≫ 

Pao dogovor FIFA, igrača i klubova: Plate fudbalera se režu 50 posto!

Vreme je za radikalne mere

  • 3
Svetski ekonomski forum

Foto: Tanjug/AP

Svet je skoro stao, fudbal je potpuno stao zbog pandemije korona virusa koji je paralisao privrede, ekonomije i finansije čitavih država. Gubitak milijardi evra su u pitanju, milioni radnih mesta u riziku, a fudbal je samo jedna od grana koja će žestoko trpeti zbog globalnog finansijskog kolapsa.

Stoga, fudbalski lideri uveliko rade na tome da ovaj udar klubovi što blaže osete, a u potrazi za najboljim rešenjem uvek je jedno ispred svih: rezanje plata.

Taj scenario već počinje da se događa, klubovi Premijer lige Engleske već su doneli odluku da igračima isplaćuju 50 posto manje plate sve dok ne krene sezona, a taj trend pratiće, kako stvari stoje, i ostale zemlje i fudbalske organizacije.

To je i apel prvog čoveka FIFA Đanija Infantina nakon tročasovnog sastanka sa sa svojim saradnicima, predstavnicima klubova (ECA) i predstavnicima Asocijacije profesionalnih igrača (FIFpro).

Italy Soccer FIFA Awards

Leo Mesi i saigrači u Barseloni zasad ne žele da im se režu plate Foto: Tanjug/AP

Sve strane su saglasne da je neophodno pod hitno se prilagoditi novonastalim okolnostima, potrebno je uvesti rigorozne mere, a predlog koji bi u najskorije vreme trebalo da bude usvojen je da plate igrača budu redukovane za polovinu.

Time bi se uštedela znatna sredstva, bilo bi to veliko rasterećenje po klubove koji bi, naravno, krenuli da isplaćuju pun iznos plata fudbalerima onog trenutka kada se sezoan nastavi.

Još jedan važan detalj je usaglašen na sastanku.

Svi igrači kojima u junu ustiče ugovor sa klubovima isti će biti produžen sve dok traje sezona, dakle ukoliko se nastavi u junu, julu ili čak avgustu, njihovi dosadašnji ugovori ostaće na snazi sve dok se ne završi takmičarska godina.

Isto tako, igrači koji su u januaru dogovorili prelazak u drugi klub za jun, realizovaće transfer tek kada se sezona bude završila, što može da bude tek krajem leta ili kasnije, sve u zavisnosti koliko bude trajala pauza izazvana korona virusom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    26. mart 2020 | 23:06

    Ja sam zato da im se isplati samo 10% i opet ce 90% njih dobijati više od 10000 € jeli to malo.

  • Aleksandar

    27. mart 2020 | 06:10

    Kad ne igraju netteba ni da se placaju. Nek uefa sad plati. Mnogo su pokrali

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA