≫ 

Došao u Beograd, hteo da potpiše za Zvezdu, pa otišao u Francusku: Sada igra fudbal i sa 47 godina

Sećanja na 1992. godinu i Sretka Vuksanovića

  • 5
marakana pred meč sa bajernom Foto: Telegraf.rs

Ako navijače u Bosni i Hercegovini pitate za Sretka Vuksanovića, mnogi će vam "na prvu" reći da je u pitanju legenda tamošnjeg fudbala i Premijer lige.

Čovek koji iza sebe ima bogatu internacionalnu karijeru, a koji je tokom iste nosio dresove Sarajeva, Željezničara i Slavije iz Istočnog Sarajeva.

Ali i čovek koji u svojoj 47. godini i dalje aktivno igra fudbal za Romaniju, člana Druge lige Republike Srpske. Barem je igrao tokom prvog dela sezone, u smiraj 2019. godine.

Međutim, malo ko zna da je Vuksanović kao veoma talentovan fudbaler Sarajeva bio nadomak prelaska u Crvenu zvezdu na početku rata. A to je Telegrafu, svojevremeno u intervjuu, otkrio nekadašnji čaln Želje, Atletika i Verdera Rade Bogdanović.

- Bilo je dosta fudbalera iz Bosne koji su te 1992. godine imali završene priče i sa Zvezdom i sa Partizanom. Hrvati su otišli u Hajduk i Dinamo. Zvezda je '92. trebalo da kupi jednog jako talentovanog klinca iz Sarajeva. Vuksanović se prezivao. Bio je strašan vezni igrač. Došao je u Beograd, ali je na kraju završio u Sošou - rekao je Bogdanović svojevremeno.

Istina, Vuksanović je 1992. otišao u Sošo, da bi se dve godine kasnije preselio u belgijski Gent. Igrao je i za Genk, zatim i manje poznate klubove tamo, da bi se 2003. vratio u PL BiH - u Željezničar.

Tamo je proveo jednu sezonu, a onda je od 2004. do 2009. igrao za Slaviju za koju je odigrao preko 107 mečeva i postigao 29 golova.

Sretko Vuksanović Sretko Vuksanović Printskrin: Youtube/Palelive

Nedavno je uvršten i u idealnih 11 Slavije, a tom prilikom se sam dotakao boravka u Zvezdi i zašto nije potpisao.

- Bio sam u Crvenoj zvezdi. Trenirao i trebao da potpišem. Sa selekcijom Jugoslavije sam otišao na turnir u Tulon. On se odražava svake godine. Pobedili smo Francuze u polufinalu, a u finalu bolji od nas je bio Portugal. Tada su igrali za njih Rui Kosta, Figo... Bilo je mnogo menadžera koji su gledali turnir. Bio je sa nama i Elvir Bolić.

- On i ja smo dobili ponude. Bolić je otišao u Tursku, a mene su tražili Sošo, Tvente i Groningen. U tom timu su bili Bata Mirković, Albert Nađ, Rambo Petković... Samo smo nas dvojica imali ponudu, ja sam ostao u Francuskoj, u Sošou. Nisam nikada zaigrao za Zvezdu. Ko zna šta bi bilo da sam se iz Francuske vratio u Beograd - rekao je Vuksanović za "sportdc.net."

Vuksanović se posle Slavije oprostio od fudbala, da bi u međuvremenu počeo je da radi u Romaniji kao trener mlađih kategorija i povremeno da igra.

Video: Milivojević otkrio pozadinu izbacivanja iz reprezentacije: Nisu mi oprostili za Baneta Ivanovića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lesi

    12. april 2020 | 18:57

    tek sad moze u zvezdu..dom penzionera sa drzavnog budjeta..dobrodosao kuci

  • Pele

    12. april 2020 | 21:41

    Telentovan je bio, jsko talentovan ali .... punili mu glavu menadžeri, kao i Gutalju i na kraju ništa. Šteta, imao je fudbalsko znanje vrhunskih veznih igrača

  • OVERRATED

    12. april 2020 | 18:48

    znaci kako izgleda zvezda nista nije izgubila

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA