≫ 

Veliki Đanluka Vijali pobedio podmukli rak: Ponovo mogu da se gledam u ogledalo...

Legendarni Italijan je vodio dugu borbu protiv opake bolesti

  • 2
Gianluca Vialli Foto: OWEN HUMPHREYS / AFP / Profimedia

Legendarni italijanski fudbaler Đanluka Vijali (55) objavio je da je izlečen od raka pankreasa (istog onog koji je odneo Radomira Antića) nakon dve godine mučne borbe i dva ciklusa hemoterapija.

- Dobro sam. U decembru sam završio 17-mesečnu hemoterapiju, jedan ciklus od osam meseci i drugi od devet. Bilo je teško, čak i za nekoga ovako jakog kao što sam ja, i fizički i mentalno - kaže Vijali za list "La Repubblica".

Vijali je u svojoj velikoj karijeri igrao za Kremoneze, Sampdoriju, Juventus i Čelsi, uz to da se u klubu iz Đenove, gde je proveo osam sezona, profilisao u jednog od najboljih evropskih napadača tog vremena.

Nakon završetka karijere radio je kao igrač-menadžer u Čelsiju, potom kao menadžer u Votfordu, a 2017. godine sučio se sa najvećim izazovom u životu, dijagnostifikovan mu je kancer. Godinu dana kasnije saopštio je da je dobio bitku sa opakom bolešću, ali mu se ona vratila - i ponovo je odneo pobedu!

- Testovi su pokazali da nema tragova bolesti. Srećan sam, čak i ako samo mogu da izustim da sam na "zdravoj strani". Povratak zdravlja znači i da ponovo mogu da se pogledam u ogledalu, vidim kako mi kosa raste, ne mroam da crtam obrve sa olovkom. U tom smislu, osećam se veoma srećan u poređenju sa mnogima - aludirao je Vijali na hiljade mrtvih koji padaju svakog dana od psoeldica koronavirusa u Italiji.

- Stalno mislim da one koje dovoze u bolnice i onda tamo umiru poptuno sami, njihovim porodicama nije dozvoljeno da se približe da se bi zarazili, ne smeju ni sahrane da se oragnizuju. To je strašno. Ova kriza će ostaviti ogromne ožiljke na državu, emotivne, moralne i ekonomske ožiljke.

Legendarni napadač saoseća sa svim zaraženim sunarodnicima koji se bore da se oporave od virusa COVID-19, i lekarima na prvoj liniji fronta koji se bore da ih izleče. Sve je to i sam iskusio...

- U mom slučaju nije bila borba, već putovanje, prilika za samospoznaju. Bio bih naravno srećan da me je bolest zaobišla, ali se dogodila i ja sam pokušao da izvučem najbolje iz sebe. Ovako nešto ti pomaže da budeš ono što zaista jesi. Boriš se sa strahom od smrti misleći na svoje želje, koncentrišeš se na ono što zaista voliš i prizivaš te trentke da se ponovo dese. U vreme ove grobne tišine koja nas okružuje tokom izolacije, oseti se zen ambijent. Možemo da čujemo poj ptica i u velegradu, vidimo kako je smog nestao, iako vidim da neki ismvaju tu devojčicu Gretu Tunberg.

Kao i svi u Italiji, Vijali živi za dan kada će Italija ponovo disati punim plučma, nakon što se pobedi koron virus.

- Biće divno kada se fudbal i sport vrate, mocije i uspomene će nam pomoći da nastavimo da živimo naše živote punim plućima. Nadam se samo da ćemo nastaviti da, kao što smo sada, nastaviti da budemo slidarni i u budućnosti, i još bolji. Moramo podržavati medicinske radnike, lekare, te divne ljude sa neverovatnom mentalnom i fizičkom snagom. Ne dozvolimo da ih zaboravimo kada sve ovo prođe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA