≫ 

Kako je "beskućnik iz Republike Srpske" završio u Junajtedu: Ferguson je zbog njega prekršio pravilo

Portugalac Bebe je na Old Traford stigao za osam miliona, a godinu dana ranije je igrao na turniru beskućnika u Foči * Jedini je igrač kog je Fergi doveo, a da ga nikad nije pogledao

  • 0
Bebe, FK Mančester junajted Bebe (levo) u društvu Ćićarita i Andersona Foto: Guliver/Shaun Botterill/Getty Images

Poslednjih nedelja, tačnije otkako traje pauza zbog pandemije korona virusa, engleske medije preplavili su tekstovi bivših fudbalera i trenera koji se prisećaju određenih delova svoje karijere.

Zanimljivo, ali tu se najviše ističu nekadašnji članovi Mančester junajteda sa svojim pričama kroz koje se provuklo i ime jedinog fudbalera kog je Aleks Ferguson doveo, a da ga nije nijednom pogledao - Portugalac Bebe!

U pitanju je fudbaler koji je pažnju na sebe skrenuo igrajući na jednom turniru beskućnika, da bi ga Fergi potom platio osam miliona evra Vitoriji Gimaraeš 2010. godine.

Napušten je od strane roditelja još kad je bio beba i do 12. godine je živeo sa bakom. Međutim, socijalna služba ga je odvela u prihvatilište pri katoličkoj crkvi.

Stigavši tamo, bez ikakvog školovanja, baka mu je rekla da će ostati tu samo dve nedelje. Ipak, ostao je osam godina i za to vreme se stvorila njegova ljubav prema fudbalu.

Naučio je da čita i piše, fudbal je polako postajao njegova opsesija i igrao je za čistu zabavu. Bio je to ulični fudbal koji ga je 2009. godine doveo u Republiku Srpsku - u Foču!

Tamo je, zajedno sa još sedmoricom dečaka iz svog prihvatilišta, nastupioza reprezentaciju Portugalije na "Drugom evropskom festivalu uličnog fudbala." Takmičenje je organizovala jedna asocijacija pod okriljem FIFA, a Bebe je dao 40 golova na šest mečeva.

Nakon njegovog nastupa u Foči, Portugalci su želeli da ga ubace u reprezentaciju koja je trebalo da igra na Svetskom kupu beskučnika u Milanu. Ali, odustali su od njega samo iz razloga što bi u tom slučaju neko od ranije planiranih igrača morao da otpadne.

Bebe je nedugo zatim dobio poziv Estrelja Amadore, tima iz treće portugalske divizije, i dao je četiri gola na 26 mečeva. Međutim, smatrali su ga za najbitnijim igračem tima.

Klub je napustio za 50.000 evra, jer je Estrelja proglasila bankrot, a Bebe je završio u Vitoriji. Dao je šest golova u predsezoni i BUM - potpisao je za Junajted. I to tako što je Ferguson prvi i poslednji put prekršio svoje pravilo da nikada ne kupuje igrača dok ga ne pogleda.

Tada ga je motrio i Real, odnosno Žoze Murinjo koji je dobio savet od Žorža Mendeša. A upravo je Mendeš na kraju i završio transfer Bebea u Junajted, a tom prilikom je inkasirao 40 odsto od ukupnog transfera.

Pritom, Bebe je od momka koji je imao platu 300 evra nedeljno došao do toga da mu je na račun nedeljno legalo 20.000 evra.

- Nisam ga nikada gledao i prvi put sam tako doveo fudbalera. Naravno, video sam brdo video materijala, a verovao sam i našoj skauting službi koja je inače sjajna. Jednostavno, nekada morate da reagujete instiktivno. Skaut iz Portugala nam je rekao da moramo ekspresno da reagujemo i završimo posao i poslao sam Dejvida Džila da realizuje transfer - rekao je Ferguson svojevremeno:

- Video sam da je visok, brz i da tu “ima materijala”. Ostali klubovi su već počeli da se raspituju, tako da smo morali brzo da reagujemo. Kada sam čuo za njegovu životnu priču, izgledalo mi je kao bajka.

Ipak, Bebeov život u Mančesteru nije bio bajka. Odigrao je samo sedam mečeva, otišao je na pozajmicu u Bešiktaš, potom i u Rio Ave, a sezona 2013/14 u Pasoš Fereiri je bio pun pogodak - 12 golova na 27 mečeva.

Bebe u Junajtedu nije dobio šansu ni posle te sezone i potpisao je na četiri godine za Benfiku koja je dala tri miliona i 50 odsto od sledeće prodaje.

Kordoba i Rajo Valjekano su bili timovi za koje je Bebe igrao kao pozajmljen igrač, da bi 2016. godine potpisao za Eibar.

Ipak, vratio se u Rajo najpre na pozajmicu na proleće 2018. godine, a onda je tog leta potpisao trogodišnji ugovor sa Pčelicama. Ove sezone je odigrao 12 mečeva za Rajo i postigao je tri gola

Video: Kako je Aleks Ferguson ubedio Miloševića da bude trener

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA