≫ 

Nije imao za vizu, otac je prodavao dragocenosti da mu kupi kopačke, a danas košta 50 miliona evra

Ko je Tomas Parti, potencijalno letnje pojačanje Arsenala?

  • 0
Luka Jović Parti u duelu sa Lukom Jovićem; Foto: AP/Tanjug

Vezista madridskog Atletika Tomas Parti (26) doživeo je meteorski uspon karijere i od siromašnog dečaka iz Gane stigao na korak od multimilionskog transfera u Premijer ligu.

Fudbaler koji je ponikao u mlađim kategorijama Jorgandžija je primarna meta trenera Arsenala Mikela Artete za letnji prelazni rok (piše se o transferu od 50 miliona evra), a ima iza sebe i uzbudljivu životnu priču koju su obeležili siromaštvo i nemaština u Africi.

Teško da bi Parti uopšte došao danas u ovu poziciju da njegov otac nije prodao porodične dragocenosti kako bi mogao da plati taksu za špansku vizu, a da bi Tomas mogao da ode na probu.

Rođen u siromašnom gradiću Krobo Odumase 1993. godine Tomas Parti je bio najstariji od čak osmoro dece u porodici. Majka mu je radila kao prodavačica na pijaci, dok je otac bio trener lokalnog fudbalskog kluba. Zato je  bilo i prirodno da od malih nogu Tomas počne da igra fudbal.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Thomas Teye Partey (@thomaspartey5) on

Zajedno sa bratom Fransesom zablistao je u timu svog oca i obojica su videli fudbal kao šansu da isplivaju iz siromaštva i bede. Parti je od strane svog oca dobio nadimak "Senegal" pošto ga je podsećao na drugara koji je nosio isto ime, a kako se Tomas fudbalski razvijao, tako je sanjao i da se okuša u Evropi.

Svesni da imaju talentovano dete, roditelji su pokušali da prikupe novac za put preko sponzora kojima su ponudili i deo od budućeg kolača. Međutim, nisu uspeli, pa su bili primorani da prodaju porodične dragocenosti kako bi sakupili pare. Tomas Parti ne zaboravlja te detalje i priseća se teških dana. Kaže da će ocu biti dužan večno jer je dosta uradio za njega.

- Otac je napravio velike žrtve kako bi skupio novac za vizu i kupio mi pristojne kopačke. Imao sam male kopačke u kojima nije bilo moguće igrati fudbal, ali smo nove nabavili teškom mukom - seća se Parti.

Kada je otišao u Španiju 2012. godine nije mogao čak ni da se pozdravi s porodicom.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Thomas Teye Partey (@thomaspartey5) on

- Ušao sam u neka kola, menadžeri su mi dali pasoš i rekli da putujem danas. Tata nije bio kod kuće, niko u porodici nije znao ništa, verovatno i jer bi ispao veliki problem da im je neko rekao. Trebalo im je šest ili sedam meseci da shvate da nisam u Gani, već u Španiji - ispričao je Parti.

Za velikodušne poteze oca i pribavljeni novac saznao je tek kasnije.

- Otac je uvek bio na mojoj strani. Nije imao ničiju pomoć, puno ga je sve koštalo, ali nikada nije kukao niti rekao jednu jedinu reč. Sledećeg meseca poslali su mi pare da kupim nove kopačke. Mama je brinula ne znajući šta se dešava. Volim je, ponekad samo nju slušam, ali uvek radim ono što mislim da je najbolje. Tada sam odlučio da je najbolje da odmah krenem i da se nikom ne javljam - ispričao je Tomas Parti.

Eto, dečak koji nije imao za vizu i kopačke danas bi mogao višestruko da se isplati Atletiku iz Madrida. Dobili su ga za džabe, a zaradiće šravo bogatstvo na njemu. I to je fudbal.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA