Pre 40 godina snimio "umro je drug Tito" na Poljudu: Priča čoveka kom je Broz dopustio da nosi bradu

Mile Jasnić i dalje čuva originalne snimke koje je zabeležio pre četiri decenije u Splitu

  • 3
Mile Jasnić Printskrin: Prva TV

Navršilo se 40 godina od smrti Josipa Broza Tita, a ta vest posebno je odjeknula na Poljudu, gde se u tom momentu igrao derbi između Hajduka i Crvene zvezde. Scene uplakanih igrača oba tima, nevericu na licima, tugu i beznađe kod mnogih igrača i navijača, obišle su svet.

Tih dana u centru pažnje medija bio je reporter sa tog meča, čiji su snimci i obišli planetu. U pitanju je Mile Jasnić, koga su novinari Prve televizije pronašli u Raškoj gde trenutno živi.

Mile Jasnić je tog 4. maja 1980. godine bio na Poljudu kao član redakcije Indirekt, sa zadatkom da napravi reportažu sa jednog od najvećih derbija bivše Jugoslavije.

- Bilo je to na početku moje karijere, bio sam član redakcije Indirekt, bio sam na licu mesta da ovekovečim taj derbi. Ddjednom, čuo se oficijelni spiker, ja nisam obratio pažnju, nisam čuo šta je rekao, jer sam bio skoncentrisan na igru. Odjednom, su neki ljudi ušli na teren, tada su svi igrači čuli vest, onda je nastala vriska, užasno je sve to bilo.

U tom momentu je kod Jasnića proradio novinarski instinkt, imao je malo filmske trake, dovoljne za snimak od najviše dva i po minuta. Iskoristio je to što su i drugi novinari i reporteri bili pogođeni ovom informacijom i gotovo niko nije snimao.

- Imao sam malo filmske trake, razmišljao sam kako da sve to uradim, sinulo mi je kroz glavu da ne pravim mnogo kadrova, da napravim duže snimke.

- Video sam kamermane, stajali su mirno, neki su se udarali u grudi, pakleno je bilo kod fotoreportera, posebno kod fudbalera, kod svih fudbalera se čuo plač, braća Vujović su pala na zemlju, čupali su kosu, ja sam znao da sve to moram da imam, nisam znao šta se desilo, ali sam znao da sve to moram da imam zabeleženo i bio sam zaprepašćen zbog onih koji su tako nezainteresovano sve to gledali i samo mali broj fotoreportera je bio na zadatku, to se videlo i na snimcima - opisao je Jasnić, koji je pokazao i originalne snimke i dokumentaciju koju čuva u svojoj arhivi i posle 40 godina.

Pogledajte najupečatljivije fotografije sa utakmice Hajduk - Zvezda od momenta kada je saopšteno da je umro Tito:

Jasnić je otkrio i jednu anegdotu i susret sa Josifom Brozom Titom koji je imao nešto ranije, kada je snimao kao novinar televizije Beograd jedno njegovo otvaranje fabrike u Kosjeriću. Pošto je nosio bradu i bio poznat po tome, urednici su Jasniću rekli da mora da se obrije.

- Kada su mi rekli da ću pratiti Josifa Broza Tita, kad je otvarao fabriku u Kosjeriću, rekli su mi da moram da se obrijem i da ne mogu takav pred Tita. Bila je tu i Jovanka, čekali smo Dražu Markovića, on je uvek kasnio i onda je Tito prišao i pitao me "Gde je brada", jer je čuo za mene. Rekao sam mu da sam morao da se obrijem, da su mi tako rekli jer treba nekoliko dana da ga pratim na putu. On je rekao da mi lepo stoji brada, da ne moram više da se brijem.

- I onda se nisam brijao nekoliko dana. Kada sam se vratio s puta, već je porasla, kad su me videli, direktor je pitao šta smo se dogovorili, otkud brada. Odgovorio sam "drug Tito mi je rekao da nosim bradu". Od tada me više niko nije ništa pitao za bradu - prisetio se Mile Jasnić.

Prisetite se i snimka kada je na Poljudu saopšteno da je umro Josip Broz Tito i reakciju fudbalera Hajduka i Zvezde koja se ne zaboravlja ni posle 40 godina.

Video: Dačić položio venac na Titov grob: Čuvamo tradiciju pokreta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danili

    4. maj 2020 | 22:28

    Ja i dalje ne mogu da vjerujem: Igraci "srpskog kluba", "srpskog brenda", "srpskog ponosa", "stuba srpstva"... placu za titom.

  • Zek Bellmonda

    4. maj 2020 | 22:50

    Pa i treba plakati za TITOM jedini Predsednik koji je ujedinio JUGOSLAVIJU da ni je bilo TITA JUGOSLAVIJOM bi vladala Nemačka a ne vi ne pismeni jadni Bravo za Dačića 👍👍👍👍👍👍🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA