≫ 

Kako je Fantazi od zabave postao ozbiljan biznis: Zarade i do 4.000 evra za po sat vremena nedeljno

Fenomen evolucije jedne od najpopularnijih igrica na svetu

  • 0
Fantasy Premier league Foto: Printscreen/FPL

Tek kada ostaneš bez nečega, shvatiš koliko ti nedostaje. Uvek smo zamišljali, ali nikada do sada nismo i doživeli trenutak kada sport samo odjednom nestane iz naših života. Posebno fudbal, koji ne nazivaju za džabe najvažnijom sporednom stvari na svetu. Ali, desio se incident, epidemija korona virusa širom sveta koja ja zaustavila ne samo fudbal, već i živote mnogih od nas.

Stala je i Premijer liga Engleske, verovatno najpopularnije sportsko takmičenje na svetu, prema poslednjim informacijama neće se igrati čak do 30. aprila, a zajedno sa njom stao je i čuveni Fantazi. Kladimo se da je među vama malo onih koji do sada nikada nisu čuli za FPL, što je skraćenica izvedena od Fantasy Premier League.

Radi se o daleko najpopularnijoj igrici ovakve vrste na svetu, koja je doživela pravu ekspanziju proteklih godina i postala unosan biznis za one najbolje i najposvećenije. Kako, objasnićemo vam kasnije. Najpre za one koji ipak ne znaju o čemu se radi da pojasnimo šta je to Fantazi fudbal?

I, šta je Fantazi?

To je virtuelna igra u kojoj učesnici kreiraju imaginarne timove sastavljene od realnih fudbalera koji dobijaju poene u zavisnosti od učinka na terenu u realnim utakmicama koje igraju. Obično se biraju igrači iz jedne lige i iz jedne zemlje, mada postoje i druge (manje popularne) varijacije sa UEFA takmičenjima, evropskim i svetskim prvenstvima ili sa drugim sportovima (košarka, NFL...).

Ipak, teško da išta od tih ostalih sportova može da se uporedi sa FPL-om, koji svake sezone igra preko 7 miliona ljudi iz svih delova sveta.

Otac fantazija naravno stiže iz kolevke fudbala. On je Englez Berni Doneli koji ga je stvorio jedne letnje subote 14. avgusta 1971. godine, a i posle gotovo 50 godina ova igrica je sastavni deo života mnogih momaka i devojaka širom planete.

Dakle, odmah da razjasnimo, ne mora da znači da je FPL tipično muška zabava, širom sveta ima i dosta devojaka koje se ozbiljno bave ovom igrom.

Holi Šend Fantazi ekspert: Holi Šend Foto: Printscreen/Premier league

Međutim, zahvaljujući ekspanziji interneta i Fantazi fudbal je proteklih godina evoluirao, pa je od proste rekreacije i zabave, kako ju je video Berni Doneli pre pola veka, dospeo do statusa unosnog i ozbiljnog biznisa. Za snalažljive.

Fantazi se igra i u pare

Postoji nekoliko varijacija kako se mini-lige pretvaraju u borbe za novčanu nagradu, a to je u neku ruku i dobra stvar jer kada uđeš u priču i uložiš svoj novac, onda i aktivno pratiš ligu i menjaš tim na vreme, planiraš transfere, ne propuštaš rokove, samim tim je liga živa i kompetitivna.

Standardna varijanta igranja Fantazija u pare, a to ste sigurno do sada i čuli od onih koji ga igraju, je po 50 evra svako, pa pobednik na kraju sezone (ko skupi najviše bodova) nosi sve. Naravno, ima i varijanti da ukupni fond recipročno podele prvi, drugi i treći, s tim da onaj prvi, logično, dobije više para kao najbolji.

Važno je istaći da oni koji rukovode FPL-om dobro prate kompletnu situaciju i znaju da mnogi igrači vole da "okreću" novac kroz njihovu popularnu igru, pa su se pre nekoliko sezona dosetili i pored mini-liga ubacili i opciju sa "Head 2 head" ligama, koje funkcionišu po principu međusobnih utakmica između igrača za koje se takođe dobijaju bodovi i kreira posebna tabela posle svakog kola.

I te H2H lige su postale takođe unosne za igranje u pare, a i tamo je standardni čip 50 evra, ako ne i više.

Sadio Mane, Mohamed Salah, FK Liverpul Ubitačan tandem na Fantaziju Foto: Guliver/Catherine Ivill/Getty Images

50 evra - poen!

Deluje da se u Fantaziju sve vrti oko tih famoznih 50 evra, svote koja je postala svojevrsni trejd-mark kada je reč o ovoj igri, barem kod nas, a strastveni ljubitelji kocke, koji istovremeno i obožavaju FPL, smislili su ove godine i novu opkladu vezanu za ovu igricu. Ona se zove "50 evra - poen" i daleko je najunosnija od svih varijanti igranja u pare. O čemu se radi?

To je opklada po kojoj uoči sezone odaberete jednog rivala sa kojim se nadmećete tokom cele sezone, dakle 38. kola koliko traje i Premijer liga. Kada sve odigrate i na kraju saberete poene, onaj ko ima manje bodova dođe ovom drugom 50 evra po poenu razlike. Dakle, ako sam izgubio od rivala sa recimo 75 poena razlike na kraju sezone, onda mu isplatim ravno 3.750 evra. Prosto.

Ovo je jedna od najpopularnijih varijanti fantazija u svetu trenutno među onima sa dubokim džepom, ali nema sumnje da će strastveni ljubitelji ove igre, u godinama koje dolaze smisliti i neki novi način igranja u pare, kako bi im praćenje Premijer lige bilo interesantnije i dinamičnije.

Srbija Najbolji FPL timovi u Srbiji Foto: Printscreen/FPL

I kladionice prepoznale interes

Važno je reći i da brojne kladionice širom sveta nisu ostale imune na ekspanziju i popularnost Fantazija Premijer lige svih ovih godina. Od prošle sezone i u našim najpoznatijim kladionicama (pre toga u svetskim) pojavile su se kvote za pogađanje broja poena koje će na Fantaziju ostvariti pojedini fudbaleri u jednom kolu.

Dakle, kao kada gađate  igrače u NBA ligi i njihove granice u kladionici tako je i ovde, pa se pogađa da li će neko od najpopularnijih igrača - Salah, Mane ili De Brujne - prebaciti neku granicu, najčešće od 8,5 poena što se postiže golom i klin šitom (engleski izraz za utakmicu bez primljenog gola).

Najbolji svetski šahista je najbolji i na Fantaziju

Ono što je možda važno napomenuti je činjenica da ne morate biti nužno fudbalski ekspert da biste bili dobar igrač fantazija. Ima ih mnogo koji ne vole fudbal, ali žive za FPL i subotu popodne.

Zanimljivo je i da je jedan od najboljih igrača ove igrice šahovski šampion, Norvežanin Magnus Karlsen, koji je pre ove pauze pao na 17. mesto, iako je u većem delu sezone bio među prvima na svetu.

Njegov izgovor za pad je da je to zato što je utakmica između Mančester Sitija i Arsenala odložena zbog epidemije korona virusa.

Magnus Karlsen Magnus Karlsen (levo) Foto: Printscreen/You Tube/ChessBase India

Takođe, Fantazi nema puno veze sa realnim fudbalom koji se igra širom Engelske, pa tako i pojedine zvezde Premijer lige poput naših Nemanje Matića i Luke Milivojevića, zatim Fabinja, Žoržinja ili Fernadinja, ma koliko bili dobri i korisni na terenu za svoje timove, nemaju veliku vrednost u samoj igrici jer slabo učestvuju u napadima.

Merilo za Fantazi su isključivo golovi i asistencije za napadače i veziste, a "klin šitovi" za golmane i defanzivce,  pa se mnogi zato više odlučuju za standardne igrače koje smo već spominjali (Salah, Mane ili De Brujne) koji u gotovo svakom kolu donose očekivane poene njihovim timovima.

Igračima je na raspolaganju i veliki broj sajtova i You Tube kanala koji se bave ovom tematikom, a mnogi koji igraju FPL na top nivou tvrde da im daleko najviše pomaže britanski Fantasy Football Scout, sajt na kome za samo 20 evra dobijate najbolje moguće savete i procene i koji se konstantno ažurira.

Magnus Karlsen Fantazi tim šahovskog šampiona Magnusa Karlsena Foto: Printscreen/FPL

Naravno, kao i sve na ovom svetu i Fantazi ima svoju mračnu stranu. Konkretno za FPL važi da može da izazove zavisnost, stres, gubitak slobodnog vremena, da razvije mržnju prema kolegama i prijateljima, kao i odbojnost prema fudbalu generalno i zato se savetuje da se igra pažljivo.

S druge strane, Fantazi je i jedno veliko zadovoljstvo i ako se nađe pravi balans između ljubavi i mržnje može da bude uzbudljiva avantura.

Još kada na njemu dobro i zaradite...

Ako i vi imate svoju "fantazi" priču podelite je sa nama iz karantina na sport@telegraf.rs, rado ćemo je objaviti u ovim danima bez fudbala i fantazija.

M. Zdravković

E-mail: m.zdravkovic@telegraf.rs

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA