuje, a Mančester je „žrtvovao“ dosta bodova u Premijer ligi. Srećom po njih, svega 79 bodova bilo je dovoljno da osvoji titulu.

Ser Aleks Ferguson

Foto: screenshot/youtube.com/Manchester United

Sa druge strane, niko ne može da kaže da je tim Mančestera iz 1999. bolji premijerligaški tim od današnjeg Liverpula, pogotovo imajući u vidu da je isti tim Mančestera nadmašio sam sebe sledeće godine.

Uzimajući sve u obzir, sve dok Liverpul ne uspe da osvoji tri glavna trofeja iste sezone, njihova zaostavština neće moći da se uporedi sa onom koju je iza sebe ostavila čuvena generacija Junajteda, tvrde kolumnisti ovog sportskog sajta.

(G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko

    11. mart 2020 | 07:11

    Mancester bez sumnje

  • Boske100

    11. mart 2020 | 06:49

    Ako se trofeji broje, a broje onda je Man Utd. još uvijek mnogo, mnogo BOLJI od Liverpool-a.

  • Joka

    11. mart 2020 | 07:23

    Man Utd.vratice se klub na prave staze koliko od sledece sezone

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA