≫ 

Svi pevački izleti naših asova fudbala: Neke je blam šta su snimili, jedan je postao zvezda Nemačke

Da li znate za sve muzičke izlete brojnih fudbalskih zvezda?

  • 0
dejan stankovic, dragan dzajic, mustafa hasanagic Printskin: Youtube/Tv Arhiva, Kupindo.com

Mnogi fudbalski asovi na ovim prostorima su se okušali u pevačkim vodama - nekima je kasnije bilo neprijatno, pojedini se sa nostalgijom prisećaju ovih momenata, a neke pesme su i na duže staze zauzela mesta u srcima navijača.

Bilo je heroja fudbalskih terena koji su se latili mikrofona, još od davnih 1960-ih, pa do poslednjih 20-ak godina.

Pamtiće se da je jedan srpski fudbaler u Nemačkoj prodao skoro pola miliona ploča, da je Dragan Džajić zbog svog izleta zažalio, ali i kako je Milko Đurovski provocirao navijače Crvene zvezde televizijskim nastupom.

Petar Radenković

Na prvom mestu, bez premca, nalazi se legendarni Petar Radenković, golman koji je čuvao mrežu OFK Beograda i reprezentacije, a bio je deo najbolje generacije Minhena 1860.

Radenković je 1965. u Nemačkoj snimio veliki hit "Ja sam Radi, ja sam kralj", singl je prodat čak u 400.000 primeraka.

Bio je jedan od prvih fudbalera koji je sebe video i kao zabavljača, a svojevremeno je čak išao na turneju sa čuvenim Rojem Blekom (Gerhard Helerih), u Nemačkoj je ostao upamćen po nadimku Radi.

Dragan Džajić

Iz šezdesetih datira i muzički izlet Dragana Džajića, sa četiri pesme - Zvezdino kolo, Devojko crnooka, Poslednji gost i Pesma navijača Crvene zvezde, u izdanju Diskosa.

Nešto kasnije, 1973. godine, Džaja kao da se pokajao, u jednom intervjuu je rekao da mu to nije trebalo, verovatno smatrajući da je odavalo utisak neozbiljnosti, a bilo je dobro poznato da se radilo o najvećoj zvezdi jugoslovenskog fudbala, koja je brinula o svom imidžu.

- Pevao sam za jednu diskografsku kuću i snimio jednu ploču sa narodnim melodijama. Danas to sebi nikako ne mogu da oprostim. Nije mi to trebalo... Na zapadu to možda ne bi bilo ni malo čudno, ali kod nas...

Mustafa Hasanagić

Mustafa Hasanagić je jedna od kultnih figura 1960-ih, igrao je čuveno finale Kupa šampiona u Briselu, bio j e deo Partizanovih beba, a nije odoleo ni zovu pevanj 1967. godine.

Sarajevo na Miljacki hladnoj, Ljubav naša kratka beše, Močeviću, Mali Carigrade i Šetao sam kraj Morave su četiri njegova hita sa ploče, čiji je omot kao sličica za fudbalske albume - dominira figura Hasanagića u dresu Partizana.

Milko Đurovski

Nisu zvezdaši lako preboleli prelazak u Partizan, a Milko Đurovski ih je i "peckao" na televiziji, kroz jednu šalu koju je režirao u svom stilu legendarni Minimaks. U dresu Partizana, Milko je u studiju "odradio" svoj deo posla, a Lepa Brena je nosila dresove i Partizana i Crvene zvezde za "Nama je najbolje".

Siniša Mihajlović

Iz 1991. godine, izdvaja se ploča "Delije u Tokio krenule", u glavnoj ulozi je Slađana Ristić, a Siniša Mihajlović je "odradio" marketinški deo posla, imenom i mestom na omotu.

Uz to, kraće "obraćanje" koje je samo ličilo na pevanje, Miha je imao  u završnom delu pesme.

Dejan Stanković

Ivan Gavrilović snimio je motivacionu pesmu za Svetsko prvenstvo 1998. godine, a Deki je tada bio zvezda u usponu. Dominirao je u Crvenoj zvezdi, prešao u Lacio, a pamtićemo Svetsko prvenstvo i po njegovoj odličnoj roli protiv Nemačke, protiv koje je prokockana prednost od dva gola (2:2).

U pesmi Ivana Gavrilovića "Idemo u finale", jedan kraći "izlet" imao je i Deki pred kraj.

Mateja Kežman

Iz 1999. godine, izdvaja se pesma Zorane Pavić uz podršku Mateje Kežmana, tada golgeterske zvezde Partizana. Poznato je da je Zorana bila jedna od poznatijih navijačica Partizana na javnoj sceni u to doba, pa je muzička saradnja bila nezaobilazna.

U spotu za "Mornari", Kežman je nosio svoju četrnaesticu, ali u mornarskoj plavo-beloj horizontalnoj kombinaciji.

Đorđe Pantić

Grobarima je Pantić zauzeo mesto u srcu nestvarnim odbranama u prvom učešću u Ligi šampiona, naročito se istakao u Madridu protiv Reala, iako je crno-beli izgubili sa 1:0.

Gol je bio kontroverzan zbog ofsajda, a pored toga, Pantić je branio vrhunski i moglo je sve da se završi bez pogodaka, a posle toga, uslediio je novi hit, koji je imao daleko veću povezanost sa Partizanom nego pesma Zorane Pavić sa Kežmanom. Ova se ipak zvala "Crno-bela ruža".

Video: Prosinečki uz lepu navijačicu zapevao Zvezdinu pesmu

(B. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA