Ovo su 7 najvećih preokreta u istoriji LŠ: Jedan je doneo "eksploziju" i u kući Nemanje Matića

Ove utakmice su dokaz da se fudbal igra do poslednjeg zvižduka sudije

  • 0
Nemanja Matić Printskrin: Instagram/nemanjamatic

Epski preokreti u elitnom evropskom takmičenju pokazuju da se igrači moraju boriti do poslednje sekunde susreta.

Neki od najvećih u istoriji fudbala desili su se čak u finalima Lige šampiona, a svakako se najviše pamte oni u Barseloni i Istanbulu.

Ovo je lista sedam najvećih u istoriji LŠ:

Mančester junajted - Pari Sen Žermen (2019. godina)

Junajted je prvi klub koji je uspeo da prođe u narednu rundu nokaut faze posle poraza na svom terenu od 0:2. PSŽ je u prvom susretu na Old Trafordu slavio golovima Kimpembea i Mbapea. Gosti su se pred revanš u Parizu suočili sa kadrovskim problemima zbog brojnih povreda.

Dva gola Romela Lukakua ulila su nadu Solskjerovoj ekipi da može do velikog iznenađenja, uprkos primljenom golu. Preokret se dogodio pred sam kraj utakmice, kada je posle VAR provere sudija pokazao na belu tačku zbog igranja rukom.

Junajted je ostvario jednu od najčudesnijih pobeda u svojoj istoriji pogotkom Markusa Rašforda sa bele tačke.

Taj gol je izazvao i oduševljenje u kući Nemanje Matića koji je zbog povrede propustio taj meč:

Deportivo - Milan (2004. godina)

Reč je o sezoni u Ligi šampiona koju je obeležio potop favorita. Porto je eliminisao Mančester junajted u osmini finala, Monako izbacio Real Madrid u četvrtfinalu, a Čelsi bio bolji od favorita Arsenala.

Jedno od najprijatnijih iznenađenja bio je Deportivo La Korunja. Španci su najpre eliminisali Juventus u osmini finala, a potom je došao duel sa prvakom Evrope Milanom.

Rosoneri su u prvoj utakmici na San Siru slavili sa 4:1 i stvorio se utisak da će revanš u Španiji biti odrađivanje posla. Prednost branioca titule istopila se brzo, jer je Deportivo na poluvreme otišao sa prednošću od 3:0. Rezultat je vodio domaćina u polufinale. Poslednji udarac šampionu zadao je Fran, za sigurnu pobedu od 4:0.

Liverpul - Barselona (2019. godina)

Trent Aleksander-Arnold pamtiće do kraja života korner koji je te večeri izveo na Enfildu. Barselona je na revanš doputovala sa sigurnom prednošću od 3:0, zahvaljujući sjajnom izdanju Lea Mesija. Malo ko je verovao u preokret Liverpula, ali je Origi dao nadu domaćinu da može do čuda.

Klop je na poluvremenu ubacio u igru Žoržinja Vajnalduma koji je za samo dva minuta poravnao ukupan rezultat. U 79. minutu dogodio se ključni momenat utakmice. Aleksander-Arnold je iskoristio pad koncentracije odbrane Barselone. Brzo je izveo korner dok su protivnički igrači bili okrenuti leđima, a Origi je spremno dočekao loptu i matirao Ter Štegena četvrti put.

Totenhem - Ajaks (2019. godina)

Ekipa Mauricija Poketina je pre ovog dvomeča napravila veliki uspeh izbacivši Mančester siti (4:4) zahvaljujući golu u gostima. Još veće čudo dogodilo se u polufinalu protiv fantastičnog Ajaksa.

Sparsi su u prvom meču na svom stadionu izgubili 0:1, a Ajaks je do poluvremena revanša vodio sa 2:0 (ukupno 3:0). Lukas Moura je sa dva gola vratio veru da Totenhem može do čuda. Moura je u poslednjim sekundama utakmice uspeo da postigne treći gol i odvede svoju ekipu u finale Lige šampiona, piše 90min.

Barselona - Pari Sen Žermen (2017. godine)

Pobeda na Parku prinčeva od 4:0 bila je znak da su Parižani konačno spremni za velika dela u elitnom evropskom takmičenju. Ipak, desila se nova eliminacija i to posle neverovatnog preokreta.

Barselona je na početku drugog poluvremena revanša na Nou Kampu vodila sa 3:0 i bila na korak od izjednačenja. Kavani je postigao gol za PSŽ, što je značilo da domaćin mora postići tri gola da bi stigao do četvrtfinala. Nejmar je u 88. i 90. minutu postigao dva gola, pa je Barsa imala nadoknadu vremena da uradi nemoguće. Čudo se dogodilo pred sam kraj, kada je Serhi Roberto pogodio za konačnih 6:1 (ukupno 6:5).

Mančester junajted - Bajern Minhen (1999. godina)

Jedno od najvećih finala od kada se igraju klupska takmičenja u Evropi odigrano je 26. maja 1999. godine na Nou Kampu. Bajern je tokom čitave utakmice bio u prednosti zahvaljujući golu Marija Baslera. Tim Otmara Hicfilda stvorio je mnogo prilika, a Junajted je ostao u igri zahvaljujući fenomenalnom Peteru Šmajhelu.

Meč je ušao u nadoknadu vremena sa minimalnom prednošću Bavaraca, a Ser Aleks Ferguson naredio je totalnu ofanzivu. Korner za Junajted bio je znak da svi igrači zajedno sa Šmajhelom krenu ka golu Olivera Kana. Lopta je srećno stigla do Šeringema koji je srećno sproveo u mrežu za izjednačenje i veliku radost Engleza.

Samo minut kasnije dogodilo se novo čudo. Ponovo je Bekam izveo udarac iz ugla, a Šeringem visoko skočio i poslao loptu ka golu. Na pravom mestu našao se Ole Gunar Solskjer i lopta je završila iza leđa Olivera Kana. Nekoliko trenutaka kasnije Pjerluiđi Kolina je svirao kraj i krenulo neopisivo slavlje igrača i navijača Mančester junajteda. Titulu prvaka Evrope čekali su 31 godinu.

Liverpul - Milan (2005. godine)

Najuzbudljivije finale u istoriji Lige šampiona odigrano je na stadionu Ataturk u Istanbulu. Milan je sjajno počeo utakmicu golom Maldinija u prvom minutu. Do kraja poluvremena ekipa Karla Anćelotija imala je prednost od 3:0 i malo ko je verovao da se Liverpul može vratiti u meč.

Džejmi Karager je tokom jednog intervjua otkrio da je na poluvremenu čuo igrače Milana kako slave u svlačionici. Kapiten Liverpula Stiven Džerard okupio je svoje igrače, a pesma "You’ll Never Walk Alone" odjekivala je tribinama je Ataturka.

Upravo je Džerard sjajnim golom glavom pokazao da se Liverpul neće lako predati. Bomba Vladimira Šmicera završila je u maloj mreži Didinog gola i čitava planeta je u tom trenutku stala.

Izjednačenje je stiglo u 60. minutu, samo šest minuta posle Džerardovog gola. Ćabi Alonso je izveo jedanaesterac, Dida odbranio, ali se lopta vratila Špancu koji je uspeo da je vrati u gol ispred fudbalera Milana.

Usledilo je još sat vremena teške borbe dva fudbalska diva, a odluka o novom šampionu Evrope došla je posle penala. Golman Liverpula Jirži Dudek odbranio je odlučujući penal Ševčenku.

Liverpul je uspeo da osvoji Ligu šampiona, iako se posle prvog poluvremena nalazio na ivici ponora.

N.N.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA