≫ 

Mračna tajna Huana Romana Rikelmea i priča o otmici koja mu je zauvek promenila život i karijeru

Ima dovoljno materijala i drame da se snimi veliki filmski hit

  • 2
Huan Roman Rikelme Foto: Guliver/Firo Foto/Getty Images

Sumnjamo da postoji pravi i iskreni ljubitelj fudbala na ovom svetu koji ne zna za Huana Romana Rikelmea, proslavljenog Argentinca specifičnog stila, koji je blistao u dresu Boke, Barselone i Viljareala. Međutim, postoji i onaj deo priče o slavnom fudbaleru koji nije poznat širem spektru ljudi, a tiče se njegovog mlađeg brata i ljubimca Kristijana.

Argentinski Ole iskoristio je ove dane karantina i izolacije da se posveti velikoj priči o momku koji stoji u senci uspešne karijere Huana Romana Rikelmea, a koji je izuzetno bitan deo nje, o njegovom rođenom bratu Kristijanu Rikelmeu, čija je otmica jedne aprilske noći totalno promenila istoriju Boke i argentinskog fudbala.

Bilo je to 2. aprila 2002. godine oko 22 sata kada se Kristijan sa još trojicom drugara vozio mračnim ulicama predgrađa Buenos Ajresa, pre nego što su ih presrela druga kola iz kojih su izašli kidnaperi i odveli mlađeg Rikelmea u nepoznatom pravcu. Punih 30 sati Kristijan je proveo u zatočeništvu sve dok Roman, tada igrač Boke, nije platio otkup posle koga su ga otmičari pustili.

Od tih dana koje je obeležila velika panika familija Rikelme živi u nekom drugačijem svetu. El Čančo (Kristijanov nadimak) i dan danas teško podnosi ogovaranja da se radilo o podmetačini u kojoj su učstvovali porodica, prijatelji, čak i da je on sam sebi organizovao otmicu kako bi iskoristio slavu i bogatstvo brata.

U svakom slučaju ta otmica ih je obeležila za čitav život. Obojicu. Posebno je pogodila Romana, koji je osećao krivicu i strah da će se opet ponoviti. Kristijan koji je imao 17 godina i igrao za Platense, malo posle toga je poptuno napustio fudbal, ali otmica ih je ujedinila i zauvek povezala, što se primećuje i danas kada Roman iz lože Bombonjere prati klub čiji je funkcioner postao nedavno uz asistenciju Kristijana koji izgleda kao njegov klon.

Ipak, vratimo se na otmicu koja je ključ ove priče. Ona je izazvala ogromne potrese u Boki Juniors te 2002. godine. Pored sukoba sa gazdom, kontroverznim političarem Maurisijom Makrijem, Huan Roman Rikelme se sukobio i sa trenerom Oskarom Tabarezom kao i pomoćnikom Albertom Marsikom.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Cristian D Riquelme (@criquelme83) on

Tog 2. aprila Roman Rikelme je dobio strašnu vest.

- Oteli su Čančija, rekao mi je motociklista, video je sve - prenelo su zvezdi Boke.

Bilo je to usred čuvenog talasa otmica rođaka i čalnova familije poznatih fudbalera u Argentini gde su se na meti kidnapera našli i roditelji braće Milito, zatim Leonarda Astrade, Pabla Ekjarija, čak i Romanovog saigrača iz Boke Kristijana Traversa.

Roman je otrčao odmah kući u Don Torukato (predgrađe Buneos Ajresa) da kaže roditeljima šta se desilo, a nakon pregovora koji su trajali čitavu noć vratio se u hotelskuu sobu koju je delio sa Traversom.

- Pitao sam ga za brata i rekao mi je da skupljaju novac za otkup i ništa više. Posle sam ga pitao da li može da igra sutra, na šta mi je odgovorio da može i da je zato ovde - ispričao je Traverso u autobiografiji Karlosa Teveza.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Cristian D Riquelme (@criquelme83) on

Tog popodneva Tabarez i Marsiko su organizovali večeru za igrače u hotelu, na kojoj su saopštili da Rikelme nije u stanju da igra zbog otmice brata i da neće nastupati protiv Hurakana. To je povredilo jako Romana da više nije progovorio ni reč sa njima dvojicom do kraja sezone i nikada im nije oprostio.

Nakon što je otkup isplaćen, a brat pušten na slobodu Rikelme je priveo sezonu kraju. Sezonu u kojoj je Boka bila tek treća u Argentini i ispala u četvrtfinalu Kopa Libertadores od Olimpije iz Paragvaja, što je bio znak da Rikelme može da napusti Bombonjeru. Prvo je otišao u Barselonu, potom i u Viljareal, ali je sa sobom poveo i svoju najvredniju stvar - brata.

Želeo je da ga drži blizu sebe i zaštiti, verovatno, osećajući krivicu jer je ovaj posle otmice prekinuo karijeru u 17. godini.

- Čanči je prestao da igra fudbal i svaki put kada je dolazio kod brata dovodio je nekog novog prijatelja. Roman to nije voleo, verovatno zbog svega što se dogodilo, i zbog ogovaranja posle otmice u kojima su optuživali porodicu da je sve isplanirala kako bi iskamčila njegov novac - rekao je pordični prijatelj za Ole.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Cristian D Riquelme (@criquelme83) on

Sam Roman nikada nije krio da mu je brat jedna od najvažnijih figura u životu.

- Moja deca su sve što imam kao i moj brat. On je bio kidnapovan. Imam mnogo braće, devetoricu, ali samo Kristijan mi je omiljen - izjavio je Roman.

Ta povezanost prati ih i danas jer su često zajedno. Bilo da letuju negde, igraju rekreativno fudbal ili gledaju Boku iz lože Bombonjere. Kristijan je Romanov najveći savetnik i podrška, ali i podsetnik da u životu uvek moraš da budeš oprezan pogotovo ako namirišu da imaš love.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    5. april 2020 | 20:07

    Ozbiljan text,hvala vam..inače mi je on bio jedan od idola

  • :)

    6. april 2020 | 01:27

    Kod rikelmea mi je najfascinantnije, to sto covek izgleda kao da mu je maradona tata, tolika slicnost je zaista fascinantna... Plus magija u nogama...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA