Četvrtak je dan "D" za Premijer ligu: Šest scenarija za završetak sezone, odlučuje Boris Džonson

Sve oči ljubitelja fudbala uprte su u Vladu Velike Britanije

  • 1
Britain Soccer Premier League Vilfred Zaha i Deklan Rajs u duelu; Foto: Tanjug/AP

Rukovodstvo Premijer lige Engleske užurbano radi na "Projektu Restart" u okviru koga je predviđen sedmonedeljni fudbalski festival, ako se sezona nastavi.

To znači da bismo, pored 92 utakmice Premijer lige, gledali i mečeve FA kupa koji bi bili ubačeni u ionako zgusnuti raspored posle ukidanja vanrednog stanja zbog korona virusa. Cilj premijerligaša je da nastave sezonu 12. juna, ali ukoliko bude komplikacija može da se krene i sedam dana kasnije (19. juna).

Ali taj datum je i krajnji rok za nastavak sezone ukoliko Englezi žele da je završe na vreme, do 2. avgusta kada im je UEFA dala slobodu. Međutim, ako Vlada Velike Britanije u četvrtak ne ublaži mere vanrednog stanje, klubovi bi morali da prihvate činjenicu da im je vreme isteklo.

Na sastanku Premijer lige u petak bilo je govora o bezbednosti i organizaciji utakmica bez publike na neutralnim stadionima, a šefovi lige su se usaglasili da im je dovoljno i pet nedelja da po ubrzanom tempu okončaju sezonu.

To iziskuje malo žešći ritam i igranje utakmica na svaka tri dana. Samim tim postoji i bojazan od povećanog broja povreda igrača koji bi igrali mnogo utakmica u kratkom vremenskom periodu, posebno nakon tromesečne pauze jer je poslednja utakmica odigrana 9. marta.

Zato je direktor fudbala Premijer lige Ričard Garlik izneo novi plan oko koga klubovi tek treba da se usaglase. Po tom planu igralo bi se sedam kola u isto toliko vikenda, plus dva kola sredinom nedelje. To je oprezniji i razumniji pristup koji će se igračima sigurno svideti.

U svakom slučaju četvrtak je "dan d" za Premijer ligu. Ako Boris Džonson bude odlučio da olabavi mere i dozvoli treninge, možemo da računamo na nastavak sezone u junu.

Boris Johnson, Boris Džonson, korona virus Boris Džonson; Foto: Tanjug/AP

Međutim, ukoliko Džonosnov kabinet produži striktno vanredno stanje biće jasno da od potpunog završetka sezone u najbogatijoj ligi na svetu neće biti.

MOGUĆI RASPLET PREMIJER LIGE

1. PONIŠTAVANJE - Proglasiti kraj sezone 2019/20. bez šampiona i bez ispadanja iz lige.

2. OKONČANJE - Proglasiti Liverpul za šampiona, izbaciti Norič, Aston Vilu i Bornmut iz lige i poslati Mančester Siti, Lester u Čelsi u Ligu šampiona. Bez borbe.

3. BEZ PUBLIKE - Odigrati preostale 92 utakmice u tesnom rasporedu bez prisustva publike i sa minimalnim prisustvom medija i delova stučnih štabova.

4. KARANTIN - Igrati sve utakmice na jednom neutralnom stadionu, uz zatvaranje fudbalera u stroge karantine bez kontakta sa spoljašnjim svetom kako bi se izbegla pandemija.

5. INOSTRANSTVO - Organizovati utakmice u Kataru ili nekom drugom regionu koji se smatra bezbednim.

6. PRODUŽENJE - Faktički nastaviti trend od 9. marta da se pauza produžava, ali to ne može da traje dugo jer je predviđeno da nova sezona Premijer lige startuje 9. avgusta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA