≫ 

Dan kad je Zvezda izgubila Klea, a Partizan napravio potez decenije: Sve se promenilo 20. aprila!

Crveno-beli nisu iskoristili pravo preče kupovine, oročeno do 20. aprila 2009, pa su crno-beli iskoristili poklon koji im je kasnije doneo titulu, Ligu šampiona i novac od transfera

  • 25
Kleo, Stojic, Zvezda, Partizan, transfer koji je uzdrmao Srbiju Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press

Na današanji dan, pre tačno 11 godina, Crvena zvezda je proputila priliku da nastavi saradnju sa napadačem Kleversonom Korodovom, poznatijim kao Kleo, što je iskoristio Partizan aktivirajući klauzulu u poslu decenije.

Transfer Brazilca je podigao toliku prašinu da i dan danas navijači dva kluba polemišu na tu temu, jedni likujući, drugi omalovažavajući lik i delo fudbalera, koji je nesumnjivo jedan od najkvalitetnijih stranaca koji je igrao u srpskom fudbalu.

Početkom proleća, pod velom tajne, crno-beli su iskoristili momenat primopredaje vlasti i nesređenih odnosa u Ljutice Bogdana i započeli realizaciju prelaska Klea u Partizan, koja je obelodanjena tek dva meseca kasnije, u junu. Igrač poput Klea nikako nije mogao da promakne tadašnjem sportskom direktoru Partizana Ivanu Tomiću, koji je imao istančan ukus za pojačanja.

Šta se dogodilo tog 20. aprila 2009. godine? Pomenuti datum je bio rok za čelnike Crvene zvezde da se izjasne u vezi sa otkupnom klauzulom, jer su u dogovoru sa portugalskim trećeligašem Olivaišom imali dogovor o pravu preče kupovine.

Kleo je bio na jednogodišnjoj pozajmici u Crvenoj zvezdi, koja je takođe trebalo da se plati 200.000 evra, dok je otkup iznosio 800.000 evra. Crveno-beli ne samo da su odbili mogućnost da kupe Brazilca, već nisu u tom trenutku ni platili pozajmicu, što je bio jasan znak da ne računaju na Klea. Tada se u igru uključio Partizan, koji je, nakon što je Zvezda odustala, uspeo u pregovorima da spusti obeštećenje za otkup na 500.000 evra.

Menadžer Ranko Stojić: Rekli su da im ne treba

Ranko Stojić Ranko Stojić; Foto: MN Press

Tako da priče o nekakvom “otimanju” ili prevari igrača i kluba, koje su kasnije plasirane kao “kišobran”, nisu imale veze sa istinom. Kleov zastupnik iz Brazila – Žorž Gama je nekoliko puta pokušavao da se susretne sa čelnicima Zvezde, u kojoj se dešavala primopredaja vlasti (odlazio Marko Mišković, došli Vladan Lukić i Ivan Adžić), ali je

susret uvek izbegavan, te je postajalo jasno šta se sprema.

Pride, ni Partizan se nije mešao u priču, dok Kleo i Zvezda i definitivno nisu međusobno raskrstili, iako su postojale naznake da je klub iz Humske još od 135. večitog derbija pratio Brazilca, ali se nije previše nadao.

O tome za Telegraf svedoči i tadašnji Kleov ko-menadžer Ranko Stojić, koji navodi da Zvezda svesno digla ruke od fudbalera.

Kleo, FK Crvena zvezda Kleo u dresu Crvene zvezde; Foto: MN Press

- Kleo je sezonu proveo u Crvenoj zvezdi kao pozajmljen fudbaler i oni su imali pravo otkupa. Međutim, u međuvremenu se u Ljutice Bogdana dogodila promena Uprave kluba i na čelo su došli Vladan Lukić i Ivan Adžić, puni entuzijazma da učine nešto dobro, ali, činjenica, neiskusni u vođenju tako velikog sistema.

- Malo su podigli gard na početku, što je donekle i normano... Zvezda je tada imala klauzulu o prvenstvu otkupa i kada sam im ponudio da je aktiviraju, rekli su da im Kleo nije potreban i da imaju neke druge opcije. Nisam im zamerio, razgovor je bio civilizovan, hteli su da se oslobode igrača, misleći da će dovesti boljeg.

U Partizanu su praktično dobili neočekivani poklon, koji Ivan Tomić nije propustio.

FK Partizan - FK Zaglembje, Ivan Tomić Ivan Tomić; Foto: Marko Todorović

- Kada se povela priča o Kleu sa ljudima iz Partizana, reagovali su na prvu loptu. Razgovarao sam sa tadašnjim sportskim direktorom Ivanom Tomićem i kada sam mu pomenuo situaciju Brazilca odmah mi je rekao da je Partizan veoma zainteresovan da ga angažuje i da je to sjajno, ukoliko je izvodljivo. Ipak, ispoštovan je datum do kog je Crvena zvezda trebalo da se izjasni, bio je to kraj aprila, početak maja i nije bilo nikakve reakcije, ostali su pri stavu da im igrač nije potreban.

Tokom razgovora Stojić je upitao čelnike Zvezde da li imaju nešto protiv da Kleo nastavi karijeru u drugoj sredini.

- Zvezda je imala prednost otkupa, no, kako nisu želeli dalju saradnju sa Kleom pitao sam ih da li bi imali nešto protiv da nastavi karijeru u drugom klubu i rekli su da nema problema. Posle toga je situacija bila čista, Partizan je iskoristio trenutak i realizovao posao, koji mu se kasnije višestruko isplatio – ističe Ranko Stojić.

Nisu me želeli, pa sam otišao tamo gde jesu

Kleo, FK Partizan Kleo u dresu Partizana; Foto: MN Press

Nekoliko godina po odlasku iz Srbije, Kleo je do detalja obrazložio svoju odluku i šta ga ga navelo na tako radikalan potez u karijeri.

- U prvom trenutku nisam smatrao da je to problem, a onda su u medijima i po internetu počeli da se pojavljuju razni tekstovi. Bio sam u Brazilu na odmoru, a sećam se da me je sestra pitala da li sam siguran da sam doneo pravu odluku. U početku sam bio malo uplašen, nisam previše izlazio na javna mesta, to sam izbegavao, više sam bio kod kuće.

- Ipak, vodio sam normalan život kao i u Kuritibi. Jasno sam svima stavio do znanja da je Zvezdina odluka bila da me ne zadrži. Kao profesionalac, video sam šta je najbolje za mene i porodicu i to sam i dobio – rekao je Kleo u intervjuu 2014. godine.

Kleo, Partizan Kleverson Kordova Kleo; Foto: MN Press

Otkrio je i neka mračna dešavanja na stadionu “Rajko Mitić” koja su njegovu odluku učinla lakšom, otkrivajući da su navijači tukli igrače.

- Desilo mi se u Zvezdi situacija u kojoj su navijači tukli igrače. Oni su pružali podršku na svakoj utakmici, ali posle jedne smo imali sastanak i jedan od igrača dobio je udarac.

Radilo se o momku koji je navodno prethodne večeri izašao u provod, a mediji su to ispratili. Bila je to ružna situacija. A bio je i incident kada su igračima polupali

automobile. Srećom, ja ga u tom trenutku nisam imao. Posle toga sam rekao sebi - Bože, šta će se desiti ako nekad ne postignem gol – prepričavao je Brazilac.

Gol u 137. večitom derbiju dolio ulje na vatru

Nekoliko meseci kasnije, Kleo je postao još omraženiji u očima navijača Crvene zvezde, jer je u 137. večitom derbiju postigao pobedonosni gol za Partizan (2:1) na stadionu

“Rajko Mitić” i proslavio ga sa “grobarima” na jugu...

- Naravno da sam slavio gol u derbiju, morate uvek da se borite za klub čiji dres nosite. Ako ne slavite, onda ne poštujete navijače svog kluba. Nisam bio zabrinut da to može da izazove nove probleme, kao što i nije. Na kraju se sve dobro završilo, poleteo sam u zagrljaj navijačima Partizana. Kod njih sam zaradio poštovanje, Partizan dugo nije igrao u Ligi šampiona, a ja sam postigao osam golova na šest mečeva kvalifikacije i ušli smo u to takmičenje – kazao je Kleo.

Kleo, FK Partizan Kleo slavi gol na 137. večitom derbiju; Foto: MN Press

Partizan je te sezone osvojio šampionsku titulu, a leta 2010. godine crno-beli su se plasirali u grupnu fazu Lige šampiona i to najviše zahvaljujući upravo Kleu, koji je se upisao u strelce u svakom kvalifikacionom meču.

Pjunik je matirao i u Beogradu i u Jerevanu, Helsinkiju je zatresao mrežu u Humskoj 1, a onda dva puta u Finskoj. Sve je začinio kada je bilo najpotrebnije, pošto je i Anderlehtu smestio loptu u okvir na Topčiderskom brdu, dok je u Briselu napisao napadački doktorski rad. Dva puta je „probušio“ golmana Prota, o kojem su Belgijanci pisali bajke.

Godinu i po dana kasnije, tačnije 1. februara 2011. godine, Partizan je prodao Klea kineskom Gvangžou Evergrandeu za sumu od 4.000.000 evra, čime je posao decenije bio

zaokružen.

Postfestum: Neka takođe ostane zabaleženo da je Partizan te sezone “merkao” i drugog napadača Crvene zvezde – Abubakara Oumarua, takođe vezanog za mandat odlazećeg čelnika Marka Miškovića, ali je, zbog prašine koju je podigao transfer Klea, crno-belima signalizirano sa viših instanci da se primire i potraže druga rešenja.

Video: Ispovest Luke o radovcima, Šekijevom pozivu, propuštenoj šansi u Partizanu i propasti Radnika

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mane

    20. april 2020 | 13:56

    Navijač sam Zvezde ali nemam žašto da ne podnosim klea. Greška uprave i oni su to iskoristili na pravi način...

  • Ujka Zitko PFK

    20. april 2020 | 13:32

    Do smrti ce se pamtite Cleov gol u derbiju sa ivice sesnaesterca i skidanje paucine.Jos sa igracem manje.😘

  • Ujka Zitko PFK

    20. april 2020 | 13:16

    Zakleo se Cleo da ce dati gol crvenki zvezdanki.😉

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA