≫ 

Zvezdin traumatični derbi datum: Basta slomio ruku, Tejgo junak Grobara, navijač jurio Sašu Ilića

Ove derbije po lepom pamte crno-beli

  • 2
124. večiti derbi, Crvena zvezda - Partizan Foto: MN Press

Datum 23. april u istoriji večitih derbija upisan je sa dve utakmice, 124. je završen sa 1:1, a Partizan je u 140. pobedio Crvenu zvezdu sa 1:0, kada je duel i prelomio u borbi za pehar.

Prva utakmica iz 2005. odigrana je sedam kola pre kraja prvenstva Srbije i Crne Gore, u sezoni 2004/05, a crveno-beli su imali zaostatak od pet bodova, eventualnom pobedom na svom terenu su mogli da učine trku još zanimljivijom.

Derbi je odigran pred oko 35.000 ljudi, pravdu je delio Tanović, a treneri su bili Ratko Dostanić i Vladimir Vermezović.

Iako je Marko Pantelić već u 12. minutu doveo Zvezdu u vođstvo, Nenad Đorđević izjednačio samo devet minuta kasnije na 1:1, što je bio i konačan rezultat meča.

Ipak, senku na meč bacio je bolan momenat, kada je Albert Nađ slomio ruku Dušanu Basti. Bili su zbog toga ogorčeni navijači Crvene zvezde, poznato je i da je Nađ bio beskompromisan borac koji je često išao preko granice žutog kartona, ali je u ovoj situaciji došlo do prilično nesrećnog spleta okolnosti, Basta je proklizao nezgodno sa levom rukom, u istom trenutku kada je i Nađ uleteo da interveniše.

Nažalost, epilog je bio prilično bolan, a Nađ se tim povodom nekoliko puta oglasio.

- Ni najmanje nisam želeo da mu naudim i povreda ne može da ide meni na dušu. Basti je neprirodno ostala ruka, na koju sam se naslonio i nagnječio je. Odmah posle derbija ušao sam u svlačionicu Crvene zvezde da vidim šta se dogodilo, a i zvao sam ga posle operacije. Nikad ne bih ni pomislio da povredim nekog kolegu na terenu. Vidim da se to stalno potencira, pa zbog toga moram da naglasim da je moj debitantski derbi završen posle 40 sekundi, posle žestokog starta Gorana Vasilijevića – rekao je jednom Nađ.

Partizan je u ovoj sezoni osvojio titulu sa šest bodova viška u odnosu na Zvezdu.

Crvena zvezda: Ivan Ranđelović, Dušan Basta, Aleksandar Luković, Slavoljub Đorđević, Milan Biševac, Nenad Kovačević, Vladimir Mudrinić, Boško Janković, Radovan Krivokapić , Nikola Žigić i Marko Pantelić.

Igrali su još Milan Dudić, Marko Perović i Dragan Bogavac.

Partizan: Ivica Kralj, Zoran Mirković, Ifeani Emeghara, Nenad Brnović, Nenad Đorđević, Nemanja Rnić, Albert Nađ, Ivan Tomić,  Simon Vukčević, Saša Ilić, Obiora Odita.

Igrali još: Miroslav Radović i Pjer Boja.

140. derbi - Delije bojkotovale, Partizan stavio ruku na pehar

Derbi se igrao na stadionu Partizana, u okviru 24. kola Superlige u sezoni 2010/11. Partizan je pobedio Crvenu zvezdu sa 1:0, golom Princa Tejga u 62. minutu utakmice, a utakmicu je sudio Slobodan Veselinović iz Valjeva.

Pre ove utakmice Partizan i Crvena zvezda su delili prvo mesto na tabeli sa osvojenih 59 bodova, pa je bilo jasno kakav je ulog - Robert Prosinečki je vodio crveno-bele, Aleksandar Stanojević Partizan, a duelu je prethodio Kup, u kom je presudio Tejgo sa dva gola, u pobedi od 2:0. U revanšu, Zvezda je nadigrala crno-bele, ali je podbacila u realizaciji, ostalo je na 1:0 zbog pogotka Kaluđerovića.

Onda je usledio odlučujući derbi, u kom su Delije bojkotovale utakmicu zbog igranja tokom vaskršnjih praznika, što je Partizan iskoristio - imao je potpunu podršku na stadionu, igrači crno-belih su "batinama" i povredom izbacili Evandra iz igre već posle 45 minuta, a Tejgo je izrastao u heroja Grobara za samo nekoliko meseci. Rešio je borbu za duplu krunu, a ostaće upamćen i incident sa kraja utakmice.

Iako nije bilo Delija, manje grupe navijača Zvezde našle su se na istoku i zapadu, a Saša Ilić je posle pokazivanja srednjeg prsta navijačima gostiju dobio neočekivanu reakciju - jedan navijač Zvezde ga je jurio u pravcu južne tribine, posle čega su reagovali ostali i smirili situaciju, pre svih kapiten Partizana Mladen Krstajić.

Ovom pobedom crno-beli su nastavili niz od pet uzastopnih pobeda nad večitim rivalima. Crveno-beli su i u osmom uzastopnom derbiju ostali bez pobede.

Video: Dosad neviđeni kadrovi 162. večitog derbija: Pogledajte atmosferu iz uglova koji ostavljaju bez daha

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ratar

    23. april 2020 | 10:20

    Tad im ni sudije nisu pomogle. Najsladje su oobede protiv zvede i sudija zajedno.

  • ♦️⭐⭐🇷🇸

    23. april 2020 | 11:46

    🏆⚫⚪⚫⚪💪⚽️🥇

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA