≫ 

Ko je Aleks Teles, najbolji igrač grupne faze LŠ i fudbaler oko kog su se "tuku" Čelsi i Barselona?

Koji god klub da ga dobije, može da očekuje fudbalera spremnog da igra i 180 minuta, i voljnog da sa distance rešeta mreže

  • 1
Aleks Teles Foto: Guliver/Octavio Passos/Getty Images

Šta Čelsi i Barselona imaju zajedničko u vezi sa pozicijom levog beka? Pa, jedva da imaju bilo šta. Barsa na toj poziciji ima jednog od najboljih levih bekova na svetu - Žordia Albu. Čelsi nema, te Frenk Lampard koristi dvojicu igrača koji su najbolje partije pokazivali pre nego što je legenda kluba stigla na klupu, a to su Markus Alonso i Emerson Palmieri.

Ono što Čelsi i Barselona imaju zajedničko oko ove pozicije jeste da su oba kluba najavila da će dovesti novog igrača – i to istog: Aleksa Telesa.

Ovaj 27-godišnji Brazilac samo je jednom predstavljao svoju zemlju, jer se suočavao sa neverovatno jakom konkurencijom na toj poziciji u vidu Marsela, Aleksa Sandra, Filipea Luisa i Renana Lodija.

Međutim, samo jedan nastup za Telesa zvuči pomalo grubo. Zašto? Pa, zbog blistave forme koju je u portugalskoj ligi prikazao u dresu Porta, a nesumnjivo je bio i najbolji igrač grupne faze Lige šampiona, piše „90min“.

Ko je ovaj momak?

Teles se probio do Evrope 2014. godine, kada je iz Brazila prešao u turski Galatasaraj. Pre nego što je Porto zagrizao za njega, kratka pozajmica Interu pokazala je da se može nositi sa zahtevima vrhunskog evropskog fudbala.

Većina bekova u današnjem fudbalu mora biti u stanju da uspešno trči sa loptom u nogama, i prelepim centaršutevima „posluže“ svoje napadače. Teles jeste u stanju da to učini, ali on ima i vrlo impresivan skriveni talenat.

Skriveni, bar fudbalskim navijačima izvan Portugala. Teles sa vremena na vreme uputi izvanredne šuteve sa distance. Ti projektili gotovo uvek pronalaze mrežu, i to je prednost koju bi svaki tim rado poželeo u svom arsenalu.

Teles se odlično snalazi i u odbrani i u napadu, i uživa na svakom delu terena. Šta biste više mogli da poželite od modernog beka?

Kako je nastupao u Portugalu?

U manje od 120 ligaških utakmica i četiri godine u Portugalu, levi bek je već postigao izvanrednih 16 golova. To su brojevi koje ima i Markus Alonso, ali, na žalost navijača Čelsija, ostali Alonsovi parametri ne mogu da se porede sa Telesovim.

U Portugalu se navikao na duga trčanja uz aut liniju i ulaske u kazneni prostor sa ili bez lopte. Takođe, ume i da izvodi penale, i to vrlo dobro. Kažu da u fudbalu ponekad možete igrati i koliko vam protivnik dozvoli, jer nije svejedno ko je postavljen protiv vas. I to je tačno. Teles je pokazao da je u Portugalu za klasu iznad svojih rivala, i to je i razlog pojave tračeva o njegovom eventualnom transferu.

Kakav je njegov status na internacionalnom nivou?

Ako pitate Emerika Laporta koji nije nastupio za Francusku reprezentaciju kakva je njegova internacionalna karijera, okrenuo bi se i otišao. Iako je igrao samo jednom - u nevažnoj prijateljskoj utakmici sa Panamom prošlog marta, Teles bi verovatno reagovao na potpuno isti način.

Kao i Laporte, Telesova pozicija je prepuna kada je u pitanju nacionalni tim, ali neko mora da igra. U poslednjih godinu i po dana, njegove partije u Portu su garantovale više od jednog nastupa za Brazil, ali sa 27 godina nije baš kao da vreme radi za njega. Ima i italijanski pasoš i mogao bi da promeni vernost ako želi, ali selektor Italije Roberto Manćini forsirao je Emersona u poslednjim mečevima.

Teles tako, tehnički, igra za Brazil. U stvarnosti, igra samo za Porto.

Koje su njegove prednosti?

Pored izvanrednih dugih šuteva, Teles je takođe odličan u trčanju sa loptom i koristi brzi korak, snagu i posvećenost da prolazi mimo protivničkih napadača i krila, stvarajući sebi šansu da opasno ugrozi gol protivnika.

Teles je takođe spretan i u odbrani, uspešno zaustavlja i preseca protivničke napade. On, takođe, nije igrač koji koristi samo jednu nogu. Ne plaši se da se osloni i na slabiju desnu nogu, da „zavrne“ unutra, zbuni direktnog čuvara i uključi saigrače u igru.

Ali, glavni razlog zbog kojih će privući simpatije navijača Barselone i Čelsija je njegova veličanstvena izdržljivost. Ako ga vidite da samo trčkara nakon trčanja od kojih pucaju pluća, snimite to kamerom!

Sa kim ga je moguće uporediti?

Po svojim napadačkim osobinama, podseća na Alonsa iz svojih najboljih dana. Sa druge strane, želja za kretnjama i trčanjima ka napred podseća na Maikona. Po svojoj želji da u odbrani povrati posed lopte, podseća na Lukasa Ernandeza i Bendžamina Pavara na svetskom kupu 2018.

Ipak, Teles će želeti da stekne sopstvenu reputaciju i dâ neki svoj pečat ovom sportu. On je već sada odličan igrač, ali vreme je da se testira u nekoj izazovnijoj ligi.

Da li je dovoljno dobar za Premijer ligu?

Da, on jeste dovoljno dobar, iako u Engleskoj nema toliko slabih ekipa kao što ima u portugalskom prvenstvu. Ne bi bilo nimalo iznenađujuće da Teles postane jedan od najboljih levih bekova u ligi, ako zaigra u dresu Čelsija, ili nekom drugom timu iz Engleske.

Čini se da u ovom trenutku postoji blagi deficit na poziciji levog beka, kako u Premijer ligi, tako i u Ligi šampiona, ne računajući Endija Robertsona i Bena Čilvela. Ako odluči da ode u Barselonu, njegov uticaj na igru bi bio veoma sličan.

Neki izvori govore da će Teles biti dostupan za nešto manje novca od svoje otkupne klauzule koja iznosi 40 miliona evra. Da li on vredi tog novca? Apsolutno.

Video: Sudija Lukić se javio iz karantina: Na večitom derbiju sam ostvario jednu od najvećih želja

(G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ilija ikić

    27. mart 2020 | 10:46

    U Inter nije valjao ništa. Sitan i fizički slab.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA