≫ 

Zvezda mu nudila vilu na Dedinju i mesto u reprezentaciji: Kako je fudbalski boem odbio crveno-bele

Legendarni fudbaler Veleža i Hajduka ispričao kako je odbio ponudu crveno-belih

  • 12
Blaž Slišković Blaž Slišković (levo, beli dres) daje gol protiv Partizana Foto.MN: Press

Malo je igrača bilo u bivšoj Jugoslaviji koji bi u ono vreme osamdesetih odbili ponudu velikana kakav je Crvena zvezda iz Beograda, u to vreme jedan od najvećih klubova velike države. Ipak, bilo je i takvih.

Jedan od njih je i Blaž Baka Slišković (61)) koji je fudbalski genije, virtuoz, kreator koji je mogao sve što drugi nisu mogli.

Zbog Sliškovića se nekada dolazilo na utakmice, a čak je i veliki Zinedin Zidan rekao da je bio jedan od trojice igrača koji su bili idoli njegove generacije (druga dvojca su Papen i Enco Franćeskoli)

Blaž Slišković je u fudbal ušao relativno kasno. On je kao dete imao široke interese. Trenirao je plivanje, igrao košarku, pohađao i završio muzičku školu. Naravno, igrao je i fudbal, ali samo onako - usput, jer fudbal su u Mostaru igrali svi.

Tek kad je imao 13, nakon što su njegov talenat uočili na turniru mostarskih mahala, nagovorili su ga da dođe u Velež.

Samo godinu kasnije bio je proglašen najboljim igračem pionirskog turnira u Borovu. Sa 16 je bio priključen prvoj ekipi, u kojoj su prve zvezde bili Marić, Bajević i Vladić, a prvu utakmicu za seniorsku ekipu odigrao je tačno na 17. rođendan, 30. maja 1976. Na početku je igrao na desnom krilu, a potom je zauzeo poziciju veznoga igrača.

Kad je 1981. mogao da ode iz Veleža, Sliškovića su hteli i Zvezda, i Partizan, i Dinamo, i Hajduk. On je izabrao Hajduk.

Blaž Slišković Reprezentacija Jugoslavije 1981. godine, Blaž Slišković donji red drugi s leva sa bradom Foto.MN: Press

- Hajduk mi je bio više pri srcu, a i Split je blizu Mostaru - rekao je tada Sllišković.

Ali, bilo je nešto još važnije.

- Pregovarao sam sa svima i svi su u pregovorima išli “okolo-naokolo”, a Hajduk je jedini bio direktan. Zvezda mi je, na primer, rekla: “Mi ne možemo dati novac, ali živećeš u vili na Dedinju, a mi ti garantujemo bogovski status u ekipi i mesto u reprezentaciji”. To me nije zanimalo - rekao je Slišković.

Slišković je bio u Hajduku od 1981. do 1986. Igrao je sjajan fudbal i 1985. godine bio je proglašen najboljim igračem Jugoslavije.

Blaž Slišković Blaž Slišković selektor fudbalera reprezentacije Bosne i Hercegovine na kvalifikacionoj utakmici protiv Srbije i Crne Gore na stadionu Koševo u Sarajevu 09.10.2004. godine; Foto.MN: Press

Ali, popularni Baka je bio boem, pravila sportskog života za njega nisu postojala. Pričali su nam Splićani, Sliškovićevi savremenici, da nekad u klubu po nekoliko dana nisu znali gde je. Bežao je iz Hajdukovih karantina, čak i s priprema jugoslovenske reprezentacije. Slišković je o tomue uvek pošteno i otvoreno govorio:

- Bio sam mlad i lud. Voleo sam noćni život. Ali, ja nisam radio ništa drugo što drugi nisu radili. Moj je problem bio u tome što svoj život mimo fudbala nisam znao sakriti. Kasnije sam shvatio da bi bilo bolje da sam živio drugačije, ali ništa ne bih promenio -rekao je Slišković.

Slišković je bio oženjen rukometašicom Svetlanom Kitić i taj brak pratile su brojne kontroverze sve do njihovog razvoda.

Video: Marica odvozi navijače Hajduka iz stanice u Grockoj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Somborac

    23. april 2020 | 07:56

    Da zaboravimo sad malo nacionalizam i opredeljenja. Ovo je bio igračina kakva se retko viđala i u toj Jugi. Velež je inače bio fenomenalan tim koji je velikoj četvorci zagorčavao život.

  • Toni

    23. april 2020 | 08:51

    Nije bio loš igrač , prilično mutav i nerazgovetan kad govori , ta zatucana rošava njuška mi se smučila kad je onako mutav u jednoj emisiji imitirao Dzajića i Cvetkovića kako su ga molili da dodje u Zvezdu

  • Hajduk

    23. april 2020 | 07:32

    Igracina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA