≫ 

Sada se bavimo "kontrolom štete": Partizanov stručnjak savetuje kako da ne "zarđamo"

Pripreme su "bačene u vodu" zbog korone, sada sledi borba i sa virusom, ali i sa kondicijom

  • 0
Luka Stojanović Foto: MN Press

Partizanov profesor Marko Stojanović, zadužen za kondicionu pripremu igrača Partizana kaže da je u ovom trenutku jedini cilj "kontrola štete".

S obzirom na to da je Superliga stopirana zbog globalne pandemije korona virusa, sada su svi igrači, a i većina populacije Srbije u zatvorenom prostoru i prepušteni sopstvenom dnevnom režimu.

- Smanjen nivo fizičke aktivnosti znači i smanjenu potrošnju, pa treba korigovati energetski unos. To je možda najlakše uraditi tako što ćemo smanjiti unos visokokalorične hrane, pre svega masne i ugljenih hidrata. Generalna preporuka je povećan unos povrća - opisuje Stojanović za zvanični kanal crno-belih.

On je otkrio i ponešto o tome kako se igrači tokom neočekivane pauze održavaju u tonusu.

- Program treninga koji trenutno sprovode igrači Partizana se bazira na očuvanju fizičke pripremljenosti igrača. I u tom smislu smo organizovali treninge koji se baziraju na treningu snage, prevenciji povreda i jednom visokointenzivnom, intervalnom treningu u trajanju od dvadesetak, 25 minuta. Zapravo princip je napraviti kontrolu štete. Što je moguće manje izgubiti pripremu koju smo sticali tokom zimskih priprema i prvenstva - objašnjava profesor.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Kako da se ponašamo u periodu samoizolacije, šta da jedemo da bismo pojačali imunitet i kakav je kvalitet individualnih treninga fudbalera Partizana? Govori prof. Stojanović @trenazna_ekspertiza #fkpartizan #crnobelaporodica #fkpОбјава коју дели FK Partizan (@partizanbelgrade) дана

Uputio je i preporuku prosečnim građanima naše zemlje, na šta bi posebno trebalo da obrate pažnju kada je reč o prevenciji od korona virusa, ali i koliko bi trebalo da vežbaju.

- Najinteresantniji su suplementi za poboljšanje stanja. Poželjno je koristiti cink, magnezijum, selen i sve u dogovoru sa lekarom. Generalna preporuka za opštu populaciju je da treba akumulirati minimum 30 minuta fizičke aktivnosti i to može da se ostvari aerobnim tipom aktivnosti, trčanje, vožnja bicikla, brza šetnja, ili vežbe snage, sa sopstvenim telom kao opterećenjem. Poželjno je dodati vežbe za stabilizaciju trupa, a za osobe trećeg doba i vežbe za balans - zaključio je Stojanović.

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA