≫ 

Imao je 25 godina i hteo je da napusti fudbal, ali onda je postao legenda Mančester junajteda

Malo je falilo da prgavi Francuz postane igrač Atletiko Madrida

  • 1
Erik Kantona Erik Kantona Foto: Printscreen: You Tube/BT Sport

Erik Kantona je imao blistavu karijeru u Engleskoj, ali stvari su mogle biti mnogo drugačije po njega, piše „Marca“.

Članovi skauting tima Atletiko Madrida Anhel Kastiljo i Danijel Munjoz imali su kontakte širom Evrope i bili su zaduženi za otkrivanje talenata. Jedan od njih, Mita Stojković, igrao je ključnu ulogu u dovođenju Predraga Mijatovića u La Ligu, a njihov čovek u Francuskoj bio je Toni Balester.

Balester se sprijateljio sa mladim i impulsivnim francuskim napadačem o kojem je govorio veoma pohvalno, ali je spomenuo i da je ovaj mladić i ranije ulazio u sukobe sa svojim trenerima.

Kantona, koji nije uspeo da se probije u Marselju, dok je bio u Olimpiku iz Nima je kažnjen zbog gađanja sudije loptom, zbog čega je zaradio jednomesečnu suspenziju. Posle vređanja komisije koja mu je dodelila kaznu, suspenzija je povećana na dva meseca – i već tada je najavio povlačenje iz fudbala iako je imao svega 25 godina.

Balester je 1991. godine pokušao da ubedi Kantonu da pređe u klub koji mu pristaje: Atletiko Madrid. Pregovori su vođeni, ali kamen spocitanja bila je plata. Zbog finansijskih ograničenja sa kojima se klub suočavao, kao i problematične prošlosti Kantone, Atletiko je oklevao dok je Balester pokušao da ubedi klub da ga potpišu.

Selektor Francuske Mišel Platini želeo je da Kantona bude učesnik evropskog prvenstva 1992. godine i preporučio mu je da se preseli u Englesku, a Kantona je to i učinio. Nakon kraćeg vremena provedenog u Lidsu, napadač je potpisao za Mančester Junajted, a ostalo je istorija.

Atletiko na kraju nije toliko loše prošao. Osvojio je Kopa del Rej 1992. godine pobedivši Real Madrid na stadionu „Santjago Bernabeu“ zahvaljujući golovima napadačâ Bernda Šustera i Paula Futre.

Video: Da ne igra za Zvezdu, Miloš Degenek bi opet izabrao klub crveno-belih boja

(G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA