≫ 

Legenda Partizana: Otišao sam sa Zvezdom na turneju i našao davno izgubljenog brata

Valok nije bio jedini koji je igrao za večitog rivala tokom leta

  • 6
Marko Valok Valok u društvu Dragoslava Šekularca Foto: MN Press

Legendarni fudbaler Partizana Marko Valok (93) dao je jedan zanimljiv intervju za list "Danas" u kom je otkrio kako je zahvaljujući Crvenoj zvezdi našao davno izgubljenog brata u Brazilu.

Valok je od 1947. do 1959. godine bio član crno-belih, a sa komšijama s druge strane Topčiderskog brda išao je na turneju u leto 1954. godine.

- To danas ne može da se desi i mnogi verovatno sada ne mogu ni da pojme da sam ja tog leta nosio dres Zvezde, a na jesen ponovo igrao u Partizanu. To je bilo drugačije vreme. Znalo se da najbolji iz Partizana mogu da idu sa Zvezdom na turneju preko leta i obratno, to je bilo normalno. Želeo sam i da nađem davno izgubljenog brata Josipa u Sao Paolu i tu priliku mi je omogućila ta turneja - rekao je Valok, a potom nastavio:

- Moji roditelji su se početkom dvadesetih godina u nadi za boljim životom odselili u Sao Paolo. Međutim, predomislili su se posle nekoliko godina i vratili u Zemun. Josip je tada bio u ranim dvadesetim godinama i zaljubio se u Brazilku, pa je odlučio da ostane. On se javljao pismima, ali su ona prestala da dolaze početkom tridesetih godina.

- Majka mi je o najstarijem bratu stalno pričala, mada ja nisam bio ni rođen kad su bili u Brazilu. Potraga nije bila laka, pronašao sam staru porodičnu kuću, ali ne i njega. Na kraju je on mene našao. Video je u novinama da igraju Korintijans – Crvena zvezda, a da u jugoslovenskom klubu igra neki Valok, pa je odlučio da proveri da li smo familija.

- Pružili smo jedan drugom ruku kao potpuni stranci, ali smo se ubrzo i zagrlili kad smo shvatili da smo braća. Pričao mi je kakav mu je bio život tamo, obećavao da će se vratiti u Jugoslaviju, samo da pozavršava neke poslove, ali na kraju je ipak tamo ostao do smrti.

Prisetio se Valok i anegdota iz tog vremena.

Marko Valok Valok u društvu predsednika FK Partizan Milorada Vučelića Foto: Telegraf

- Idu navijači preko Terazija i na putu ka stadionu prolaze ispod mog balkona u Balkanskoj ulici. Sve vreme pevaju: „Bobek dribla volove, Valok daje golove.“ Ja onda izađem na prozor i viknem na njih: „Ne smete tako da pričate, sram vas bilo. Zvezdaši su naši prijatelji i kolege. Nemoj da sam vas čuo ponovo.“

- Da bih bio siguran da neće dalje to da pevaju ja se odmah sjurim dole i zajedno sa njima idem do stadiona. Drago mi je što me Zvezda uvek zove na sve proslave i verujem da me veoma uvažavaju. Zvali su me kada su stadionu davali ime „Rajko Mitić“, zvali su me i kada je Šekularcu podizan spomenik.

- Potrebno je da Partizan i Crvena zvezda poštuju i neguju svoju tradiciji i prošlost, kao i aktuelne odnose, to ih i čini velikim klubovima. To su dve strane iste sjajne sportske medalje, ja to tako vidim - rekao je Valok u intervjuu za "Danas."

Video: Luka o tome kako je Sale Ilić vodio kolo na krštenju i o svojoj porodici partizanovaca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kole

    20. april 2020 | 14:32

    Nisam znao za ovaj podatak da je Valok igrao u Zvezdi. Znam da je Milan Galic igrao dve zvanicne utakmice za Zvezdu u tadasnjem Kupu sajamskih gradova protiv Barselone i Espanjola. Nasa je velicina sto nikad nismo potencirali takve stvari jer imamo puno nasih legendi. Za razliku od raspale tribine koja je velikog Mitica pokusala da prisvoji zbog 4 prijateljske utakmice koje je za njih odigrao po direktivi vojnih generala. Nismo isti, to je evidentno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA