≫ 

Čeferin sazvao najvažniji sastanak: UEFA rešava sva prvenstva po modelu "Srbije i Crne Gore iz 1999"

U utorak će, bez odlaganja, biti donete najvažnije odluke koje se tiču modela završetka svih prvestava u Evropi

  • 0
100 godina Fudbalskog saveza Srbije Foto: FSS

Evropska fudbalska federacija (UEFA) hitno će zasedati u utorak i doneti konačne odluke vezane za takmičenja u svim evropskim ligama, kao i Ligi šampiona i Ligi Evrope, posle suspenzija svih takmičenja zbog korona virusa.

Sastanku na kojem će predstavnici 55 fudbalskih saveza biti uključeni putem video linka, "prisustvovaće" i Jovan Šurbatović, generalni sekretar FSS, s obzirom na to da su predsednik srpskog saveza Slaviša Kokeza i potpredsednik Marko Pantelić oboleli od korona virusa.

Sastanak glavešina svih evropskih federacija jedan je od najvažnijih poslednjih godina zbog prirode situacije u kojoj se Evropa i evropski fudbal nalazi.

Sa obzirom na to da, prema proceni stručnjaka i epidemiologa, situacija sa korona virusom može potrajati i nekoliko meseci, za očekivati je da na pomenutom sastanku bez odlaganja bude doneta odluka o proglašenju šampiona država, i to po modelu da se trenutni lideri proglase za prvake.

UEFA, Liga nacija Foto: AP/Tanjug

To bi bio drugi takav slučaj u evropskom fudbalu, pošto je 1999. godine, takođe u koordinaciji sa UEFA, Partizan postao prvak države u šampionatu koji nije završen usled NATO agresije na našu zemlju.

Takva odluka će gotovo sigurno biti doneta i u ovom slučaju, tako da se tituli daleko pre završetka sezone mogu nadati Juventus, Barselona, PSŽ, Bajern, Crvena zvezda..., dok će u određenim slučajevima biti zanimljivo kako će se odrediti prvaci, kao na primer u Holandiji gde Ajaks i AZ imaju identičan broj bodova i identičan odnos pobeda, poraza i nerešenih rezultata.

Isprva je postojala ideja da se šampionati nastave kad se za to steknu uslovi pošto će EURO svakako biti otkazan, pa će biti i prostora, međutim situacija sa širenjem korona virusa ne daje mnogo šansi da se šampionati nastave i zaključe u bilo kojem formatu.

U svakom slučaju, sutrašnji sastanak daće odgovore na udarna pitanja u evropskom fudbalu, kao i o završnicama dva evropska takmičenja.

Takođe, po istom principu biće određen i plasman klubova u Ligu šampiona i Ligu Evrope za narednus sezonu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA