≫ 

Rizik od infekcije tokom utakmice gotovo i da ne postoji: Danski stručnjaci šalju ohrabrujuće vesti

Sve dok se igrači oblače i kupaju kod kuće, a ne u svlačionicama, nema potrebe zabraniti im igranje fudbala

  • 0
FK Mančester Junajterd - FK Vulverhempton

Detalj sa meča Premijer lige; Foto: Tanjug/AP

Jedan fudbaler će u proseku provesti minut i po na terenu u blizini fudbalera zaraženog korona virusom. To pokazuje studija Univerziteta u Arhusu (Danska) koji je ispitivao rizike zaraze tokom fudbalskih utakmica.

Kalkulacije su naprvili Nikolas Knudsen, Manuel Tomasen kao i profesor Tomas Bul Andersen iz Ministarstva zdravlja Danske, a bazirane su na kretanju fudbalera tokom 14 utakmica tamošnje Superlige.

Studija je potvrdila da je tokom igranja fudbala na otvorenom rizik od infekcije nizak, a to tvrdi i profesor virologije Alan Randrup Tomsen iz Instituta za imunologiju i mikrobiologiju u Kopenhagenu.

- Danske zdravstvene vlasti smatraju da je rizično ponašanje nepoštovanje distance od dva metra, kao i boravak u blizini zaražene osobe u zatvorenom duže od 15 minuta. Zbog toga nema sumnje da vreme koje je navedeno u studiji (minut i po) nije kritično, posebno kada se fudbalske utakmice budu igrale na otvorenom - rekao je Tomsen.

Sve dok se igrači oblače kod kuće, a ne u svlačionicama, dok se kupaju kod kuće, nema potrebe da im zdravstveni stručnjaci zabranjuju igranje fudbala.

- Ne vidim nikakav problem u vraćanju običnog, staromodnog fudbala. Bio bih zabrinut za ragbi i američki fudbal jer je tamo kontakt između igrača znatno bliži, ali ovaj običan fudbal je bezbedno igrati. Ali ne smemo biti histerični - dodaje Tomsen.

Fudbalski savez Danske će uzeti u obzir ovu studiju kada bude donosio odluku o nastavku prvenstva. Želja tamošnjih čelnika je da prvenstvo pokrenu 24. ili 31. maja.

Video: Najveće fudbalske zvezde aplaudirale zdravstvenim radnicima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA