≫ 

Partizan i Zvezdu čeka pakao zbog plejofa Superlige: Zašto rizikuju Evropu zbog "rešenog prvenstva"?

Srpski klubovi su odlučili da odigraju sve mečeve kako je i bilo planirano, ali im ova odluka može doći na naplatu vrlo brzo

  • 17
UEFA licenciranje za Zvezdu i Partizan Foto: Marko Jovanović, Wikimedia

Srpski klubovi su postigli sporazum oko modela nastavka Superlige i Prve lige Srbije, koje su bile prekinute zbog pandemije korona virusa. Kako su u ponedeljak srpski klubovi počeli sa treninzima, tako je bilo neophodno što pre postići dogovor oko nastavka šampionata.

Poznato je da su Zvezda i Partizan imali mimoilaženje u razmišljanju o modelima nastavka Superlige i fudbala u Srbiji uopšte. Partizan je zagovarao ili totalni prekid prvenstva, sa usvajanjem tabela u momentu prekida, ili da se odigraju preostala četiri kola do plej-ofa, dok je Zvezda želela da se odigraju sve utakmice, uključujući i plej-of.

Na kraju je Partizan promenio mišljenje i izjasnio se poput Zvezde, sa željom da se odigraju sve utakmice do kraja, uključujući i plej-of.

Odluka još nije konačna, ali pošto su se najuticajniji klubovi izjasnili za

Ovo nas dovodi u novu problematiku, koja će se najverovatnije osetiti tek sledeće sezone.

Mora da se igra u paklenom ritmu do sredine jula

FK Partizan fudbaleri Trening Fudbaleri Partizana počeli su pripreme; Foto: Partizan.rs/Miroslav Todorović

Naime, klubovi će zbog dodatnih 7 kola koliko će trajati plej-of i plej-aut, imati skraćeno vreme za bazne letnje pripreme. Kvalifikacije za Evropu počinju već od početka avgusta. Pošto će za odigravanje tolikog broja utakmica (11), uz Kup mečeve koji su prekinuti do četvrtfinala (finalisti igraju još tri utakmice) biti neophodno da se igra faktički do kraja jula, jasno je da će se naši klubovi naći u ozbiljnom problemu na startu naredne sezone.

Za odigravanje 14 mečeva, neophodno je minimum 7 nedelja, ako se bude igralo po prinicipu sreda-subota. U najboljem slučaju se očekuje da se prvenstvo nastavi 30. maja, pa bi ukoliko se kalendar maksimalno ubrza, sezona sa finalom kupa bila završena tek 15. jula.

Nema vremena za kvalitetne pripreme jer su evropske kvalifikacije već početkom avgusta

Dejan Stanković I crveno-beli su počeli sa treninzima; Foto: FK Crvena zvezda

Igračima ne bi ostalo vremena ni za pošteni odmor, već bi morali odmah da krenu sa pripremama za narednu sezonu, koje bi zbog pomerenog kalendara UEFA za evropske kvalifikacije morale da se završe do početka avgusta, ili da maksimalno potraju do prve polovine avgusta, u zavisnosti od starta srpskih klubova u kvalifikacijama za Ligu šampiona i Ligu šampiona.

Šampion Srbije svakako kreće od 1. kola, kvalifikacije za Ligu šampiona, kao i naši klubovi koji po plasmanu na tabeli izbore kvalifikacije za Ligu Evrope.  Jedino bi osvajač Kupa, ukoliko ne bude i šampion, imao mogućnost da nešto kasnije počne sezonu, jer osvajač Kupa počinje kvalifikacije za Ligu Evrope iz 2. kola, pa bi to dalo lufta od dve nedelje toj ekipi.

Kalendar će naredne sezone biti dodatno zgusnut

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Zbog pomeranja Evropskog prvenstva, kao i odlaganja starta sezone 2020/21, kalendar za narednu sezonu će biti dodatno pretrpan. Lige će morati da budu završene najkasnije do 20. maja, kako bi reprezentacije mogle da obave pripreme za Evropsko prvenstvo.

Zbog toga će letnje pripreme biti izuzetno bitne, ali i dobar odmor. Toga u Superligi sasvim sigurno neće biti ukoliko se usvoji odluka da se igraju sve utakmice do kraja.

Letnji prelazni rok će takođe biti bitne i zbog uigravanja novih igrača koji dođu u letnjem prelaznom roku. Ako one budu skraćene, pitanje je koliko će oni kvalitetno moći da odgovore na startu sezone i u fizičkom i u taktičkom smislu.

Ostaje pitanje koliko je Zvezdi i Partizanu u interesu da uzalud troše dragoceno vreme na faktički već rešeno prvenstvo (11 bodova prednosti, nema podele bodova u plej-ofu), i da zbog toga rizikuju čitavu sledeću sezonu, prelazni rok, uigravanje tima i novih igrača...

Brzo ćemo videti kakav će biti epilog ove odluke i da li će sve doći na naplatu u Evropi u popularnoj "sezoni kupanja".

Video: Kako je izgledalo prvo okupljanje Zvezde? Stanković vodio trening u tri grupe

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    4. maj 2020 | 16:17

    Kakve pripreme.koji se još klubovi pripremaju sem nižih liga.skupe se na 7 dana i igraju.a kod nas dva meseca zimi dva leti priprema.pa valjda su utakmice najbolje pripreme

  • asdf

    4. maj 2020 | 14:23

    Pa jos bolje,iz prvenstva u kvalifikacije,iovako kad god dobiju neke skandinavce zale se kako su eto oni u ritmu iz prvenstva,a nama teske noge od priprema. Eto,resen problem i cao.

  • Mokroluzanin

    4. maj 2020 | 14:16

    Pa sta ce im pripreme? 😆😆 Jos bolje spremniji ce uci u kvalifikacije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA