≫ 

Kako su najjače fudbalske lige izgledale pre 20 godina?

Siti je igrao u Čempionšipu, a najveći klubovi nisu vladali Italijom i Španijom

  • 0
FK Mančester Junajterd - FK Vulverhempton Foto: Tanjug/AP

Fudbalska takmičenja širom sveta suspendovana su na neodređeno vreme zbog korona virusa, pa je vreme da se podsetimo kako su najjače lige u Evropi izgledale pre dve decenije.

U sezono 1999/00, aktuelni šampion Engleske Mančester Siti igrao je u rangu ispod Premijer lige. Većina navijača Čelsija nije znala ko je Roman Abramovič.

Rekord u visini transfera postavio je italijanski Lacio plativši 32 miliona evra Interu za transfer Kristijana Vijerija. Zvanične novine Vatikana pisale su da je plaćanje ove sume "prekršaj protiv siromašnih ljudi".

Ako uzmemo u obzir da je Siti prošle godine isplatio duplo veće obeštećenje za Rodrija, a Nejmar koštao PSŽ šest puta skuplje, dobijamo približnu sliku koliki se novac okreće u savremenom fudbalu.

Engleska Premijer liga - dominacija Mančester junajteda

Premijer liga se po visini zarada igrača i menadžera još uvek nije odvojila od ostalih nacionalnih takmičenja. Mančester junajted je takmičarsku sezonu 1999/00 počeo kao osvajač Lige šampiona i prvak Engleske.

Crveni đavoli su Premijer ligu okončali šestom titulom od osnivanja takmičenja, sa 18 bodova viška u odnosu na Arsenal. Liverpulu je u poslednjem kolu ispustio 3. mesto koje je vodilo u Kvalifikacije za Ligu šampiona. Tamo se našao Lids, jer je Liverpul u odlučujućem susretu izgubio od Bredford sitija koji se spasio ispadanja. Vimbldon se posle 14 elitnih godina preselio u niži rang.

Sezonu je obeležila odluka Mančester junajteda da preskoči obaveze u FA kupu, kako bi nastupio na novom Svetskom prvenstvu klubova. Takmičenje su završili u grupnoj fazi. Bolji od njih bili su Romarijev Vasko da Gama i meksička Nekaksa.

Čelsi je osvojio FA kup, a Lester siti Liga kup. Aktuelni šampion Mančester siti uspeo je da se plasira u Premijer ligu, ali je ispao u niži rang već naredne sezone.

Šta se dogodilo posle?

Dominacija Mančester junajteda prestala je penzionisanjem Ser Aleksa Fergusona. Titulu nisu osvojili od 2013. godine, a Arsenal se danas nalazi u sredini Premijer lige.

Lids junajted i Bredford siti godinama nisu deo elite, ali tim sa Eland Rouda je na dobrom putu da se vrati u Premijer ligu. Prvi su u Čempionšipu, a Bredford siti je u četvrtom rangu takmičenja.

Primera - Prva titula Deportiva

Sezona 1999/00 u La Ligi ostaće upamćena zbog nekoliko razloga. Barselona i Real Madrid su ostali bez titule, a šampion je osvojio najmanji broj bodova od kada se igra takmičenje. Prvak Deportivo La Korunja osvojio je 69  bodova u 38 odigranih kola.

Klub je vodio Havijer Irureta, a najbolji strelac prvenstva bio je Holanđanin Roj Makaj. Sa titulom je počela zlatna era Depora koji je naredne sezone završavao u vrhu tabele i osvojio Kup kralja.

Barselona je iste godine završila kao druga, a Valensija treća. Real Madrid je u borbi za četvrto mesto poražen od Real Saragose, a Espanjol osvojio Kupa kralja posle pobede na Atletiko Madridom.

Šta se dogodilo posle?

Zlatna era Deportiva završila se 2010. godine. Klub je tri puta ispao iz La Lige, poslednji put u sezoni 2017/18. Trenutno se nalazi na 19. mestu, što znači da bi mogao završiti u trećem rangu takmičenja, ukoliko se sezona zaključi na osnovu trenutnog stanja.

Real Madrid i Barselona smenjivali su se na mestu šampiona tokom narednih 20 godina, jedino je Valensija uspela da osvoji dve titule, a Atletiko Madrid jednu.

Real Saragosa je u drugoj ligi, a Espanjol prikovan na poslednje mesto Primere.

Serija A - Tripla kruna Lacija

FK Đenova - FK Lacio Ćiro Imobile, sadašnji napadač Lacija Foto: Tanjug/AP

Pre nego što se našao na meti engleskih novinara zbog slabijih rezultata sa Gordim Albionom, Sven Goran Erikson je postepeno gradio reputaciju trenera za velika dela. Najpre je sa Geteborgom osvojio Kup UEFA, titulu u Portugalu sa Benfikom i Kup Italije kao trener Rome i Sampdorije. Najveći uspeh došao je u sezoni 1999/00, kada je predvodio Lacio.

Lacio je osvojio UEFA Superkup pobedom nad Mančester junajtedom. Potom je došao trofej Kupa Italije posle pobede nad Interom od 3:1, a najveći trijumf te sezone je osvajanje Skudeta.

Za Lacio su u sezoni 1999/00 igrale zvezde svetskog fudbala - Pavel Nedved, Alesandro Nesta, Huan Sebastijan Veron, Marselo Salas, Siniša Mihajlović, Alen Bokšić, Dijego Siemone. Lacijali su vodili borbu za titulu sa Juventusom koji je u finiš sezone ušao sa bodovnom prednošću. Odluka je pala u poslednjem kolu - Lacio je pobedio Ređinu, a Juve izgubio na gostovanju Peruđi, piše Sportskeeda.

Šta se dogodilo posle?

Lacio nije ponovio uspeh iz sezone 1999/00, ali je osvojio osam trofeja u Kupu i Superkupu Italije. Nade navijača podgrejane su dobrim igrama tokom aktuelne sezone. Klub se nalazi na drugom mestu Serije A sa bodom zaostatka u odnosu na Juventus. Sezona je prekinuta zbog epidemije COVID-19.

Juventus je od sezone 2011/12 preuzeo dominaciju u Italiji, a u svojim vitrinama imaju 35 trofeja namenjenih prvaku države.

Video: Sudija Lukić se javio iz karantina: Na večitom derbiju sam ostvario jednu od najvećih želja

N.N.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA