• 1

Lažna vest sludela Engleze: Pola Londona poverovalo da će Vembli biti pretvoren u pećnicu za lazanje

Šala jednog momka iz Londona postala "vest dana" u Engleskoj

  • 1

Vest koja je prostruja Londonom prethodnih dana glasi ovako: "Vembli će u najskorijem periodu biti pretvoren u veliki tiganj u kome će se peći lazanje za najugorženije stanovnike Londona u vreme svih restrikcija koje se očekuju zbog širenja korona virusa".

Vest zaista zvuči nestvarno i na prvo čitanje, pa je otud neverovatno da je postala "viralna" jer je veliki broj ljudi, oni lakomisleni, poverovao u takav scenario, toliko da je čak Fudbalska asocijacija morala da reaguje i sve negira.

A ona je potekla iz čiste dosade jednog londonskog prodavca softvera, 29-godišnjeg Bilija Meklina, koji je odgovoran za zbrku koja je nastala.

Zapravo, on je plasiranjem lažne vesti želeo da ukaže na veliki broj dezinformacija koje se svakodnevno objavljuju na društvenim mrežama i u medijima, a želeo je isto tako i da malo olabavi napetu situaciju u društvu usled pandemije koronavirusa.

- Brat od dečka moje sestre radi u Ministarstvu odbrane i postoji nešto što se uveliko sprema... Pravi se ogromna lazanja. U ovom trenutku, dok pričam, gradi se ogromna pećnica za lazanje. Postaviće se grejanje ispod Vemblija, tako će da ispeku lazanje, potom će da zatvore krov i tako da sagrade pećnicu. Ideja je da se posle toga dignu dronovi koji će seći male porcije i odnosti ih ljudima - glasi sada već čuvena poruka koju je Meklin poslao na tridesetak brojeva svojih prijatelja preko "WhatsApp"-a.

Nije ni sanjao da će izazvati pravu pometnju, a toga je postao svestan kada su drugi ljudi počeli da mu šalju poruku ne znajući zapravo da je sve to njegovo maslo.

U petak ujutru, oglasila se i Fudbalska federacija Engleske porukom da su upoznati sa "informacijom" koja se pojavila, pa su u šali i odgovorili da nemaju nameru da Vembli pretvaraju u pećnicu za lazanje.

Meklin je nakon svega izvukao važan zaključak.

- Ako neko kao ja, ko sedi kući i napravi jednominutni audio snimak koji postane viralan, morate onda biti svesni da svako može tako nešto da uradi, a da to plasira kao istinu.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima