≫ 

Maradona o "Božijoj ruci": Rekao sam saigračima, ćutite i grlite me

Slavni Argentinac objasnio kako je rukom postigao gol protiv Engleza na Mundijalu

  • 6
Dijego Maradona Printscreen: Youtube/HBO

Pre 34 godine Dijego Armando Maradona dao je dva najslavnija gola u istoriji fudbala. U četvrtfinalu Mundijača u Meksiku 1986. 22. juna, Argentina je zahvaljujući Maradoni pobedila Englesku.

Prvo je dao jedan od najkontroverznijih golova ikad - rukom je prevario i golmana Engleza Šiltona, ali i tuniškog sudije Bin Nassera.

- Skočio sam, ali nedovoljno visoko, pa mi je palo na pamet da loptu malo taknem rukom. U vazduhu sam razmišljao da nema šanse da je udarim glavom, a onda sam se setio da imam ruku - rekao je Maradona koji je pre nekoliko dana imao svoju ispovest o životu, drogi i homoseksualcima.

- Nisam ni znao gde je lopta završila nakon udarca, pogledao sam i video da je u mreži, pa sam se počeo radovati.

- Prvi mi je prišao saigrač Čečo i pitao me jesam li to upravo dao gol rukom. Rekao sam mu da ćuti i da me zagrli.

- Prišao je i Valdano s istim pitanjem te je dobio isti odgovor. 'Pričaćemo kasnije', govorio sam im" -prisetio se Maradona koji je četiri minute kasnije spektakularnim prodorom da jedan od najlepših golova svih vremena.

- Nekoliko puta sam sreo i sudiju sa utakmice. On krivi pomoćnog koji mu je pokazao da je sve čisto. Nisu sudije krive, na stadionu je bilo 80 hiljada ljudi i niko nije video to. - rekao je Maradona.

Samo četiri minuta kasnije viđen je jedan od najlepših golova ikada. Maradona je primio loptu na svojoj polovini, a onda se ustremio ka golu protivnika. Pred njim su padali Piter Bredsli, Piter Rid, Teri Fenvik, i dvaput Teri Bačer. Poslednja prepreka je bio Šilton, ali je i on savladan.

- Prvo sam hteo da dodam loptu Valdanu, ali kada sam prešao na protivničku polovinu Englezi su me okružili i nisam imao prostora. Jedino mi je preostalo da sam završim akciju - rekao je Maradona, a taj pogodak je 2002. proglašen za gol veka.

Kasnije je Argentina postala prvak sveta na tom prvenstvu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    17. april 2020 | 17:52

    "a onda sam se setio da imam ruku"....😀😀😀😀😀......koji je to lik.

  • Zoran

    17. april 2020 | 19:31

    Legenda, to samo mogu majstori svog zanata. A on je bio i ostao najveći.

  • CHE

    17. april 2020 | 19:01

    Dva najcuvenija gola u istoriji fudbala!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA