≫ 

Nisu mu dali Junajted za 3 milijarde, pa je kupio Njukasl za 343 miliona: Imamo li "novi Siti" u PL?

Saudijski princ Mohamed ulazi u ozbiljnu priču na severu Engleske

  • 4
Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman Mohamed bin Salman; Foto: Guliver/Leon Neal/Getty Images

Posle 16 godina čekanja osvanuo je dan koji su navijači Njukasla toliko čekali. Kontoverzni vlasnik Majk Ešli pristao je da proda klub sa severa Engleske za 343 miliona eva, a novi gazda Svraka je saudijski princ Mohamed bin Salman.

Dogovor je postignut sa gospođom Amandom Stavli, predstavnico PCP kapital grupe, koja je bila posrednik u čitavoj priči, a ugovor ima čak 31 stranu. Princ Mohamed će postati vlasnik 80% deonica kluba, dok po 10 procenata ide PCP kapital grupi i milijarderima braći Rujben.

Bin Salman je osmi na Forbsovoj listi najmoćnijih ljudi sveta, a do realizacije kupovine Njukasla ga deli samo odobrenje borda dorektora Premijer lige, što ne bi trebalo da bude problem s obizrom na to da je poznat u finansijskim krugovima kao izdašan čovek.

Zanimljivo da je pre nekoliko meseci saudijski princ je bio na korak od preuzimanja Mančester junajteda, ali su braća Glejzer u poslednjem trenutku oborila posao vredan čak 3 milijarde funti, koliko im je nudio za otkup kompletnog kluba. Na kraju ipak se domogao jednog Junajteda i to za 10 puta manje para.

Kupovina Njukasla je jedan od novih pokušaja saudijskog milijardera da svoju zemlju uvede u moderne tokove 21. veka. Princ Mohamed vidi sport i industriju zabavu kao dobru šansu za njegovu državu da postane ozbiljan globalni igrač.

Bin Salman je nedavno bio i pokrovitelj i organizator bokserskog meča između Entonija Džošue i Endija Ruiza koji je održan u nejgovoj zemlji. Takođe, 34-godišnji princ je dosta učinio na poboljšanju ljudskih prava u svom kraljevstvu, a dao je i ženama veće slobode.

Britain Soccer Premier League Lepe vesti za igrače Njukasla; Foto: Tanjug/AP

Njegova kupovina Njukasla slična je onoj koju je Abu Dabi izveo sa Mančester Sitijem 2008. godine kada ga je uz pomoć velikih investicija transformisao u jednog od lidera engleskog fudbala.

Prodaja Njukasla samo je najava novih investicija u najbogatijoj ligi na svetu, gde se očekuje dolazak još nekih velikih igrača sledeće sezone koji će još više pojačati konkurenciju.

Video: Ivica Kralj o Njukaslu: Neki su tamo otišli na ekskurziju, nisu verovali u podvig

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hmmm

    15. april 2020 | 18:56

    Kupio ga je da bi se zastitio sto je ubio onog u turskoj ambasadi, da bi mu se skinuli sa kicme. Morao je da im donese pare. Ko da njega interesuje fudbal u depresivnoj engleskoj i to u kom gradu i koja ekipa.

  • NS

    15. april 2020 | 19:07

    Da nije 10 puta manje novca??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA