Šta je Bruno Fernandeš doneo ekipi Mančestera i u potpunosti je preporodio?

Da su u Mančesteru videli neke stvari ranije, tabela Premijer lige bi pred pauzu zbog korona virusa verovatno bila drugačija

  • 1
Britain Soccer Premier League Foto: Tanjug/AP

Mancčester junajted je postao bolji zahvaljujući dolasku Bruna Fernandeša sredinom sezone, ne samo zbog njegovog tehničkog kvaliteta i kreativnosti, već i zbog načina na koji je svoje nove saigrače učinio boljima, piše 90min.com.

Zanimljivo je da Junajted danas koristi sve vrline igrača za kog se letos smatralo da nije pravo rešenje za tim.

Bruno Fernandeš Foto: youtube/ManuScoutHD

Tada je objavljeno da je klub odlučio da ne angažuje Fernandeša, jer su skauti zaključili da on prečesto šalje neprecizna dodavanja i predaje loptu protivniku.

Klub je tražio igrače za koje se smatralo da su "pouzdani u posedu", a Fernandešovo donošenje odluka na terenu takođe je bilo dovedeno u pitanje.

Šest meseci kasnije, Fernandeš nije postao drugačiji igrač. On zaista često predaje loptu, ali bez obzira na to da li su ga doveli iz očajne potrebe da nekoga dovedu, ili zbog iskrene promene u pogledu na situaciju, igra Junajteda otkriva iz prve ruke šta Fernandeša čini tako vrednom imovinom za klub.

On definitivno nije "promašaj", kako ga je jedan tabloid okarakterisao.

Kratki pogled na statistiku otkriće da je Fernandeš jedan od najnepreciznijih dodavača u Junajtedu - tokom svojih pet dosadašnjih nastupa u Premijer ligi, portugalski internacionalac je uspeo da pronađe saigrača u samo 76,5% slučajeva.

FK Mančester Junajterd - FK Vulverhempton Foto: Tanjug/AP

Kada se ovo uporedi sa procentima nekih njegovih saigrača, ili najboljih dodavača u ligi, ova brojka izgleda prilično "mršavo".

Huan Mata, Džesi Lingard, Fred i Luk Šo u proseku imaju  87%. Trio Mančester Sitija - Otamendi, Rodri i Gundogan - pogađa u ne manje od 91% situacija.

Naravno da je potrebna veština i odvažnost da biste zadržali posed, ali svako može prebacivati loptu sa jedne na drugu stranu, ili unazad.

Zato je svaki igrač Premijer lige koji je do sada napravio najmanje 1.700 dodavanja ove sezone ili defanzivni vezni, ili štoper ili bek.

Bruno Fernandes Foto: Marko Jovanović

Ono što izdvaja ofanzivne igrače je da rizikuju prilikom dodavanja. Fernandeš je igrač koji uvek gleda ka napred, i spreman je da pokuša da stvori priliku za saigrača.

To je upravo razlog zbog kojeg je promenio lice ekipe. Da li je slučajnost da je jedini igrač iz Junajteda sa lošim procentom uspešnih dodavanja (76,4%) među regularnim starterima - Markus Rašford?

Njegovih 14 golova i četiri asistencije kažu da nije. Serhio Aguero (80,7%), Kevin De Brujne (81,7%) i Rahim Sterling (81,8%) su najmanje precizni "paseri" Mančester Sitija.

FK Mančester Junajterd - FK Vulverhempton Foto: Tanjug/AP

Slično je i u Liverpulu, gde su Mohamed Salah (76,1%), Roberto Firmino (79,7%) i Sadio Mane (81%) u ovoj kategoriji na samom dnu u ekipi.

Trent Aleksander-Arnold možda jeste bek, ali poznat je pre svega po napadačkim vrlinama, i on ima samo 75,8% uspešnih dodavanja.

Najbolji ofanzivni igrači rizikuju i kao rezultat toga, predaju lopte protivnicima češće nego ostali igrači. Ali, ono što ekipa dobija kada se rizik isplati, apsolutno je vredno toga.

Šteta zbog navijača Junajteda što klub to nije uvideo pre šest meseci.

Video: Zvanično! Trener Arsenala ima korona virus

(G.S)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Chitown

    13. mart 2020 | 14:59

    Vi upordejujete lingarda i fernandesa? Covek je na 5 utakmica napravio bolji ucinak od lingarda u celoj dosadasnjoj karijeri...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA