≫ 

Promenjena pravila u fudbalu: Konačno znamo šta je ruka, sprema se i velika izmena pravila o ofsajdu

Odluke stupaju na snagu od sezone 2020/21.

  • 7
Arsenal, VAR Ovakve situacije više ne bi trbalo da se dešavaju; Foto: Printscreen/Streamja

Internacionalni fudbalski bord ozvaničio je izmene i uvođenje novih pravila ove igre koja će stupiti na snagu sledeće sezone. Najveća promena je napravljena kod igranja rukom napadača koja se neće suditi u svojakoj prilici već u zavisnosti od situacije na terenu.

- Nenamerna igra rukom napadača sankcionisaće se samo ako je taj potez odmah doveo do postizanja pogotka ili dovede saigrača u izglednu priliku za postizanje pogotka. U svim ostalim situacijama se to neće suditi - navedeno je u saopštenju IFAB.

U tom dokumentu sudijama je poručeno i da ruka prestaje tamo gde počinje pazuh što će ubuduće olakšati donošenje odluka u spornim situacijama.

Bord takođe smatra i da je nedopustivo da se glavne sudije ništa ne pitaju oko VAR situacija. Takvo je pravilo trenutno u Engleskoj gde o spornim situacijama odlučuju samo arbitri iz VAR sobe.

- Sudija iz VAR sobe može samo da sugeriše odluku glavnom sudiji, ali on je taj donosi konačnu odluku i on treba da pregleda snimak uz teren ako je u pitanju sporna situacija - navodi se u saopštenju.

Na sastanku ove organizacije razmatrala se i promena pravila o ofsajdu, ali nikakva odluka nije donesena već su samo razmotreni predlozi za koje je zadužen legendarni trener Arsenala Arsen Venger.

- Osnovna filozofija ofsajd pozicije je želja da se podstakne napadački fudbal i postizanje golova. Pravilo o ofsajdu treba analizirati i potencijalno predložiti promenu ovog pravila - poruka je IFAB-a.

Venger želi da ukine pravilo da se golovi poništavaju zbog milimetarskog ofsajda. Njegova ideja je da se ofsajd neće dosuditi ako je samo jedan deo tela kojim se može dati gol u ravni s poslednjim igračem odbrane, nezavisno od toga da li su ostali delovi tela napadača ispred. Igrač će biti u ofsajdu tek kad je celo njegovo telo ispred poslednjeg igrača ekipe koja se brani. Time bi se osigurala prednost napadačima i napadačkom fudbalu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA