≫ 

Ovo su tri modela za nastavak fudbala u Srbiji, prekid lige nije opcija!

Klubovi uveliko raspravljaju o modelima za nastavak šampionata posle pazuea zbog pandemije korona virusa

  • 8
Superliga pehar Foto: MN Press

Fudbalski klubovi u Srbiji uveliko raspravljaju o modelima nastavka šampionata koji je zaustavljen u sklopu mera za suzbijanje pandemije korona virusa.

Pošto posle odluka Kriznog štaba počinje sa popuštanjem mera, u okviru kojih su sportski timovi dobili zeleno svetlo za treniranje na otvorenom, pojavila se i realna mogućnost nastavka Superlige i Prve lige Srbije.

Da bi bili ispunjeni uslovi za nastavak prvenstva, klubovi moraju da dobiju preporuke nadležnog ministarstva sa smernicama za treninge, a zatim i za ponašanje i protokol tokom samih utakmica.

Kako saznajemo, pitanje je trenutka kada će i sam protokol biti zvanično prosleđen klubovima, jer je on u finalnoj doradi i u toku dana bi trebalo da bude i zvanično objavljen.

Srpski klubovi bi tako već od 4. maja mogli da započnu sa treninzima i mini pripremom koja je neophodna zbog pauze od skoro dva meseca.

Očekivano je da Superliga u tom slučaju startuje krajem maja, za vikend 30. i 31. maja, ali pre toga klubovi moraju da postignu konsenzus oko modela za nastavak šampionata, a trenutno oko toga vlada nesloga između Zvezde i Partizana.

Pošto su takmičenja prekinuta posle 26 odigranih kola, preostalo je da se odigraju još 4 kola do kraja regularnog dela, a zatim još 7 utakmica u okviru plej-ofa i plej-auta.

To znači 13 utakmica, ali postoji i Kup, koji je prekinut pre utakmica četvrtfinala. To znači još tri utakmice za finaliste.

Ovo su i tri opcije za nastavak Superlige:

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Igraju se preostala 4 kola, bez plej ofa

Ovo je najrealniji scenario, jer bi klubovi imali vremena da završe ligu, uz završnicu Kupa do kraja juna i tako ne bi ulazili u dodatne procedure sa FIFA oko produžetka ugovora igrača ukoliko se prekorači šampionat i nakon što mnogim igračima isteknu ugovori 30. juna.

Bodovna razlika na tabeli je ogromna, pa je pitanje da li i plej-of može nešto da promeni, pošto Zvezda ima 11 bodova više u odnosu na Partizan, a bodovi se ne dele.

El Fardu Ben, Strahinja Pavlović Detalj sa večitog derbija; Foto: Marko Jovanović

Klubovi koji su u problemu imali bi koliko toliko priliku da se u poslednja četiri kola domognu opstanka ili Evrope. Svakako situacija ne bi bila ravnopravna kao kada bi se igralo sa plej-ofom, ali je i mnogo bolje nego da se prvenstvo prekine, kao u nekoliko država, gde je usvojena aktuelna tabela, ili nije ni proglašavan pobednik (kao u Holandiji).

Takođe, klubovi bi imali vremena da se kvalitetno pripreme za narednu sezonu, koja će takođe biti problematična zbog skraćenog kalendara. Kvalifikacije za Ligu šampiona će početi kasnije, od avgusta, zbog prekida prvenstava širom Evrope, a takođe će morati i da se završe ranije naredne godine već sredinom maja, pošto je EURO pomeren za 2021. godinu.

Više vremena za pripremu i kvalitetne pripreme će biti izuzetno bitne klubovima za veoma napornu sezonu koja sledi.

Ovo je verzija koju zagovara Partizan, ukoliko se već prvenstvo ne bude prekinulo.

Igraju se preostala 4 kola, sa baražima za ostanak sa ekipama iz Prve lige Srbije

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Druga verzija je sluična kao prva, odigrala bi se preostala 4 kola pred praznim tribinama, a onda bi klubovi koji se bore za opstanak, mogli da igraju potencijalne baraže. U Zajednici razmišljaju o ovoj soluciji, jer bi to bilo još poštenije za klubove koji se bore za opstanak, a uskraćena im je šansa da ga se domognu u plej-autu, kao i timovima koji su između 3. i 6. mesta u Prvoj ligi Srbije.

To bi zahtevalo nekoliko mečeva više za te ekipe, za koje bi bilo vremena da se završe do juna.

Igra se do kraja sa plej-ofom

FK Crvena zvezda - FK Partizan Zvezda želi da se igra kao što je i bilo predviđeno; Foto: Marko Jovanović

Ovo je verzija koju zagovara Crvena zvezda, da se sve odigra kako je bilo i planirano. Iako ovakva situacija najmanje odgovara crveno-belima, koji su i matematički blizu da obezbede titulu, oni žele da se sve odigra kako je u pravilniku, kako niko ne bi osporavao tu titulu ako se do nje dođe posle menjanja pravila zbog nastale epidemije usred sezone.

Međutim, malo je verovatno da će ova verzija biti prihvaćena, jer nijednom klubu ne odgovara da igra duže, dodatno plaća igrače kojima ističu ugovori i nema dovoljno vremena za kvalitetne letnje pripreme.

Prekid lige nije opcija

UEFA, Liga nacija UEFA ima jasne preporuke kada se liga sme prekinuti, u Srbiji to trenutno nije slučaj; Foto: AP/Tanjug

Nekoliko liga u Evropi, poput Belgije, Holandije i Francuske odlučilo je da prekine prvenstvo. U Holandiji je odlučeno da nema prvaka, jer su Ajaks i AZ Alkmar bili izjednačeni na tabeli, dok je u Belgiji za šampiona proglašen Briž, dok će u Francuskoj titula u vitrine PSŽ-a.

Dok se Belgija samoinicijativno odlučila na prekid prvenstva i zbog toga joj je UEFA zapretila mogućim izbacivanjem klubova iz Evrope za narednu sezonu, Francuska i Holandija su bile primorane na ovaj potez, jer su vlade ovih zemalja zakonom zabranile igranje fudbala do septembra.

U ovakvim situacijama UEFA nema nikakvu moć i Fudbalski savezi na osnovu odluka Vlade donose dogovore o modelu prekida prvenstva.

Dokle god ne postoji "viša sila" za igranje fudbala, a trenutno je situacija u Srbiji takva da Vlada omogućava treninge, a samim tim očekuje se uskoro da dozvoli i igranje fudbala, lige se moraju nastaviti u određenom obliku da se na terenu dobije šampion i konačan poredak koji je za UEFA bitan zbog naredne sezone i učešća u evropskim takmičenjima.

U anketi i komentarima možete da se izjasnite šta je najbolja opcija za završetak Superlige.

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PFC

    30. april 2020 | 15:35

    Partizanu titula.

  • Dejan

    30. april 2020 | 17:11

    Neka se igra jos 4 kola i to je to.Nikako da se prekida,vidite kako je Backa Topola napravila prijatno iznenadjenje,ali opet,bezi samo 3 boda Cuki,pa bi ta 4 kola bila najrealnija.

  • Q

    30. april 2020 | 14:56

    Nek se odigra F4, pa ko pobedi prvak.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA